Dit zijn de grootste sportieve hoogtepunten van het afgelopen decennium

Sport |
Door het rampjaar 2020 met zijn talrijke afgelastingen zou je soms bijna vergeten dat we in de afgelopen tien jaar op sportief gebied best wel verwend zijn geweest. In talrijke disciplines zijn er nieuwe kampioenen en grote atleten opgestaan. Reden genoeg voor Proximus Pickx om deze laatste dag van het jaar af te sluiten met een reeks sportieve overwinningen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wereldkampioen Nafi Thiam

Je mag Thiam met recht en reden dé Belgische atleet van het decennium noemen. In haar sporttak heeft ze wereldwijde dominantie opgebouwd. In 2017 haalde Nafissatou Thiam internationaal succes door als eerste Belg wereldkampioen te worden op de zevenkamp in Londen, en dit op amper 23-jarige leeftijd. Het jaar ervoor had Thiam zich al onderscheiden door olympisch goud te winnen in Rio. In 2018 wordt ze in Berlijn gekroond tot Europees kampioen. Het is best knap dat de Brusselse vrouw in slechts drie jaar de wereldtop heeft bereikt in de zevenkamp.

De olympische titel van Greg Van Avermaet

Van Avermaet gooide al hoge ogen in 2016 met een indrukwekkend sportief seizoen, maar in de Olympische Spelen van dat jaar zou de wielrenner er nog een schepje bovenop doen. Hoewel het parcours van de wegrit op de openingsdag van de Olympische Spelen niet echt een kolfje naar zijn hand was, waagde Van Avermaet toch een poging. De poging bleek een weergaloos succes: na een spannende race versloeg onze landgenoot de Deense Jakob Fuglsang en de Poolse Rafal Majka in een sprint. Voor "Gouden Greg" is deze wegrit de grootste overwinning uit zijn carrière. Hij volgt met deze prestatie André Noyelle op, die op de Olympische Spelen in Helsinki in 1952 ook een gouden medaille won.
 
In het wielrennen mogen we natuurlijk ook niet de memorabele prestatie vergeten van Philippe Gilbert op het WK van 2012. Na een beslissende aanval kroonde Gilbert zich tot koning van de Cauberg in het Nederlandse Valkenburg. 

De vier Tour-overwinningen van Froome

Als er één wielrenner is die zijn stempel heeft gedrukt op de Ronde van Frankrijk in het afgelopen decennium, is het wel Chris Froome. De Brit met Keniaanse wortels won twee keer de Vuelta in 2011 en 2017 en een Giro in 2018. Maar bovenal zal hij in het collectieve sportieve geheugen gegrift staan dankzij zijn vier Tour-overwinningen (2013, 2015, 2016 en 2017), een ongekende prestatie in de 21ste eeuw. De enige die het tot nu toe beter hebben gedaan zijn Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain - zij wonnen elk vijf Rondes. Het is in elk geval mede aan Froome te danken dat Team Sky (nu Ineos) zo succesvol is geworden.
 

De twintigste Grand Slam van Federer

Roger Federer wordt door velen beschouwd als de grootste tennisser aller tijden. De Zwitser heeft tot nu toe het grootste deel van alle ATP Tour-records verbrijzeld. Zijn grootste prestatie behaalde hij in 2018. Door in dat jaar de Australian Open te winnen, werd Federer de eerste speler die twintig Grand Slams in het enkelspel heeft gewonnen.
 
Zijn Spaanse collega Nadal zou hem pas twee jaar later, in 2020, volgen. De ongekroonde gravelkoning heeft op het toernooi van Roland-Garros 13 edities gewonnen. Met een record van 100 overwinningen en maar twee nederlagen op de French Open voelt Nadal zich ongetwijfeld helemaal thuis in Parijs.

De tweede olympische titel van Teddy Riner

Judo mag dan wel in Japan zijn uitgevonden, maar onze zuiderburen rijgen tegenwoordig de successen aan elkaar in de vechtsport. Fransman Teddy Riner won in 2012 al eens een olympische medaille en deed deze prestatie nog eens over in 2016, toen hij in Rio zijn tweede gouden medaille mocht ontvangen. Op dat moment werd "Big Tedd" de meest succesvolle judoka in de geschiedenis. Hij had al eerder een ijzersterke reputatie: tussen september 2010 en februari 2014 bleef hij ongeslagen, met 154 overwinningen in evenveel wedstrijden.
 

De zeven zeges van Hamilton

Op 15 november won Lewis Hamilton zijn zevende Formule 1-wereldtitel, de vierde op rij. Met deze nieuwe overwinning heeft hij zich op gelijke hoogte gezet met de legendarische Michael Schumacher. Drie weken eerder had de Britse coureur de Portugese Grand Prix gewonnen, waarmee hij zijn 92e F1-overwinning veilig stelde. Tegelijk verbeterde hij die keer het record van Schumacher in 2006. Hamilton heeft in het afgelopen decennium de meeste records van de voormalige Duitse coureur verbroken.

Brons voor de Rode Duivels op het WK

Laten we eindigen met een meesterlijke collectieve prestatie van de Rode Duivels, namelijk het behalen van de derde plaats in het wereldkampioenschap voetbal van 2018. Onze nationale ploeg deed het land dromen toen ze ons onvergetelijke momenten lieten beleven in Rusland. Hoewel Hazard, De Bruyne, Kompany, Lukaku en de anderen de finale niet wisten te halen, hebben ze wel Japan en voetbalnatie Brazilië verslagen. In de troostfinale wist België Engeland te kloppen met een glansrijk 2-0. Met deze uitslag  deden ze het beter dan het Belgische team op het WK in 1986 en behaalden ze zo het beste resultaat ooit van ons land op een WK.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top