Waarom je The Trial of the Chicago 7 gezien moet hebben

Films | Precies twee maanden prijkt Aaron Sorkins nieuwste worp 'The Trial of the Chicago 7' op Netflix. De ideale gelegenheid voor Proximus Pickx om enkele redenen op te lijsten waarom je dit rechtbankdrama gezien moet hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'The Trial of the Chicago 7' vertelt het verhaal van een van de meest ophefmakende rechtszaken in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Zeven (in eerste instantie acht) vaandeldragers van het anti-Vietnamoorlogprotest staan er terecht voor de rellen die in 1968 tijdens de Democratische conventie in Chicago plaatsvinden. Omwille van de onpopulaire beslissingen van Lyndon B. Johnson, die alsmaar meer jonge Amerikanen naar het slachtveld in Zuidoost-Azië uitstuurde, zetten Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines en Lee Weiner hun schouders onder een massaal protest dat zou uitmonden in zware rellen.

Uiteindelijk worden de 7, samen met Bobby Seale, de mede-oprichter van de Black Panther Party die niets met de anderen te maken heeft, gedagvaard door de net ingezworen regering van Nixon omdat ze zouden hebben samengezworen om de rellen te organiseren - dit terwijl sommigen onder hen elkaar van haar noch pluimen kennen.

Perfecte timing

Ook al situeert de nieuwste prent zich in het woelige jaar 1968, wanneer zowel Martin Luther King als Bobby Kennedy werden vermoord, toch zijn de parallellen met 2020 legio. Net als toen komen protestanten met duizenden op de straat om hun afkeer luidkeels te verkondigen. Net als toen lieten duizenden Amerikanen het leven en net als toen vervaagden de grenzen tussen de rechterlijke en uitvoerende macht.

Het racisme en de vooringenomenheid van de conservatieve rechter Julius Hoffman (meesterlijk vertolkt door Frank Langella) spat van het scherm, wanneer hij de beklaagden maar liefst veroordeeld voor 175 contempts of court en Bobby Seale letterlijk laat muilkorven als hij zijn kalmte verliest na dagenlang te zijn genegeerd door de rechter die hem niet toeliet zichzelf te verdedigen. Flash forward tot 2020 en je wordt meteen herinnerd aan de innige band van Donald Trump en zijn Republikeinse partij die tot in het extreme bleven vechten om de verkiezingsnederlaag tegen Joseph R. Biden ongedaan te maken. Gelukkig toonde de rechtbank zich ditmaal een robuustere instantie.

Oscar-waardige prent

Daarnaast bevat de nieuwste prent van Aaron Sorkin ('The West Wing', 'The Social Network') een cast om van te smullen. Onder meer Eddie Redmayne, Joseph Gordon-Levitt, Yahya Abdul-Mateen II en Sacha Baron Cohen (in een serieuze rol!) spelen de pannen van het dak en worden allemaal in meer of mindere mate getipt voor een Oscarnominatie. Bovendien zou de film de stempel van Sorkin niet dragen als hij niet bulkte van de epische, idealistische monologen.

Sorkin destilleert het politieke showproces, dat in totaal vijf maanden in beslag zou nemen, tot een beklijvend kijkstuk van net geen 130 minuten met een afloop die nog dagen lang blijft nazinderen. Het ultieme bewijs dat de democratie in de Verenigde Staten al langer onder druk staat en dat er dus veel werk op de plank ligt om het land van the free opnieuw op de rails te krijgen.

'The Trial of the Chicago 7' is beschikbaar op Netflix.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top