Dit wist je nog niet over De Slimste Vrouw ter Wereld

VRT-sportanker Catherine Van Eylen heeft met glans De Slimste Mens ter Wereld gewonnen. De finaleaflevering lokte gisteren maar liefst 1,6 miljoen kijkers, een marktaandeel van bijna 61 procent voor televisiezender VIER. Deze kijkcijfers zijn zonder twijfel de beste finalescore ooit voor Erik Van Looy en co. Maar... wat weet je eigenlijk over Catherine Van Eylen? Proximus Pickx helpt je alvast een handje met enkele minder bekende weetjes over het sportanker.

Alle begin is moeilijk

Iedereen maakt wel eens een beginnersfout, maar bij Catherine Van Eylen luisterde half Vlaanderen mee. Dankzij een tip van lector en taalexpert Fons Fraeters mocht Van Eylen in 1992 beginnen bij het toenmalige Radio Donna als presentatrice van het programma 'Twee vingers in het stopcontact'. Ze werd begeleid door ervaren rot Michel Follet en producent Mark Lefever.
 
De presentatrice had voor de eerste aflevering alles tot in de puntjes voorbereid, zegt ze in een interview met het alumniblad van KU Leuven. Maar ze was zo zenuwachtig dat ze een plaat met één en dezelfde tekst aan- en afkondigde. Haar collega Mark reageerde eerder laconiek: "Awel, waarde nu zo content van uzelf, dat ge het twee keer zegt?"

(Ex-)collega's aanbidden haar

Het is een publiek geheim dat het in de laatste 20 jaar niet boterde tussen sommige journalisten van de Sporza-redactie. Met name voormalig sportanker Carl Huybrechts werd door enkele vrouwelijke collega's in een interview in 2019 beschuldigd van "seksistische opmerkingen". Huybrechts ontkende deze uitspraken met klem en noemde het "valse verdachtmakingen", maar de teneur was gezet. Opvallend is dat Van Eylen zich nooit uitsprak over deze strubbelingen.
 
Oud-collega's zijn dan ook opvallend vaak heel positief over het sportanker. In een interview met HUMO overlaadden drie oudgedienden haar met complimenten. "Ik ben een fan. Haar koele, afstandelijke stijl, de feiten bij naam noemen, af en toe een grapje: ik heb daar altijd grote bewondering voor gehad", klinkt het bij Ivan Sonck. Ook Carl Huybrechts gaat akkoord. "Catherine is foutloos", klinkt het bewonderend.

Ze heeft een goede smaak

Van Eylen is in het wereldje van stijlgoeroes al meer dan tien jaar bekend als promotor van Belgische mode. Zo gooide ze in 2012 hoge ogen toen ze in een stijlvolle jurk van Tim Van Steenbergen het Sportgala presenteerde. Zelfs voor een journaal durft ze een eigenzinnige creatie aan te trekken, getuigen de diverse opmerkingen op sociale media. Voor de kenners: de finaleaflevering werkte ze af in een creatie van Dries Van Noten.
 
De presentatrice draagt voor haar publieke optredens altijd stukken van Belgische ontwerpers uit exclusieve boetieken. "Ik sta achter alles wat ik draag", verklaarde Van Eylen onlangs aan Het Laatste Nieuws. Ze is onder meer kind aan huis in de Brusselse modeboetiek Stijl, waar ook koningin Mathilde en koninging Máxima zich regelmatig laten zien.

Films

Bekijk alles
Top