Het werk van deze auteurs zie je steeds terug in de cinema

Films | Het is niet makkelijk om steeds nieuwe inspiratie te vinden voor een film, dus gaan scenaristen en filmmakers vaak aankloppen bij schrijvers voor een goed verhaal. In de filmwereld zijn ondertussen al honderden boeken naar het witte doek vertaald, maar toch zijn er enkele schrijvers die net vaker uit gekozen worden dan anderen. Proximus Pickx zet er enkelen voor je op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Stephen King

Stephen King is een van de meest populaire en succesvolle horrorschrijvers aller tijden. Tijdens de laatste vijf decennia waren zijn boeken een waar fenomeen in de popcultuur. Het is dan ook niet gek dat Stephen King in totaal 42 keer verfilmd is geweest. Hollywood kan zijn ijzingwekkende horror dus wel smaken.
 
De kritieken zijn wisselend, maar één ding is zeker: als je een van de films gezien hebt, weet je wat het is om bang te zijn. De eerste verfilming was ‘Carrie’ in 1976, het verhaal over een meisje dat haar pestkoppen op gruwelijke wijze terugpakt met haar buitengewone krachten. Verder waren ook ‘The Shining’, ‘Pet Sematary’ en ‘It’ grote successen, zowel op het grote als het kleine scherm. Liefhebbers komen trouwens ook in 2021 aan hun trekken, want dan komen weer enkele nieuwe verfilmingen uit.

Nicholas Sparks

Sparks' boeken hebben niet veel gemeen met die van King, buiten dan het feit dat ook hij heel vaak verfilmd werd. Waar je bij het eerste voorbeeld zit te sidderen en beven, kan je hier heerlijk zwijmelen en zelfs eens een traantje wegpinken. Ja hoor, Nicholas Sparks is de meester van de romantische dramafilms.
 
Het recept voor zijn verhalen is altijd min of meer hetzelfde: boy meets girl, ze worden verliefd, maar obstakels zorgen ervoor dat ze niet samen kunnen zijn. En zo vraagt de kijker zich dus de hele film af of deze onmogelijke liefde het zal halen. De meest succesvolle verfilming is zonder twijfel ‘The Notebook’, waarin Rachel McAdams en Ryan Gosling een jong en onstuimig koppel spelen. De ene arm en de andere rijk, de relatie lijkt gedoemd te mislukken… of niet? Het publiek werd verliefd op de blockbuster. Andere tranentrekkers van zijn hand zijn: ‘A Walk to Remember’, ‘Dear John’ en ‘The Last Song’.

Charles Dickens

Hij is een van de oudsten, maar zijn teller staat wel het hoogst. Charles Dickens, de Britse auteur uit de 19de eeuw, is de meest verfilmde romanschrijver ooit. Hij creëerde enkele van 's werelds bekendste fictieve personages en wordt door velen beschouwd als de grootste romanschrijver van het Victoriaanse tijdperk.
 
Alleen al ‘A Christmas Carol’ is meer dan vijftig keer verfilmd geweest en dan hebben we het nog niet eens over alle televisieprogramma's die zich gebaseerd hebben op het kerstverhaal. ‘Oliver Twist’, ‘A Tale of Two Cities’ en ‘Great Expectations’ zijn ook vaak bewerkt, vaak als prestigeproducties door topfilmmakers met een cast van A-lijst acteurs. Of Muppets, want ook zij brachten hun versie van ‘A Christmas Carol’.
 

Agatha Christie

Een genre dat we zeker niet over het hoofd mogen zien is de detectiveroman. De topauteur in dat vak is Agatha Christie, een Britse vrouw die tijdens haar carrière maar liefst 66 romans de wereld in schreef. Guinness World Records heeft Christie gekroond tot de best verkochte fictieschrijver aller tijden. Haar romans gingen meer dan twee miljard keer over de toonbank.
 
Van haar 66 geheimzinnige romans werd het merendeel bewerkt voor film, televisie, radio, toneel en zelfs voor videospelletjes. Haar twee beroemdste speurneuzen, Hercule Poirot en Miss Marple, staan centraal in het merendeel van deze parels. Haar meest gevierde werk, ‘And Then There Were None’, heeft ook gediend als inspiratie voor de moderne slasherfilm ‘Friday the 13th’.

Jane Austen

Voor Jane Austen gaan we het verst terug in de tijd. De schrijfster leefde en schreef haar zeven romans aan het begin van de 19de eeuw. Zelf heeft ze haar schrijfsels nooit geapprecieerd geweten, aangezien ze voor die tijd erg kritisch was tegenover de maatschappij waarin ze leefde. Met name de rol die de vrouw hoorde aan te nemen.
 
Het kostte dus heel wat tijd voor de film- en televisie-industrie de rijkdom aan drama en komedie in haar werk ontdekte. Naast de bewerking van ‘Pride and Prejudice’ uit 1940 met Greer Garson en Laurence Olivier in de hoofdrol, werd de auteur pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw populair bij het publiek van de 20e eeuw, toen de BBC het werk van Austen in handen kreeg. Het grote keerpunt kwam in 1995 met Ang Lees ‘Sense and Sensibility’ (met Emma Thompson, Hugh Grant en Kate Winslet in de hoofdrol) en Amy Heckerling’s vrije verfilming van ‘Emma’ die in 1995 resulteerde in de populaire tienerfilm ‘Clueless’.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top