Kids with Buns brengt debuutsingle uit ten voordele van hulplijn 1712

Muziek | Onder de noemer "een nummer voor een nummer" brengt Kids with Buns vandaag hun debuutsingle '1712' uit. Daarmee willen ze de hulplijn 1712 en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de kijker zetten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De debuutsingle '1712' ten voordele van de hulplijn 1712 gaat in première op - hoe kan het ook anders - 17 december ofte 17/12. Het is de eerste single van het Sint-Niklaase duo Kids with Buns dat het tot in de halve finales van HUMO's Rock Rally schopte en nog steeds meedingt naar de titel van De Nieuwe Lichting op Stubru.

Met het nummer willen Marie Van Uytvanck (21) en Amber Piddington (19) seksueel grensoverschrijdend gedrag andermaal onder de aandacht brengen. Dit jaar kreeg de hulplijn namelijk bijna 1.000 telefoontjes binnen over dat thema.

Probleem op de agenda zetten

Marie: “Meisjes en vrouwen hebben nog vaak te maken met ongewenste aanrakingen, de angst om gedrogeerd worden als ze uitgaan of lopen ’s nachts met een angstig gevoel over straat.  Al te vaak wordt dit probleem gerelativeerd of genegeerd, en met het nummer 1712 willen we dit probleem bespreekbaar maken.” Amber: “Ik ken vele vriend(inn)en die misbruikt of geïntimideerd zijn geweest. Met het nummer willen we bewustzijn over de problematiek creëren en een hart onder de riem steken bij mensen die zoiets hebben meegemaakt.”

Wim Van de Voorde, coördinator van hulplijn 1712 vult aan: “Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een realiteit die vele kinderen en jongeren meemaken. Uit onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag in Vlaanderen weten we dat 1 op 5 meisjes en 1 op 10 jongens op minderjarige leeftijd een ernstige vorm van grensoverschrijdend gedrag meemaakt. De  oproepen naar 1712 bevestigen die hoge cijfers. De meeste van die ervaringen blijven onder de radar van hulpverlening en justitie. Dit vormde een drijfveer voor Kids With Buns om dit nummer te schrijven en ‘1712’ te noemen.”

Melancholische indiesound

Met hun indiesound vol melancholie, kracht en kleur hopen Marie en Amber met hun groep, die eerder al werd vergeleken met London Grammar en van jetje mocht geven op onder meer Dranouter, om het taboe op seksueel geweld definitief naar het verleden te tokkelen. Het unieke androgyne stemgeluid van Marie brengt de boodschap passend naar buiten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top