2 overwinningen in 10 games, slecht voetbal, spelers in slechte conditie ... Philippe Montaniers laatste weken aan het hoofd van Standard verlopen niet van een leien dakje. Er komen steeds meer vragen bij de positie van Montanier aan het hoofd van de Rouches.

 

Aan het einde van vorig seizoen nam Standard afscheid van coach Michel Preud’homme (die sportief directeur en vice-president blijft) en verwelkomde Philippe Montanier in zijn plaats. De Fransman arriveerde met een geweldig visitekaartje vol topprestaties bij clubs die hij trainde, of het nu in Lens of Real Sociedad was. Maar 6 maanden na zijn aankomst verzuurde zijn sprookje: de resultaten volgen niet.

Standard werd achtste in de competitie na een reeks van vijf wedstrijden zonder winst. Met 4 op 18 werden ze ook uitgeschakeld in het Europees voetbal. Het afgelopen seizoen werd er voor Standard dus eentje om snel te vergeten. Langzaamaan komen er ook irritaties aan de werkwijze van Montanier bovendrijven.  Wordt de trip van de Rouches naar Kortrijk woensdag een riskante wedstrijd voor Philippe Montanier? Bij slechte prestaties kan het tij wel eens finaal keren…  

Gebrek aan ideeën

6 maanden na zijn aankomst is het meest opvallende bij Standard van Montanier het ontbreken van een precies spelplan. Kijken naar een wedstrijd van Standard is als kijken naar een team zonder idee dat, als ze de bal hebben, nooit precies weet hoe ze moeten voetballen. De rolverdeling van de spelers is onduidelijk, met uitzondering van Raskin, Bastien, Bokadi en Vanheusden (vervangen door Dussenne sinds zijn zware blessure). Aan de aanvalszijde gaat Standard volledig in de mist. 

Als ze op één lijn staan, lijken spelers als Amallah, Carcela, Oulare, Avenatti of zelfs Lestienne er alleen voor te staan. Of het nu in de duels, in de zestien of elders is, niets lijkt samenhangend. Het is niet verwonderlijk dat de club alle moeite van de wereld heeft om te scoren.

Kern met beperkte capaciteiten

Preud’Homme zag al die problemen reeds. Ook hun aanhoudende slechte prestaties mogen niet verrassen, aangezien de spelerskern niet evolueert. Standard had geen buitensporige transfercampagne waardoor geen van bovenstaande problemen werd opgelost. Montanier moet het blijven doen met een kern zonder uitzonderlijke kwaliteiten. Spelers als Lestienne, Carcela, Bastien of Gavory zijn ook niet in goede vorm.

Terwijl Standard hoopte dat Montanier het niveau van deze groep kon vergroten, blijft het halen van die doelstelling uit. Het is duidelijk dat de Fransman niet echt waarde toevoegt aan deze groep. Daarom kunnen we ook concluderen dat de sportieve keuzes van Standard hun doel missen. 

Van coach wisselen?

Sommige supporters vragen zich af of er een trainerswissel moet komen. De resultaten vallen tegen en Standard zakt steeds dieper weg in het klassement. Het zou zelfs kunnen dat Standard tegen eind december uit de top 8 valt, waardoor Europese kwalificaties niet meer aan de orde zijn. De trip van woensdagavond kan wel eens erg lastig worden. Kan een trainerswissel er voor zorgen dat het tij keert? Of is het gebrek aan kwaliteit in de spelerskern te significant? Het is moeilijk om te zien of een duidelijk verhaal in het spel van Standard beterschap kan brengen.

Toch kan een trainerswissel wel voor een mentale shift bij de spelers zorgen. Het toont dat er een kritiek punt is bereikt. Een nieuwe coach kan ook nieuwe ideeën en benaderingen brengen, zeker met het oog op de aankomende tranfserperiode kan dat van belang zijn. Het zou dus kunnen dat een nieuwe trainer niet veraf is. De wedstrijd tegen de Kerels zal dus bepalend zijn voor de job van Montanier.  

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

De Proximus Pickx-dienst biedt een nieuwe “interactieve” modus aan op zijn app (Android & iOS) en op het web. Dankzij deze nieuwe functie kun je bij uitzendingen van verschillende wedstrijden de teamcomposities ontdekken, de wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de ontmoetingen tussen de twee clubs vinden met enkele kliks. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Dankzij deze nieuwe functies ervaar je de prestaties van je favoriete team zoals nergens anders.