Deze vijf teams wisten het voorbije decennium iedere voetbalsupporter te charmeren

Voetbal | Voetbalfans supporteren dag in, dag uit voor de club van hun hart. Maar soms overstijgt een prestatie van een club het geheel zodat iedereen plots even fan wordt van het team. Hieronder serveren we je vijf teams die de voorbije tien jaar vriend en vijand wisten te bekoren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ajax

De naam Ajax Amsterdam spreekt voor veel mensen sowieso al tot de verbeelding. De club wordt als hét voorbeeld gezien hoe je Europees succesvol kan zijn terwijl je toch in een relatief kleine competitie voetbalt. Dat doet Ajax met een gekende filosofie waarbij de jeugdopleiding een centrale rol speelt. Het seizoen 2018-2019 zal voor altijd als een topmoment beschouwd worden in het huidige voetbal, waar clubs met veel centen de plak zwaaien. Zo wist Ajax dat jaar door te stoten tot de halve finales van de Champions League door onder meer Real Madrid en Juventus naar huis te sturen. Spelers als Frenkie De Jong, Mathijs De Ligt, Donny Van de Beek, Dusan Tadic en Hakim Ziyech swingden toen op het veld voor de Amsterdammers.

Atalanta

Eerst je eigen land veroveren, daarna Europa. Dit is in een notendop wat Atalanta de voorbije twee seizoenen heeft gepresteerd. Onder de vleugels van coach Gian Piero Gasperini speelt Atalanta, een provincieclub uit de Noord-Italiaanse stad Bergamo, zijn beste voetbal ooit. Met hoge pressing en aantrekkelijk, aanvallend voetbal is het ex-team van Timothy Castagne voor velen een harde noot om te kraken. In 2019 eindigde de club als derde in de Serie A, wat hen voor het eerst een ticket gaf richting de Champions League. Atalanta bevestigde vorig seizoen door opnieuw de derde plaats te claimen in de Serie A én ook nog eens de kwartfinales van de Champions League te bereiken. Ook nu zitten ze opnieuw in de achtste finales.

AA Gent

Als er één Belgisch team was dat het voorbije decennium hoge ogen gooide in Europa, was het misschien wel KAA Gent. Hein Vanhaezebrouck, die nu terug is bij de Buffalo’s, mag proberen zijn kunststukje van in 2015 te herhalen. Toen won Gent voor het eerst de Belgische landstitel. Vanhaezebrouck hield ook Europees vast aan zijn voetbalprincipes, met succes. Gent overleefde de groepsfase van de Champions League en werd in de achtste finales gewipt door Wolfsburg. Een jaar later in de Europa League wist Gent Tottenham te kloppen in de zestiende finales, een prestatie die nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Leicester City

Wie durfde voor aanvang van het seizoen 2015-2016 voorspellen dat Leicester City zich dat jaar zou kronen tot de beste club van Engeland? Quasi niemand als je het ons vraagt. En toch gebeurde het ongelooflijke. The Foxes werden onder Claudio Ranieri een niet te ontwrichten blok waar menig tegenstander geen raad mee wist. Spelers als Jamie Vardy, N'Golo Kanté en Wes Morgan hadden in dit sprookje een onwaarschijnlijk groot aandeel. Want een fairytale was de titel voor Leicester wel, in een competitie waar het grote geld de plek zwaait.

Borussia Dortmund

Vooraleer er sprake was van Jürgen Klopp bij Liverpool veroverde de Duitse coach de harten van velen bij Borussia Dortmund. Van 2008 tot 2015 kneedde Klopp zijn Dortmund tot een attractief en solide geheel. Tussen 2011 en 2013 wierp zijn voetbalinzicht vruchten af bij Dortmund. Met bijzonder aanvallend voetbal en een hoge pressing op de tegenstrever werd Dortmund in 2011 en 2012 kampioen van Duitsland, met onder meer Robert Lewandowski als speerpunt. In 2013 kon de spreekwoordelijke kers op de taart gezet worden, maar in de Champions League-finale van dat jaar moest Dortmund zijn meerdere erkennen in uitgerekend grote rivaal Bayern München.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top