Hoe Leeds United zich via Anderlecht naar de halve finales van de Champions League speelde

UEFA Champions League | Leeds United is dit seizoen weer terug in de Premier League en met Marcelo Bielsa als trainer heeft de Premier League er een attractie bij. De Engelse club hoopt op termijn weer aan te knopen met het succes uit het verleden, zoals bijna 20 jaar geleden. Toen trof het Anderlecht in de Champions League. Proximus Pickx blikt even terug.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In het seizoen 2000/2001 werkte RSC Anderlecht een legendarische campagne in de Champions League af. De Brusselaars bereikten de tweede ronde van de Champions League en kwamen in een groep met Real Madrid, Lazio en Leeds United terecht.

De Engelsen hadden toen een geweldige ploeg met spelers als Mark Viduka, Ian Harte, Alan Smith, Rio Ferdinand, Harry Kewell en Olivier Dacourt. Leeds zat in de tweede ronde nadat ze een groep met FC Barcelona, AC Milan en Besiktas hadden weten te overleven.

Prachtig doelpunt van Alin Stoica

Anderlecht en Leeds waren in de tweede ronde met een 3 op 6 begonnen en op de derde speeldag stond er dus een belangrijke partij op het menu. Op het veld van Leeds United speelde Anderlecht een zeer goede partij en het kwam na 65 minuten op 0-1 via Alin Stoica. Dat was een aanval uit het boekje, een beetje à la FC Barcelona.

Jan Koller kreeg de bal aangespeeld en legde die goed af op Stoica die de diepgaande Bart Goor bediende. De linkspoot zette met een prachtig hakje Stoica alleen voor doel en de Roemeen plaatste zeer beheerst de 0-1 tegen de touwen. Anderlecht leek op weg naar een stunt, maar twee zeer vermijdbare treffers van Ian Harte en Lee Bowyer zorgden alsnog voor de nederlaag.

Leeds profiteert van fouten bij Anderlecht

De 1-1 kwam er na 74 minuten toen Ian Harte via een vrije trap de bal hard in het doel knalde. De muur van RSCA-doelman Zvonko Milojevic stond niet goed opgesteld. Het werd nog erger voor paars-wit, want in de 87ste minuut maakte Glen De Boeck een technische fout waardoor hij op de bal ging staan. Zo kwam er plots veel ruimte en Lee Bowyer werd in het straatje gestuurd. Hij schoot de 2-1 tegen de netten.

Leeds United vierde en die zege was het kantelpunt in de groep, want Anderlecht zag zo een uitgelezen kans op nog meer Europese furore als sneeuw voor de zon verdwijnen. Anderlecht verloor nadien thuis van Leeds (1-4) en ging ook onderuit tegen Lazio (2-1). Op de slotspeeldag won Anderlecht nog met 2-0 van Real Madrid. Leeds pakte 10 punten in de groep en ging door naar de kwartfinales, waar het Deportivo La Coruña uitschakelde. In de halve finales was Valencia uiteindelijk te sterk.

Op Proximus Sports kan je momenteel de serie ‘Take Us Home: Leeds United’ bekijken. De documentaire is beschikbaar voor alle klanten van Movies & Series. Wie geen klant is, kan de documentaire streamen voor € 0,99 per aflevering.

Als je nog even terug in de tijd wenst te gaan, bekijk dan zeker het magistrale doelpunt van Mikel Arteta tegen Aston Villa.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top