Laat je haren los met de beste rockfilms in de Proximus VOD catalogus

Plug de gitaren in en draai de knop van je versterker naar ‘11’, want januari is Rock Month bij Proximus Pickx. Deze maand schotelt de VOD catalogus je de beste rock-‘n-rollfilms voor, van heerlijke soundtracks tot beklijvende biopics.

Apocalypse Now

Deze legendarische film over een groep Amerikaanse soldaten die tijdens de oorlog in Vietnam naar het hart van de duisternis afreizen om een losgeslagen kolonel uit te schakelen, wordt beschouwd als een van de beste ooit gemaakt. Regisseur Francis Ford Coppola gebruikte volgens de legendes meer dan 300.000 meter film om het epos in te blikken en de vele problemen achter de schemen zijn bijna even bekend als de prent zelf.
 
De Vietnamoorlog wordt al eens de oorlog met de beste soundtrack genoemd, en dat is niet alleen te wijten aan de vele protestliederen, maar ook deels aan ‘Apocalypse Now’. Van de openingsscène waarin een bos verwoest wordt op de tonen van ‘The End’ van The Doors tot de muziek van The Beach Boys en The Rolling Stones: deze soundtrack is helemaal rock-‘n-roll.

‘Apocalypse Now’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

The Doors

Van The Doors gesproken, de biopic ‘The Doors’ uit 1991 volgt de levenswandel van Jim Morrison, de excentrieke maar briljante zanger van de groep uit de jaren 60/70. De film toont hoe de band hun eerste nummer schreven en successen boekten, naast het groeiende middelengebruik van de frontman, dat uiteindelijk uit de hand loopt en dat de zanger fataal wordt.
 
Acteur Val Kilmer kreeg de rol van Jim Morrison nadat regisseur Oliver Stone hem hoorde zingen. Stone vond dat de acteur en de zanger een gelijkaardige stem hadden en na wat coaching deed Kilmer een redelijk overtuigende imitatie van Morrison. De muziek die in de film te horen is, zijn de originele opnames van The Doors, maar dan met de stem van Kilmer in plaats van die van Morrison.

‘The Doors’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

The Graduate

Toen deze film van Mike Nichols in 1967 het levenslicht zag, was het nog helemaal niet gebruikelijk dat gevestigde muziekgroepen hun bestaande muziek leenden aan de soundtrack van een film. De makers van ‘The Graduate’ gebruikten muziek van folkrockduo Simon & Garfunkel om het tempo van de film te bepalen, maar ze voelden dat er iets miste wanneer ze de muziek wilden vervangen. Daarom besloten ze uiteindelijk om de muziek te blijven gebruiken. Dat was ook voor het duo een grote opsteker, want het succes van de film maakte hen nog populairder dan ze al waren.
 
De film, met hoofdrollen voor Dustin Hoffman en Anne Bancroft, gaat over een pas afgestudeerde jongeman die verleid wordt door een oudere vrouw, die daarna al zijn kansen saboteert op een gezonde relatie met haar dochter. Nichols won de Oscar voor Beste Regisseur voor ‘The Graduate’.

‘The Graduate’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Wayne’s World

Er zijn zo van die nummers die zo vaak gespeeld worden om gitaren uit te testen, dat elke winkelmedewerker ze beu is. Sinds de film ‘Wayne’s World’ in 1992 uitkwam, is het dan ook een ongeschreven regel geworden onder gitaristen dat je het nummer ‘Stairway to Heaven’ van Led Zeppelin niet speelt in een gitaarwinkel. Mocht je je ooit in een gitaarwinkel begeven en je ziet een bordje met “No Stairway to Heaven”, weet dan dat het om een inside joke gaat.
 
‘Wayne’s World’ is gebaseerd op een reeks sketches uit ‘Saturday Night Live’, over de leeghoofdige rockers Wayne (Mike Myers) en Garth (Dana Carvey), die samen een televisieprogramma maken. Enkele scènes zijn intussen wereldberoemd geworden, zoals die waarin de vrienden samen ‘Bohemian Rhapsody’ zingen in hun kleine wagen.

