Wereldbeker: Namen, de cross rond de Citadel met een stijgend belang

Sport | De Citadelcross krijgt steeds meer standing in de veldritwereld. De cross rond de mythische citadel van Namen was in de beginjaren een proef van de GvA-Trofee (de huidige X20 Trofee), maar maakt nu al enkele jaren deel uit van de prestigieuze Wereldbeker. Geen toeval dan ook dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel zondag voor het eerst dit seizoen de degens zullen kruisen op de flanken van de Waalse hoofdstad.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

We zijn al half december en zondag, in Namen, zijn we nog maar aan de tweede proef in de Wereldbeker veldrijden toe. Eerder geplande Wereldbekermanches (Koksijde, Besançon en Zonhoven) werden immers geannuleerd.
 
Wereldbeker in Wallonië
 
De Citadelcross maakt sinds het seizoen 2011/2012 deel uit van de Wereldbeker en is dit jaar toe aan zijn 12e editie. Die status heeft de cross te danken aan de uitstekende organisatie en het mythische en veeleisende parcours dat zich uitstekend leent tot prachtbeelden op televisie. Het is de enige grote cross in Wallonië (na het verdwijnen van de cross in Francorchamps) en heeft stap voor stap het hart van de veldritfans veroverd. In korte tijd is het een echte klassieker geworden. 
 
De spectaculaire kasseistrook (Route des Canons) die vorig jaar in het parcours werd opgenomen, bleef behouden. Het parcours onderging wel een kleine wijziging, na de kritiek die vorig jaar te horen viel na enkele valpartijen in de regen. "De trap is uit het parcours verdwenen en vervangen door een nieuwe lus met een klein klimmetje", zo lichtte parcoursbouwer Erwin Vervecken toe bij Veldritkrant. "Daardoor is de passage over de kasseien die we vorig jaar geïntroduceerd hebben met 100 meter ingekort, maar er blijven nog altijd 250 meter over om het verschil te maken."
 
Een parcours voor sterke beren
 
Op de omloop in Namen gaan de veldrijders meteen diep in het rood door de steile klimmetjes. De technische kwaliteiten van de deelnemers en deelneemsters worden danig op de proef gesteld, want ook de snelle afdalingen en een schuine kant vergen een goed evenwichtsgevoel en technisch kunnen. Andere sectoren moeten worden genomen met veel kracht. Het parcours is er met andere woorden eentje voor een complete crosser. Een parcours dat zich uitstekend zou lenen voor een kampioenschap: er is sprake van de organisatie van het EK volgend jaar.
 
Vijfde zege voor Van der Poel?
 
In het algemene klassement staat Michael Vanthourenhout, na zijn zege in Tabor, aan de leiding met 40 punten, voor Eli Iserbyt (30) en Wout van Aert (25) die in principe na Namen niet meer in actie komt in de Wereldbeker.
 
Bij de dames won Lucinda Brand in Tabor. Met haar 40 punten staat zij voor haar landgenotes Alvarado (30) en Betsema (25).
 
De favorieten bij de heren zijn ongetwijfeld Mathieu van der Poel (al vier keer winnaar in Namen) en de Brit Tom Pidcock, vorige week winnaar van de Superprestigecross in Gavere.
 
Bij de dames wil Lucinda Brand voor de derde keer op rij winnen op de Citadel.
 
Tweede manche van de Wereldbeker in Namen, zondag 20 december live te volgen vanaf 13.20 uur, op Pickx Live NL en PXS Sports 1. 
Wedstrijd dames 13.40 uur
Wedstrijd heren 15.05 uur

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top