Waarom 'RIP 2020' de kijkcijfers zag vallen

Films | Een komisch overzicht van rampjaar 2020, daar zaten velen van ons op te wachten. Maar na een vrij succesvolle eerste aflevering, daalde het aantal kijkers voor de tweede aflevering zienderogen. Schakelden de kijkers over naar iets anders of moet VTM meer in eigen boezem kijken? Wij namen de reacties onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

VTM kondigde het programma ‘RIP 2020’ aan met alle nodige toeters en bellen. Guga Baúl, Ruth Beeckmans, Jonas Van Geel en Nathalie Meskens vormen zowat het kruim van het komische talent dat op de commerciële zender te vinden is, en dus mochten zij het afgelopen rampjaar zorgvuldig fileren en met een voet tegen de bips de laan uit sturen. ‘RIP 2020’ beloofde de scherpzinnigheid en opzet van een eindejaarsconference in zeven afleveringen.
 
De eerste aflevering kon op een aardig aantal kijkers rekenen. Volgens kijkcijferanalist CIM zaten zo’n 575.000 mensen voor de buis. VTM telde daar zelf de kijkcijfers op VTM GO bij en liet enkele dagen later weten dat intussen al 789.000 Vlamingen gekeken hadden. Maar of ze ook zouden blijven kijken, was nog maar de vraag. Naar de tweede aflevering keken volgens het CIM nog 314.000 mensen. Voor de derde ging het weer wat omhoog met 409.000 kijkers.
 
Waar liep het dan fout? Volgens weekblad Humo, dat kopte “Kijkers rennen massaal weg bij ‘RIP 2020’ op VTM”, zou de komst van het programma ‘Factcheckers’ op Eén er voor iets tussen kunnen zitten. Dat kon bij de eerste aflevering op 2 december iets meer dan een miljoen kijkers overtuigen. Een week later ging het kijkcijfer nog een klein beetje omhoog. ‘RIP 2020’ kreeg dus met stevige concurrentie te kampen op woensdagavond.

RIP TDSO?

Maar als het programma alle beloftes had kunnen waarmaken en het van begin tot eind een dijenkletser was geweest, dan had die concurrentie niets uitgemaakt. Helaas valt ‘RIP VTM’ als eindejaarsconference in dezelfde categorie te vinden als die van Geert Hoste, zijnde: meer van wat we al gezien hebben. Heel wat kijkers, en met hen de recensenten, vinden dat het programma te veel weg heeft van ‘Tegen de Sterren Op’, aangezien we vooral imitaties van BV’s voorgeschoteld krijgen die niet altijd leiden tot even spitsvondige observatiehumor.

‘RIP 2020’ is volgens veel kijkers dus meer een jaaroverzicht van ‘Tegen de Sterren Op’ geworden. Dat hoeft zeker geen doodsvonnis te zijn, aangezien dat sketchprogramma in de hoogdagen ongeveer een miljoen kijkers aan het scherm kluisterde, maar kijkend Vlaanderen reageert toch wat teleurgesteld. Misschien zat de kijker meer te wachten op iets nieuws dan op dezelfde imitatoren, dezelfde pointes en dezelfde formats die we al kennen.
 
Waardeoordelen terzijde gelaten, willen we ‘RIP 2020’ nog niet samen met het jaar waar het over handelt aan de deur zetten. 2020 is een jaar dat het als geen ander verdient om met een komische noot de mantel uitgeveegd te worden, dus er zijn zeker genoeg onderwerpen te rapen voor een paar goede grappen. En nu er geen twijfel meer bestaat dat ‘RIP 2020’ een broek van hetzelfde laken als ‘Tegen de Sterren Op’ is, zal het publiek van dat programma ongetwijfeld wekelijks blijven afstemmen op VTM. Nog geen redenen om ‘RIP 2020’ af te schrijven, dus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top