‘Wayne's World’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Pulp Fiction

Normaal maakt de muziek de film, maar bij 'Pulp Fiction' is het juist omgekeerd. Quentin Tarantino heeft zijn Oscarwinnende film doorspekt met rocknummers om de film extra cachet te geven. Het begint al bij de openingsscène, waar de regisseur het surfrock-nummer "Misirlou" van Dick Dale uit 1962 gebruikt. Weinigen weten dat dit nummer Turkse roots heeft: het folknummer is in vervlogen tijden ontstaan in het Ottomaanse Rijk en werd voor het eerst opgenomen door Arabische en Griekse muzikanten in de jaren 1920. Dankzij 'Pulp Fiction' groeide de interesse in surfrock opnieuw en gebruikte onder meer talrijke adverteerders liedjes uit het genre in hun publiciteit.
 
Een andere, memorabele scène in de film is het moment waarop het personage van Uma Thurman danst op het nummer "Girl, You'll Be a Woman Soon" en drugs snuift met bijna-fatale gevolgen. Voor de film uitkwam was de alternatieve rockband Urge Overkill nog onbekend, maar dankzij Tarantino's meesterwerk volgde het internationale succes al snel.

‘Pulp Fiction’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!
 

Easy Rider

Dat de cultfilm 'Easy Rider' tjokvol rocknummers zit hebben we aan één man te danken: Donn Cambern. Deze man was belast met het selecteren en monteren van eindeloze meters film met motorrijders. Om het hele proces draaglijker te maken, luisterde hij tijdens zijn werk naar een reeks rocknummers uit zijn platencollectie. Het was eerst de bedoeling om de volledige soundtrack te laten schrijven door Crosby, Stills, Nash, & Young maar op voorspraak van Cambern werd gekozen voor de rocknummers.
 
Door het gebruik van eerder geproduceerde nummers van Steppenwolf ("Born to be wild"), The Byrds ("It's alright, Ma") en The Jimi Hendrix Experience ontploften de productiekosten tot drie keer het filmbudget. Achteraf gezien hebben de makers op het juiste paard gewed: mede door de muziek werd de film een culthit en bracht de prent 60 miljoen Amerikaanse dollar op, een veelvoud van de 400.000 dollar die de film kostte om te maken.

‘Easy Rider’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!
 

Grease

We hadden het nog maar net over Pulp Fiction… en hier hebben we John Travolta nog eens. ‘Grease’, uitgebracht op 16 juni 1978, was zowel bij recensenten als het grote publiek erg succesvol en werd op dat moment de best opbrengende musical ooit.

John Travolta speelde een iconische rol in deze musical over verliefde tieners in het Californië van de jaren vijftig, maar het is toch de muziek die dé hoofdrol in ‘Grease’ mag claimen. Het soundtrackalbum eindigde in 1978 als het op één na best verkochte album van het jaar in de Verenigde Staten, net na de soundtrack van de kaskraker ‘Saturday Night Fever’ uit 1977 (waarin Travolta ook al een rol had). Eén nummer leverde ‘Grease’ zelfs een Oscarnomainatie op. ‘Hopelessly Devoted to You’ mocht in 1978 meestrijden voor de Academy Award voor Beste Originele Nummer.

‘Grease’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

The Runaways

Dit waargebeurde verhaal uit 2010 heeft één centraal thema… En dat is muziek, of wat had je gedacht? In 1975 vindt Joan Larkin, een tiener uit San Fernando Valley, zichzelf opnieuw uit als Joan Jett, een gitarist die een meidenpunkband wil vormen. Ze legt het idee voor aan een smerige manager, Kim Fowley, die haar koppelt aan een drummer en vervolgens op zoek gaat naar een gezicht voor de band. Hij vindt Cherie Currie, 15 jaar jong en het perfecte ‘jailbait’-gezicht voor zijn doel – en bij toeval kan ze ook zingen. Twee anderen maken de band compleet: ze worden The Runaways.

Fowley boekt een tour, tekent de meiden bij Mercury Records en laat de band optreden in Japan. De eerste conflicten ontspruiten echter al snel: Fowley geeft Cherie een centrale rol, maar intussen raakt die laatste verslaafd aan drugs en wodka, en ook jaloezie zaait onenigheid… Aan rock-‘n-rollgehalte geen gebrek, dus.
 
‘The Runaways’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!Ook te zien in de VOD catalogus van Proximus:
Good Morning England (The Boat that Rocked)
The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart
Roustabout
White Riot
Once Were Brothers

Muziek

Bekijk alles
Top