2020: een jaar vol emoties voor het Belgische voetbal

Sport |

Nu 31 december snel dichterbij komt, wordt het hoog tijd om terug te blikken op de hoogtepunten van 2020 voor het Belgisch voetbal. Van de titel van Club Brugge en die van Beerschot, tot en met de plaats van onze Rode Duivels op de FIFA-ranglijst. De voetbalemoties waren dit jaar terug alomtegenwoordig in ons kleine voetballandje. 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nationaal team

Onze nationale voetballers hebben zich al gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap, dat werd verplaatst naar 2021. Intussen hebben de Duivels nieuwe krachten binnengehaald. Onder andere Youri Tielemans maakte zijn opwachting en toonde zijn krachten tegen Engeland, Denemarken en IJsland. De troepen van Martinez wachten nu ongeduldig tot volgend jaar, wanneer ze hun tegenstanders kennen voor de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022. 

De Nationale beloftenvoetballers onder het gezag van Jacky Mathijssen schitterden tegen Duitsland maar misten helaas hun kwalificatie voor het EK U21. 

Jupiler Pro League

De nationale kampioenschappen van dit jaar konden op minder spanning rekenen. Vlak voor de play-offs had de voetbalbond de ranglijst al zo’n 29 dagen bevroren door de Covid-pandemie. Het Club Brugge van Philippe Clement volgde Racing Genk op en pakte de zestiende kampioenstitel, met een ruime voorsprong op het Gent van Jonathan David en Sporting Charleroi. 

Antwerp werd vierde en het Standard van Michel Preud’homme vijfde. Ook zij haalden dus nog een ticket voor Europees voetbal. De Antwerpenaren wonnen ook nog de beker van België in een felbevochten strijd tegen de landskampioenen. Zo won Antwerp de titel voor het eerst sinds 1992. 

Pro League 1B

In de tweede divisie was de kampioenschapsstrijd wél felbevochten. Virton presteerde goed maar kende later administratieve problemen. Uiteindelijk waren het Oud-Heverlee Leuven en Beerschot die in de finale tegenover elkaar stonden. Het werd een symbolisch duel, want beide ploegen wisten vooraf al dat ze promoveerden door de speciale maatregelen die de voetbalbond had genomen ter compensatie van de coronacrisis. Toch wilden de spelers van Beerschot hun kwaliteiten laten zien, ze wonnen de wedstrijd en zo ook de titel in 1B. 

Beerschot en OHL bewijzen dit jaar dat ze het niveau van de Belgische topclubs aankunnen. Ze doen zelfs nog beter en staan momenteel in de bovenste regionen van het Belgisch voetbal. In 1B controleert momenteel vooral Sint-Gillis met trainer Felice Mazzu de ranglijst

De Jupiler Pro League en de competitie in 1B is integraal te volgen via de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het All-Sportspakket van Proximus Pickx. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top