Deze tien spelers borgen hun voetbalschoenen in het afgelopen decennium definitief op

Sport | Er is de afgelopen tien jaar enorm veel veranderd in het voetbalwereldje. Talloze sterren hebben hun voetbalschoenen definitief opgeborgen na jarenlang zowel de kleine als de grote fans van het spelletje te hebben doen dromen. Proximus Pickx licht er hieronder tien uit, ook al is het lijstje eigenlijk haast eindeloos.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vincent Kompany

Op 17 augustus 2020 zet Vince The Prince een punt achter zijn rijkgevulde spelerscarrière en besluit hij zich volop toe te leggen op zijn rol als hoofdtrainer van Anderlecht. Na reeds op jonge leeftijd te hebben uitgeblonken in de Jupiler Pro League verhuist de centrale verdediger naar Hamburg om zich daarna definitief bij Manchester City te vestigen. In de Premier League groeit Kompany uit tot een van de beste centrale verdedigers ter wereld en stuwt hij zijn ploeg naar ongekende hoogtes. Ook bij de Rode Duivels ging Kompany steevast vooruit in de strijd, al slaagde hij er niet in om een trofee te winnen met de Gouden Generatie.

Iker Casillas

Op 4 augustus 2020 zwaait Iker Casillas definitief af bij FC Porto. Gedurende talloze jaren schitterde het Spaanse sluitstuk bij Real Madrid, de club waarmee hij alle trofeeën binnenrijfde. Zijn verbeten strijd met Gianluigi Buffon voor de titel van beste doelman ter wereld blijft er een om duimen en vingers bij af te likken. Bij de nationale ploeg heeft San Iker een groot aandeel in de ongeloofelijke reeks van La Roja op Euro 2008, het WK 2010 en Euro 2012.

Steven Gerrard

Hij moest wachten tot na zijn afscheid in november 2016 om Liverpool zich nogmaals tot kampioen te zien kronen. Het symbool van de Reds ging steevast vooruit in de strijd, zij het in de Premier League of op het Europese toneel. Iedereen herinnert zich nog de ongelofelijke remontada tegen AC Milan in de finale van het kampioenenbal in 2005. Steven Gerrard ging daar andermaal mee voorop in de strijd en mocht als kapitein als eerste de beker met de grote oren in de lucht steken. Met de Engelse nationale ploeg kon Gerrard geen trofee in de wacht slepen.

Frank Lampard

Net als zijn ploeggenoot op het middenveld van The Tree Lions slaagde Lampard er nooit in een trofee met de nationale ploeg in de wacht te slepen. Desalniettemin verpersoonlijkt de huidige trainer van de Blues de steile opmars van Chelsea naar de top van het Engelse voetbal. Met de Londenaren sleept hij alle mogelijke prijzen in de wacht voordat hij in februari 2017 zijn welverdiend afscheid viert.

Andrea Pirlo

Elegantie in zijn puurste vorm. Wanneer hij zijn schoenen definitief opbergt in oktober 2017 koestert iedere voetballiefhebber mooie herinneringen aan Andrea Pirlo. Na bij het begin van de eeuw te hebben geschitterd bij AC Milan vormt de Italiaanse maestro een sleutelstuk tijdens de dominantie van Juventus in de Serie A. De Italiaanse balvirtuoos laat ook zijn stempel na bij de Italiaanse nationale ploeg en speelt een sleutelrol in de WK-eindzege in 2006.

David Beckham

Zonder enige twijfel de meest stijlrijke voetballer van de afgelopen jaren. Zowel qua fysiek, maar ook met zijn precieze vrijetrappen en zijn onberispelijke voorzetten. Wanneer hij zijn afscheid aankondigt in mei 2013 rouwt de volledige voetbalwereld om David Beckham. Na te hebben geschitterd bij Manchester United en Real Madrid passeert Becks ook bij AC Milan en PSG. Het is ook danzij hem dat de MLS een nieuw tijdperk binnentrad. Bij de nationale ploeg wou het echter nooit echt lukken voor de man met de gouden rechtervoet.

Xavi Hernández

FC Barcelona is nog altijd op zoek naar een waardige vervanger. Als metronoom van het Catalaanse tiki-taka zwaaide Xavi Hernández de plak bij de Blaugrana tussen 1998 en 2015. In mei 2019 zwaait de slimme middenvelder definitief af in Qatar na alles te hebben gewonnen in Catalonië en met de Spaanse nationale ploeg.

Ronaldinho

Misschien wel de meest begenadigde voetballer die ooit op een veld heeft rondgelopen. In ieder geval is iedereen het erover eens dat hij over het talent beschikte om de allerbeste te zijn en dat gedurende ettelijke jaren ook was. Bij PSG en later AC Milan, maar vooral bij FC Barcelona etaleerde de Braziliaanse dribbelkont zijn klasse. Hij sleepte dan ook talloze tofeeën in de wacht, zowel met zijn clubs als met de Seleção. In januari 2018 zit het voetbalverhaal van Ronaldinho er definitief op.

Francesco Totti

Iedereen herinnert zich nog de tranen van de fans van AS Roma in 2017. Na 25 jaar bij dezelfde club zwaait Francesco Totti definitief af. Als begenadigd doelpuntenmaker maar ook een passeur hors catégorie wordt de Italiaanse international door iedereen op handen gedragen. De offensieve middenvelder is een legende in de Serie A maar ook op het internationale toneel waar hij talloze defensies tureluurs wist te tikken en het WK in 2006 in de wacht sleepte.

Samuel Eto'o

Misschien wel de beste Afrikaanse voetballer aller tijden. In 2006, toen de Kameroener op de top van zijn kunnen presteerde, kon hij ook de titel van beste voetballer ter wereld claimen. Met FC Barcelona wo hij alles om nadien dat kunstukje nog eens naadloos over te doen bij Inter Milan. Op het internationale niveau liet hij ook Kameroen schitteren door hen twee Africa Cups te schenken. In september 2019 hield Eto'o het definitief voor bekeken.

Deze spelers zwaaiden het afgelopen decennium ook af: Daniel Van Buyten, Philipp Lahm, Xabi Alonso, Bastian Schweinsteiger, Javier Mascherano, Kaka, Fernando Torres, Robin Van Persie, Wesley Sneijder, Esteban Cambiasso, Maxwell, Dirk Kuyt, Tomas Rosicky,...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top