Net zoals in het begin van het kampioenschap konden op speeldag 16 de bezoekers op meer succes rekenen dan de thuisploegen. De verdedigers presteerden sterk, want afgelopen weekend werd in de JPL minder dan 3 keer per wedstrijd gescoord.
 
De 16e speeldag van de Jupiler Pro League is niet volledig afgewerkt, want de wedstrijd tussen Eupen en Zulte Waregem moest worden uitgesteld omdat er te veel besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld bij de Panda's. In de 8 andere wedstrijden werd 22 keer gescoord, goed voor een gemiddelde van 2,75 doelpunten per wedstrijd. Sinds het begin van het kampioenschap werd al 439 keer gescoord in de 143 wedstrijden die werden gespeeld: een gemiddelde van 3,06 goals per wedstrijd. De 16e speeldag zit dus onder dat gemiddelde.
 
Clean sheets: nog maar eentje voor Mignolet
 
Dat de aanvallers het even wat minder goed deden, is goed nieuws voor de doelmannen. Vier goalies hielden hun netten schoon gedurende 90 minuten: Mignolet (Club), Wellenreuther (RSCA), Romo (OHL) en Hubert (KVO). Simon Mignolet blijft zo op de eerste plaats van het klassement van de clean sheets, met 7 stuks in 15 gespeelde wedstrijden. De keeper van blauw-zwart blijft daarmee beter doen dan Nicolas Penneteau, Arnaud Bodart en Guillaume Hubert die allemaal 5 clean sheets achter hun naam hebben staan. Vorig seizoen hield Mignolet in 16 van zijn 27 wedstrijden in de Belgische competitie zijn netten schoon.
 
Topschutters: driewerf hoera voor Henry
 
Op de 16e speeldag werd relatief weinig gescoord, maar toch lieten enkele aanvallers zich opmerken. Thomas Henry (OHL) scoorde een zuivere hattrick in Kortrijk en zit Paul Onuachu op de hielen in het klassement van de topschutters. De Nigeriaan van Racing Genk kon niet scoren in het Astridpark en blijft steken op 14 doelpunten. De Fransman van Den Dreef zit nu al aan 12 treffers. Met 12 doelpunten en 3 assists staat de Leuvense spits in de top drie van het klassement van goals + assists, na Raphael Holzhauser (11+9) en Xavier Mercier (5+11).
 
Vorm van het moment: Waasland-Beveren imponeert
 
In de voorbije vijf speeldagen veranderde heel wat in het klassement van de JPL, zowel bovenaan als onderaan. Bovenaan presteren Club Brugge (13 op 15) en Racing Genk (12 op 15) met een grote regelmaat, net als OH Leuven (10 op 15), Eupen (8 op 12) en… Waasland-Beveren (13 op 15). De laatste vijf wedstrijden waren heel wat minder succesvol voor STVV (2 op 15), Cercle (3 op 15), Standard, Moeskroen, Antwerp en Charleroi (allen 5 op 15).
 
Race naar de top 4: 8 ploegen op 8 punten
 
Dit seizoen kent een heel spannend verloop in de race naar de top 4: tussen Club Brugge, leider met 33 punten, en Standard, 8e in de stand met 25 punten, zit maar 8 punten verschil. Ter vergelijking: vorig seizoen bedroeg het verschil tussen de eerste in de stand (Club met 37 punten) en de nummer 8 (Racing Genk met 22 punten) al 15 punten. Op dat moment bestond de top vier van het klassement uit Club (37), Standard (30), AA Gent (29) en Charleroi (29). Dit seizoen ziet die top 4 er helemaal anders uit met het onvermijdelijke Club Brugge (33), Racing Genk (31), maar vooral de twee promovendi uit 1B, Beerschot (28) en OHL (28).