Herbeleef de vijf spannendste wedstrijden uit tien jaar UEFA Champions League!

Sport |

Het einde van 2020 nadert en dan blikken we massaal terug op het afgelopen decennium. Omdat Europees voetbal zeker niet mag ontbreken uit de talloze lijstjes, verzamelde Proximus Pickx de vijf spannendste wedstrijden uit de afgelopen tien jaar UEFA Champions League.

Liverpool - FC Barcelona (4-0)

Op 7 mei 2019 speelde Liverpool de terugronde van de halve finales tegen het grote FC Barcelona. Barcelona had de heenmatch al met 3-0 gewonnen en leek zeker te zijn van haar zaak. Dat was echter buiten Liverpool-coach Jürgen Klopp gerekend. Klopp moest het dan wel dan wel zonder Salah en Firmino doen, toch had de Duitse coach van Liverpool een tactisch plannetje uitgetekend waardoor Liverpool in eigen huis Barcelona omver blies met 4-0.

Dat plannetje omvatte de spitsen Divock Origi en Georginio Wijnaldum. Zij moesten wegen op de verdediging van Barça en aanvoer van ballen naar Messi afsnijden. Dat lukte wonderwel en in minuut ‘79 deed Origi wat iedereen onmogelijk had geacht: hij knikkerde de 4-0 in het doel en plaatste Liverpool alsnog voor de finale van de UEFA Champions League.

Barcelona - Manchester United (3-1)

Nadat Barcelona, toen nog met coach Pep Guardiola, in 2009 de Champions League won ten koste van Manchester United stonden Messi en co. opnieuw oog in oog met superploeg van coach Sir Alex Ferguson.

Guardiola was al een tijdje aan het bouwen aan de ideale ploeg in Catalonië en die beruchte avond in 2011 kon hij de wereld tonen waarom hij de juiste man op de juiste plaats was. Dankzij zijn plannetje en de ingevingen van Messi, Pedro, Iniesta en Xavi speelde dit Barcelona een razendsnel 'tiki taka'-voetbal dat geen weerga kende in de moderne voetbalgeschiedenis.

Met razendsnelle doodsimpele passes sneed het elftal van Barcelona als een mes door een pakje boter uit Manchester. Wayne Rooney kon de schijn in de eerste helft nog hoog houden door de gelijkmaker van Pedro (27’) uit te wissen, maar in de tweede helft scoorde Messi (54’) en David Villa (69’) de tegengoals die Manchester United nederig deden afdruipen. Leuk detail: het was de afscheidsmatch van Manchester United-doelman Edwin van der Sar. Dat maakte voor Pep blijkbaar niets uit.

Manchester City - AS Monaco (3-5)

Neen, het beloofde geen gemakkelijke avond te worden tegen het Franse Monaco voor Manchester City. Pep Guardiola mocht dan wel indruk maken in de Premier League, in de Champions League moest het zichzelf nog bewijzen. Dat deden ze evenwel op 21 februari 2017 door tegen het sterkste Monaco in jaren te winnen.

Het werd een avond vol doelpunten in Zuid-Frankrijk. Raheem Sterling had Manchester City in minuut 26 op voorsprong getrapt maar al snel maakte Falcao gelijk (32’). Nog geen tien minuten (40') later was ook wonderkind Kylian Mbappe wakker geworden en bracht hij de Fransen op voorsprong (2-1). Benieuwd naar wat Pep uit zijn hoed zou toveren, maakte iedereen zich op voor een nog spannendere tweede helft. Sergio Aguero had blijkbaar goed geluisterd tijdens naar zijn coach want hij scoorde meteen de gelijkmaker zodat City terug in de match kon komen. Maar opnieuw was het Radamel Falcao die de meubels redde voor Monaco en enkele minuten later de 3-2 binnenschoot.

Toch was er geen sprake van paniek bij City. Guardiola moet verteld hebben dat de Franse verdediging die avond op gatenkaas leek want in minuut 77' trok verdediger John Stones naar voren om de 4-3 te maken. Leroy Sané wist dat als City die avond wou winnen hij snel het nekschot moest toedienen. Dat gebeurde in minuut 87 en daarmee won Manchester City met 5-3 van AS Monaco

Manchester City - Tottenham (4-3)

Met twee aanvallende ploegen aan de aftrap leek het op 17 april 2019 de perfecte voetbalavond te worden voor de neutrale voetbalfan. Na amper elf minuten hadden zowel City als The Spurs immers elk twee keer gescoord: Sterling (4’), Son (7’, 10’) en Bernardo Silva (11’). Vier goals in tien minuten, dat was nooit eerder gebeurd in de Champions League. En dan moest de match nog goed en wel op gang komen.

Een sterke Kevin De Bruyne strooide met heerlijke passes en op deze manier kon City uitlopen tot 4-2 in de zestigste minuut. Maar Manchester City kon dankzij de 1-0 nederlaag in de heenmatch nog niet op haar lauweren rusten. Als Tottenham terugkwam tot 4-3 moest City er nog twee in het mandje leggen om alsnog door te stoten. En ja hoor, Tottenham kwam terug via een afgeweken bal tot 4-3 in minuut 73' en City moest nog twee doelpunten maken met nog een kwartier op de klok. Guardiola gooide aanvaller Leroy Sané nog in de strijd maar het was Raheem Sterling die het dichtst bij het verlossende vijfde doelpunt kwam. Zijn goal werd echter terecht afgekeurd door buitenspel van Agüero en dat deed de kopjes van the cityzens naar beneden hangen. De verdediging van Tottenham hield tot de laatste minuut stand en kon op basis van twee wedstrijden Manchester City uit de Champions League knikkeren.

Real Madrid - Atlético Madrid (4-1)

In 2014 stonden voor het eerst twee topclubs uit dezelfde stad in de finale van de UEFA Champions League: Real Madrid en Atlético Madrid. Real kon voor de tiende keer in zijn geschiedenis de beker met de grote oren winnen, de zogenaamde ‘Decima’. Voor Atlético was het de eerste keer dat het de Champions League kon winnen, maar Diego Simeone had er vertrouwen in. Ze waren net Spaans landskampioen geworden ten koste van Real en Barcelona.

Het Atlético van Diego Simeone staat bekend als een sterke ploeg die uitstekend kan verdedigen als het moet. Dat ondervond ook Real Madrid in de finale van de Champions League in 2014. In de 36e minuut kon Atlético-verdediger Godin een zeldzame fout afstraffen van Real-doelman Iker Casillas en scoren. Dat betekende meteen dat de bus geparkeerd werd voor het doel van Atlético en Real naar oplossingen moest zoeken. El Galacticos probeerden een hele match gaatjes te vinden in de dubbele gordel van Simeone maar geraakten er niet door. Pas in minuut 93’ kon Ramos toenmalig Atlético-doelman Thibaut Courtois verschalken en dat betekende verlengingen. De spelers van Atlético waren uitgeput van het vele verdedigen en Real prikte op twintig minuten tijd nog drie goals tegen de netten. Simeones plannetje was mislukt en Real Madrid won voor de tiende keer de UEFA Champions League.