Niet te missen op tv deze week: het is gebeurd!

Met de finale van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ beleven we wellicht de spannende tv-week van het jaar.

Maar ook wie niet van quizzen houdt, komt deze dagen aan zijn trekken.

Het nationale kerstmenu

Tradities zijn er om in ere te houden. Jeroen Meus haalt ook dit jaar, net voor de kerstvakantie begint, weer alles uit de kast voor het nationale kerstmenu van ‘Dagelijkse kost’. Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 december toont hij in vijf afleveringen hoe elke Vlaming een extra feestelijk kerstmenu op tafel zet waar de sfeer en gezelligheid van afdruipen.

Welk menu Jeroen Meus uit zijn mouw tovert? Drie fantastische hapjes en een old school Christmas punch; een fris kruidenslaatje met krab en gerookte zalm; open ravioli met spinazie, pompoen en knolselder als tussengerecht; een vidé van kalkoen met – hoe kan het ook anders – kroketten; en biscuit met limoenpudding, bosvruchten en witte chocolade als afsluiter.

Daarna trekt hij de deuren van zijn keuken in Leuven toe. Toch zal er nog geweldig gekookt worden tijdens de kerstvakantie. Want Meus brengt vanaf maandag 21 december — vanop een extra speciale locatie in eigen land — twee weken lang ‘Dagelijkse winterkost 2020’.

Bekijk ‘Dagelijke kost: het nationale kerstmenu’ vanaf maandag 14 december om 18u15 op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Wint opnieuw een vrouw?

Krijgen we tien jaar na Linda De Win eindelijk nog eens een vrouw als winnaar van ‘De Slimste Mens ter Wereld’? Dat komen we te weten in de tweede finaleweek.

De kans is alleszins niet klein, want in de slotweek betreden maar liefst drie vrouwen de arena van quizmaster Erik Van Looy. Kan Ella Leyers na 18 afleveringen haar favorietenrol waarmaken? Of moet de dochter van Jan Leyers de duimen leggen voor uitdaagsters Delphine Lecompte en Liesbeth Van Impe?

Eén ding staat vast: Conner Rousseau, die in de finale als voorlaatste terugkeert, zal zijn mannetje moeten staan om deze straffe madammen van de eindzege te houden.

Bekijk ‘De Slimste Mens ter Wereld’ op maandag 14 december om 21u35 op VIER of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Verscheurd tussen hoop en rancune

In de eerste aflevering van de driedelige reportagereeks ‘De revolutieroute’ trekt Rudi Vranckx naar Tunesië, waar eind december 2010 fruitverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf uit wanhoop in brand stak. Rudi volgt het pad dat de revolutie zelf volgde, van stad tot stad en van dag tot dag. Hij praat met Bouazizi’s moeder, en met de vrouwelijke agente die hem zo vernederd zou hebben dat hij zijn wanhoopsdaad pleegde. 

Hij trekt naar Kasserine (waar de opstand na Bouazizi’s dood losbarstte), naar het rijke Sidi Bou Said (het uithangbord van het regime) en naar Tunis (waar hij met leiders van de oppositie en het leger praat). Rudi Vranckx probeert te peilen wat er beweegt in het Tunesië van vandaag.

Het laatste woord is voor niemand minder dan president Moncef Marzouki, die decennialang vocht voor de mensenrechten en nu een duidelijke boodschap heeft voor de Arabische dictators: “Ze zitten allen op een schietstoel. Over 10 jaar zijn ze allemaal vertrokken.”

Bekijk ‘De revolutieroute’ op donderdag 17 december om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top