Deze acteurs voelen zich helemaal thuis in underdogrollen

Films | Amerikanen houden van een kleine held die ogenschijnlijk onoverkomelijke tegenstanders verslaat, en daarom riepen ze dag van de underdog in het leven. Het gemiddelde underdogverhaal is een weerspiegeling van de American Dream, die zegt dat iedereen het kan maken mits wat doorzettingsvermogen. Deze Hollywoodacteurs brachten die verhalen keer op keer naar het grote scherm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mark Wahlberg

Met veelal een staalharde uitdrukking op zijn aangezicht ziet Mark Wahlberg er misschien op het eerste gezicht niet uit als een underdog, maar hij speelt er wel opvallend vaak eentje in zijn films. In ‘The Fighter’ probeert hij in de schaduw van zijn broer een bokscarrière uit te bouwen, in ‘Invincible’ is hij een barman die de coach wordt van een footballteam, in ‘Broken City’ is hij een gevallen politieagent, en dan hebben we het niet gehad over zijn rollen in ‘Rock Star’, ‘Boogie Nights’ of ‘The Other Guys’.
 
Wahlberg gaf in interviews aan dat hij zich aangetrokken voelt tot underdogs. “Ik kan me ermee vereenzelvigen”, zegt hij. De personages doen hem denken aan de films waarmee hij opgroeide, zoals ‘Chinatown’, ‘Serpico’ en ‘Hard Times’. “Al die personages hebben iets goed te maken. Ik supporter voor hen, ik wil dat die gasten winnen.”

Adam Sandler

Toen de komische acteur Adam Sandler naam maakte voor zichzelf, had hij nog iets te bewijzen. Hij kwam bij de cast van het immens populaire ‘Saturday Night Live’ in 1990 en tussen al dat comedygeweld moest hij zien uit te blinken. Nadat hij in 1995 zijn ontslag kreeg, was het logisch dat hij in films opnieuw die underdogrollen zou gaan spelen. In zijn eerste hits ‘Billy Madison’, ‘Happy Gilmore’, ‘The Waterboy’, ‘Big Daddy’… speelt hij telkens opnieuw personages die aanvankelijk weinig lijken voor te stellen, maar uiteindelijk wel overwinnen.
 
Recenter zijn die underdogrollen zeldzamer geworden voor Sandler. Nu hij, onder andere dankzij zijn eigen productiehuis, geld bij overschot heeft, steekt hij zichzelf niet meer in die underdogpositie. In 2019 zagen we hem wel terugkeren naar die glansrol in ‘Uncut Gems’ van de broertjes Safdie, waarin zijn personage Howard de overwinning telkens opnieuw door zijn vingers ziet glippen.

Ralph Macchio

Een van de eerste verhalen die je te binnen zouden moeten schieten wanneer je denkt aan een underdog, is dat van ‘The Karate Kid’. Daarin speelt Ralph Macchio de rol van Daniel, een jongen die gepest wordt en zich wil verdedigen door karate te leren van Mr. Miyagi. Macchio hernam de rol in twee sequels, maar dat was niet de enige underdogrol die hij speelde. Ook in pakweg ‘The Outsiders’ en ‘Crossroads’ nam hij die rol op.
 
‘The Karate Kid’ kreeg onlangs een vervolg in de vorm van de serie ‘Cobra Kai’. In het eerste seizoen daarvan lijken de rollen omgedraaid te zijn, en werkt de perstkop van weleer zich uit het slop als underdog. Maar in het tweede seizoen is het opnieuw Daniel die als kleine speler de uitdaging aangaat tegen een machtige vijand.

Sylvester Stallone

Nog zo’n underdogverhaal waar je meteen aan zou moeten denken is dat van ‘Rocky’. De in de titel genoemde bokser lijkt geen geweldige toekomst beschoren te zijn, maar na een vernedering beseft hij dat hij één kans krijgt om te bewijzen dat hij geen loser is. Rocky Balboa keerde nog zeven keer terug naar het grote scherm, en er staan nog twee films gepland. In de recentste is hij de coach voor een nieuwe underdog.
 
Ook in enkele andere van zijn iconische rollen speelt Stallone een personage dat het moet halen van overweldigende tegenstand. Denk maar aan ‘Rambo’, die honderden vijanden tegelijk moet verschalken. Gelukkig mikken die doorgaans alsof ze Rambo niet eens willen raken.

Taron Egerton

Het bekendste Britse underdogverhaal is dan weer dat van Eddie the Eagle, de amateurschansspringer die het tot de Olympische Winterspelen schopte in 1988. Het verhaal werd verfilmd met Taron Egerton in de hoofdrol, en die weet intussen wat het is om een underdog te zijn. Hij speelde bijvoorbeeld het levensverhaal van Elton John in ‘Rocketman’ en het straatschoffie dat het tot geheim agent schopt in ‘Kingsman: The Secret Service’.
 
Ook in het echt weet de acteur wat het is om tegen de kansen op te vechten. Hij komt niet uit een rijke familie en gaf in een podcast toe dat hij financiële steun nodig had van de overheid om zijn studies te kunnen afmaken. Intussen is hij goed op weg om een gevestigde waarde te worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top