Waarom singer-songwriter Jack Garratt je aandacht verdient

Na vier jaar stilte maakte de Britse multi-instrumentalist Jack Garratt in 2020 zijn grote comeback met een nieuw album, 'Love, Death & Dancing'. Garratt is een van de meest getalenteerde kunstenaars van zijn generatie, maar hij is bij ons nog steeds weinig bekend. Een terugblik op zijn carrière.

Jack Garratt, afkomstig uit Buckinghamshire, een graafschap in het zuidoosten van Engeland, had al op jonge leeftijd de smaak voor muziek te pakken. Op 12-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste liedje en kon hij al veel instrumenten bespelen, zoals gitaar, drum, piano en harmonica, maar ook mandoline, trombone en ukelele... Met andere woorden, Jack Garratt is al op jonge leeftijd een allrounder.
 
Enkele jaren nadat het hem niet gelukt was om zijn land te vertegenwoordigen op het Junior Eurovisiesongfestival dat in 2005 in België werd gehouden, begon de jongeman te studeren om leraar te worden. Maar Garratt gaf zijn muzikale avontuur niet op en na wat vallen en opstaan bracht hij in 2014 zijn eerste ep uit, 'Remnants'.

Bejubeld debuut

De multi-instrumentalist onthult er zijn stijl op: intieme muziek op de grens van indiepop, alternatieve R&B en electro. Zijn singles 'Worry', 'Weathered' en 'Breathe Life' kennen een zeker succes en ze dragen er toe bij dat Garratt kan optreden op verschillende Britse festivals.
 
Maar het is in 2016 dat hij pas echt internationaal naam maakt. Dat jaar wint hij de Critics' Choice Award op de Brit Awards en de BBC Sound of 2016, een initiatief ter erkenning van de meest getalenteerde opkomende artiest. Garratt maakt daardoor deel uit van de zeer selecte kring van kunstenaars die deze twee prijzen in hetzelfde jaar hebben gewonnen, waaronder sterren als Adele, Ellie Goulding en Sam Smith. Zijn debuutalbum 'Phase' wordt zeer goed ontvangen en de artiest wordt op dat moment beschouwd als een van de meest veelbelovende talenten in de Britse muziekscene.

Depressie en comeback

Maar de jongeman kan moeilijk omgaan met het succes. Het feit dat hij plots in dezelfde categorie zit als Adele creëert een zichtbaarheid en een verwachtingsniveau waaraan Garratt zich niet verwachtte. "Het heeft me helemaal naar de kloten geholpen", zo vertrouwde hij de BBC toe. Aan het einde van zijn tournee in 2016 staat het vertrouwen van de muzikant op een historisch dieptepunt. Hoewel hij genoeg materiaal heeft om een tweede album te maken, gooit hij al zijn werk in de vuilbak en stort hij zich in een diepe depressie.
 
Pas na anderhalf jaar pauze en therapie krijgt Garratt weer de smaak voor composities te pakken en vindt hij ook een zekere gemoedsrust terug. In 2020 maakt hij een comeback met twee ep’s, die hij in juni verzamelt op het album 'Love, Death & Dancing', een heel persoonlijk album met een elektropop-achtige sfeer die zijn terugkeer naar het leven markeert en waarin de nu 29-jarige artiest zichzelf zonder enige rem blootgeeft.


Muziek

Bekijk alles
Top