De Deense ploeg mag zichzelf de koning van 2020 noemen. Het sloot een atypisch seizoen af door het eindtornooi te winnen. Er kan maar één koning zijn en dit jaar zit Astralis op de troon.

De finales van de IEM Global Challenge Online stonden dit weekend op het menu. Voor sommigen waren de kanshebbers op de eindzege misschien wel een verrassing, maar we kregen wel heel wat lekkers voorgeschoteld tijdens deze laatste etappe in het ESL-circuit.

Na’Vi vs Astralis

Het was de clash van deze halve finales. Het had ook de finale kunnen zijn, maar we mochten al wat vroeger smullen van deze partij tussen de twee Europese clubs. Astralis zette meteen de toon in de eerste helft op Inferno (5-10). De tweede helft van deze ronde werd andere koek toen Na’Vi terugkwam tot 13-15, maar het moest de partij toch aan Astralis laten met 13-16.

Navi Nation moest er dus vol voor gaan op Nuke en de Russische ploeg stelde niet teleur. De eerste helft was wel heel close.

Na’Vi won zeven rondes achter elkaar en blies Astralis weg met 16-9. De Denen hadden geen antwoord op de aanvallen van electronic met een KAD van 25/6/12.

De titanenstrijd werd dus beslist op Train. De sterke prestatie op Nuke van s1mple en zijn ploegmakkers zorgde voor een boost in de eerste drie rondes. Boombl4 en zijn zeus verdienen absoluut een speciale vermelding.

Beide teams waren duidelijk aan elkaar gewaagd, maar de eerste helft ging met het kleinste verschil naar Na’Vi.

Astralis was duidelijk niet van plan om zich gewonnen te geven en en wou absoluut die status van nummer één niet kwijt. De Denen drukten door en konden de zege bij 8-15 al ruiken, maar ook Na’Vi gaf zich niet zomaar gewonnen. Met de rug tegen de muur begon het aan een straffe remontada, maar die strandde op 11-15. Enkele minuten later was de finaleplaats binnen voor Astralis.

BIG vs Team Liquid

Op papier leek de tweede partij iets minder aantrekkelijk, al had de wedstrijd wel de nieuwsgierigheid van de kijkers geprikkeld. Niemand had verwacht om Liquid in de halve finales te zien en de pronostieken waren dan ook in het nadeel van de Noord-Amerikanen.

BIG daarentegen overleefde een groep met Vitality en Astralis en kon dus wat adelbrieven voorleggen. Toch werd het Team Liquid dat toonde waarom het die plek in de halve finale verdiende.

Liquid trok als een razende tekeer in de eerste helft op Inferno. BIG bood nog wat weerwerk, maar EliGE dwong de Duitse ploeg op de knieën. Het werd 11-16.

Spanning troef op Nuke, waar BIG het laken naar zich toe trok. Voooral tabseN liet zich in de openingsronde opmerken.

De twee ploegen hielden elkaar knap in evenwicht in een intense wedstrijd. Toch bleef de sfeer tussen de teams vriendschappelijk.

De partij kende uiteindelijk een ontzettend spannende ontknoping op het zestien punt. Grim haalde tegen XANTARES de overwinning binnen voor Liquid.

De hoop op een finaleplek verdween zo als sneeuw voor de zon voor BIG en de Noord-Amerikanen speelden de wedstrijd uit met 14-16. De finale tegen Astralis was een feit.

De Deense pletwals

Deze finale gaat misschien wel de geschiedenisboeken in als de snelste finale ooit in IEM. Astralis greep Liquid van bij het begin bij de keel en liet zijn prooi nooit op adem komen. De grote schuldige was device, die op een ander niveau speelde. De sniper van de Denen is de belichaming van de revival van dit team. Hij dwong Liquid met enkele sterke plays op de knieën.

Van zodra de Deense pletwals vertrokken is, is er geen houden meer aan. Liquid kreeg nog enkele puntjes, maar werd toch met haar en huid opgegeten. De partij op Inferno bleek nog maar het voorgerecht voor de Denen, want ze schakelden nog een tempo hoger op Overpass. Er bleef geen spaander heel van Liquid (13-2), dat nadien wel nog wat punten bij elkaar kon sprokkelen. Toch moest het snel zijn meerdere erkennen en was de zege met 11-16 voor Astralis. Wie nog droomde van een stunt van Liquid was eraan voor de moeite. Na wat weerwerk op Dust 2 van EliGE, ging Astralis gewoon op dat elan verder om de finale op straffe wijze binnen te halen.

De 16-10 en bijgevolg ook de droge 3-0 stond na iets meer dan drie uur op het scorebord.

Het is nu al uitkijken naar het seizoen 2021. Je volgt dit seizoen vanop de eerste rij bij Pickx, waar je de strafste Belgische en internationale prestaties van CS:GO niet hoeft te missen!

Credits visual: © ESL