Dit zijn de voetbaltrainers die hun stempel hebben gedrukt op het afgelopen decennium

Voetballers zouden niets zijn zonder een gedegen tacticus aan de zijlijn. Daarom lijst Proximus Pickx, in navolging van het lijstje met beste spelers van het afgelopen decennium, ook de beste trainers van de afgelopen tien jaar op.

Pep Guardiola

De Catalaan komt aan het einde van het vorige decennium aan het roer bij Barcelona, de club van zijn hart, en perfectioneert er het tiki-taka totaalvoetbal van zijn leermeester Johan Cruijff. Vier seizoenen lang overvleugelen Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi Hernández en co de tegenstand met wat door iedereen unaniem beschouwd wordt als het beste voetbal dat ooit op de mat werd gelegd. In dezelfde periode sleept ook La Roja, dat zijn stijl inspireert op die van Barça, alle prijzen in de wacht. Na het seizoen 2011/2012 houdt Josep 'Pep' Guardiola het echter voor bekeken bij de Blaugrana, met 14 prijzen in 4 seizoenen op zijn palmares waaronder twee CL-eindzeges. Na een rustperiode van iets meer dan een half jaar trekt Guardiola naar Bayern München om ook daar zijn leerschool te introduceren. De Rekordmeister rijgt de titels aaneen en past zich verbluffend snel aan de voetbalfilosofie van Pep aan, met inverted wingbacks en een driemansdefensie. Een nieuwe Champions League-eindzege zit er echter niet in. In het seizoen 2016-2017 ruilt de voormalige speler van Barcelona Bayern voor Manchester City, waarmee hij in het seizoen 2017-2018 de records aaneenrijgt: het meeste aantal punten (100), het meeste aantal doelpunten (106), de meeste overwinningen (32) en het beste doelpuntensaldo (+79). Het jaar nadien volgt nog een tweede landstitel, maar ook hier is het nog steeds wachten tot een nieuwe opperste bekroning op het Europese toneel.

Jürgen Klopp

De afgelopen jaren domineerden de Duitse voetbaltrainers het Europese topvoetbal. De discipelen van Ralf Ragnick, zoals Julian Nagelsmann, Thomas Tuchel en Jürgen Klopp, pakken steevast uit met hoog intensiteitsvoetbal met de zo kenmerkende Gegenpress. De charmante en aimabele Klopp, die naar zichzelf verwijst als "the normal one" in tegenstelling tot José Mourinho ("the special one"), was het afgelopen decennium de meest succesvolle exponent van het Duitse trainsersgild. Na zijn eerste stappen te hebben gezet bij FC Mainz, laat Klopp voor het eerst van zich spreken bij Borussia Dortmund, waar hij twee titels mee in de wacht sleept en ook de finale van het kampioenenbal bereikt. Op 8 januari 2015 ruilt Klopp het Ruhrgebeid in voor de Merseyside en gaat hij bij Liverpool aan de slag. De Duitser ent er zijn fysiek veeleisende stijl op zijn team en katapulteert de Reds opnieuw naar de top van het Europese voetbal met een eindzege in de Champions League (2018-2019) en een eerste landstitel in dertig jaar (2019-2020) als resultaat.

Zinédine Zidane

Topvoetballers die uitgroeien tot toptrainers, ze zijn niet meteen dik gezaaid, maar Zinédine Zidane mag zich wel degelijk tot beide categorieën rekenen. De voormalige stervoetballer van Juventus en Real Madrid mag na een periode als assistent van Carlo Ancelotti en trainer van het B-team van de Koninklijke in januari 2016 de sterren van Real onder zijn hoede nemen. Met resultaat, want hij verwezenlijkt een waar huzarenstukje door als eerste coach ooit drie opeenvolgende Champions League-eindzeges te laten noteren. In mei 2018 kondigt hij onverwacht zijn afscheid aan, omdat de club naar eigen zeggen toe was aan vernieuwing. Na tegenvallende passages van Julien Lopetegui en Santiago Solari wordt hij in maart 2019 echter opnieuw binnengehaald als reddende engel. Hij loodst Real naar de landstitel, maar dit seizoen wil het tot dusver nog niet echt lukken voor de stilaan verouderde kern.

José Mourinho

Hate him or love him, maar José Mourinho staat garant voor prijzen. Of het nu FC Porto, Internazionale, Real Madrid, Chelsea (twee keer) of Manchester United was, telkens veroverde de Portugees minstens één trofee. The special one gaat steevast uit van een sterke defensieve organisatie, maar weet als geen ander hoe hij zijn collectief de wei in moet sturen. En dat terwijl hij zelf beweert gevormd te zijn bij ... FC Barcelona, waar hij tussen 1996 en 2000 vier jaar als assisent-trainer fungeerde. Na passages bij FC Porto, Chelsea en Inter trekt hij in 2010 naar de Spaanse hoofdstad. Met het Madrileense sterrenensemble sleept hij een landstitel en een Copa del Rey in de wacht voordat hij na conflicten met onder meer boegbeeld Iker Casillas op de straatstenen wordt gezet. Chelsea gooit hem een reddingsboei toe en hij behaalt met the Blues een nieuwe landstitel voordat ook daar zijn verhaal eindigt. Zijn passage bij Manchester United is minder geslaagd, maar bij Tottenham bewijst de excentrieke Portugees andermaal uit het juiste trainershout te zijn gesneden.

Diego Simeone

Diego Simeone en Atlético Madrid zijn een match made in heaven. De pitbull die de Argentijn was op het voetbalveld is verveld tot een verbeten meester-tacticus die als geen ander verdedigen tot een kunstvorm heeft verheven. Met zijn nadruk op discipline en snelle counters slaagt hij erin Atlético opnieuw aansluiting te laten vinden met de top in La Liga en in Europa. Zijn balans in zijn tiende seizoen in de Spaanse hoofdstad oogt dan ook indrukwekkend met een landstitel (2013-2014), twee Europa League-eindzeges (2011-2012 & 2017-2018) en twee verloren Champions League-finales telkens tegen eeuwige rivaal Real (2013-2014 & 2014-2015).

Nieuws

Bekijk alles
Top