De mooiste records van het afgelopen decennium

Sport | Het afgelopen decennium stond bol van de sportieve exploten. Sinds 2010 werden er een reeks records verbroken. Een kort overzicht van de historische prestaties die de afgelopen tien jaar zijn gerealiseerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 91 doelpunten van Messi

In de beginjaren van het decennium stond FC Barcelona aan de top van het voetbal. Deze dominantie had de Catalaanse club grotendeels te danken aan zijn superster Lionel Messi. De Argentijn zette een reeks topprestaties neer en kreeg de status van de beste speler ter wereld (die hij deelde met zijn Real Madrid-tegenhanger Cristiano Ronaldo). Messi verzamelde ook tal van records. Het bekendste is ongetwijfeld hetgene dat in 2012 bij elkaar werd gevoetbald: dat jaar scoorde ‘la Pulga’ 91 doelpunten in alle competities samen (met Barça en het Argentijnse team).

Als we nog een berucht record moeten vermelden, laten we dan eens denken aan de 5 doelpunten die Robert Lewandowski in 9 minuten scoorde op 22 september 2015. Tegen Wolfsburg kwam de aanvaller van Bayern München tijdens de rust in de ploeg en scoorde vijf keer in een recordtijd.

De 20 grandslams van Federer

Roger Federer wordt door velen beschouwd als de beste tennisser ooit en het minste wat we kunnen zeggen is dat hij deze titel niet heeft gestolen. Zijn professionele carrière, die begon in 1998, heeft een zeer lange levensduur. De Zwitser bereikte halverwege de jaren 2000 de wereldtop en heeft sindsdien nog niets van zijn pluimen verloren. Het is dus logisch dat hij de meeste tennisrecords heeft verbroken.

In 2018 werd Federer de eerste speler die 20 grandslams won (hij kreeg het gezelschap van Rafael Nadal in 2020): 8 keer Wimbledon, 6 keer de Australian Open, 5 keer de US Open en een keer Roland- Garros. Hij is ook de speler die de meeste grandslam-finales heeft gespeeld (31). Op 19 februari 2018 werd de Zwitser met 36 jaar, 6 maanden en 11 dagen ook de oudste nummer 1 ter wereld in de geschiedenis van het tennis.

Bij de vrouwen werd Serena Williams in 2017 de recordhouder voor het aantal grandslam-titels, met 23 trofeeën. Ze is ook de enige atleet (man en vrouw) die minstens zes keer drie van de grandslam singles-toernooien heeft gewonnen.

De NBA, de thuisbasis van de records

De NBA is de tempel van het wereldbasketbal en de zalen zijn regelmatig het toneel van de grootste exploten. Er zijn de afgelopen tien jaar verschillende NBA-records gesneuveld, en het is moeilijk om er één uit te lichten.

Laten we beginnen met Klay Thompson en zijn 14 driepunters die hij in één wedstrijd scoorde op 29 oktober 2018. Zijn teamgenoot Stephen Curry wordt ondertussen aanzien als een van de beste ‘shooters’ in de geschiedenis van de NBA. Hij heeft het record voor het aantal gescoorde driepunters in één seizoen: 402 in 2015-2016. Dat jaar zou Curry de eerste speler zijn die de MVP unaniem zou winnen.

Tot slot is er Russell Westbrook, die in 2016-2017 een record van 42 triple-doubles in één seizoen wist te behalen. Hoe kunnen we dan LeBron James niet citeren vraag je je af? Hij werd in 2017 de topscorer van de play-offs, voor ene Michael Jordan.

Pogacar, de jongste winnaar van de Ronde van Frankrijk

De Ronde van Frankrijk 2020 was een record op zich. Voor het eerst in zijn geschiedenis vond het niet plaats in juli. Vanwege de gezondheidscrisis werd het grote wielerevenement uitgesteld tot augustus en september.

Deze unieke editie kende een onvoorspelbaar scenario. Het was Tadej Pogacar die op 19 september eindelijk de gele trui won. Op 21-jarige leeftijd werd hij de jongste Tourwinnaar sinds 1904 (de 2e editie). De jonge Sloveen claimde ook het bergklassement en het beste jongerenklassement. Sinds de creatie van de witte trui in 1975 heeft nog nooit een renner deze drie categorieën gewonnen.

Een andere grote wielerprestatie kwam er door een Belg. Op 16 april 2019 vestigde Victor Campenaerts het uurrecord voor zichzelf met 55,089 kilometer. Hij brak toen het record van Bradley Wiggins, gevestigd in 2015.

Duplantis doet Bubka vergeten

De atletiekwereld heeft dit jaar enkele serieuze verrassingen meegemaakt. Op 8 februari 2020 vestigde Armand Duplantis een nieuw record in het indoor polsstokhoogspringen door over 6,18 meter te springen. Enkele maanden later, in september, brak de jonge Zweed een 25-jarig record: in de open lucht passeerde Duplantis een lat van 6,15 m en versloeg daarmee de 6,14 m van de grote Sergei Bubka.

Er werden sinds 2010 nog andere records aan diggelen geslagen. Op de Olympische Spelen van 2014 pakte Wayde van Nierkek het 400m record met 43 sec 03. In 2018 voltooide Eliud Kipchoge de marathon van Berlijn in een historische tijd van 2 uur en 1 minuut en 39 seconden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top