Deze sporters kleurden het afgelopen decennium

Het decennium 2010-2020 was er één van onvergetelijke sportprestaties. Nu het einde van het jaar nadert, duikt Proximus in de archieven om jullie de opmerkelijkste sportfiguren van het afgelopen decennium voor te stellen.

Lebron James - Basket

James werd recent nog verkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar door Times Magazine. De topbasketballer draaide afgelopen decennium mee in 10 NBA-seizoenen, zat in 9 finales en won 4 titels. Het is dus onmogelijk om James niet op te nemen in onze lijst. Bovendien heeft de Amerikaans ook een Olympische titel behaald in 2012, verkreeg hij 4 titels voor beste speler in de NBA-finale en behaalde hij eveneens viermaal de titel van beste speler van het seizoen. Met dit palmares en de statistieken die ermee gepaard gaan, wordt de discussie of nu LBJ dan wel Michael Jordan de beste basketbalspeler ooit is intenser dan ooit. Zeker als je weet dat de vijfendertigjarige James nog maar net zijn contract heeft vernieuwd bij zijn ploeg LA Lakers. En dat tot 2023. De grote Lebron James is dus nog niet voorbij. 

Serena Williams - Tennis

Superlatieven schieten tekort als we denken aan Serena Williams. De Amerikaanse is zonder enige twijfel één van de beste tennisspelers in de geschiedenis, en misschien wel de beste. Voor 2010 had Williams al 11 Grand Slam-overwinningen verzameld. In 2017 behaalde ze haar 23ste titel, en werd zo de absolute recordhouder van het aantal gewonnen single-titels in Grand Slam-toernooien. Als je de dubbeltitels toevoegt, strandt Williams op het indrukwekkende cijfer van 39 titels.  In 2012 won ze het Olympisch dubbel in Londen door goud te winnen in het enkelspel en het dubbelspel. In 2017 beviel ze van haar eerste kindje en keerde ze terug naar het professionele circuit. Hoewel ze nog steeds Grand Slam-finales weet te bereiken, is Williams er niet in geslaagd om nog extra titels aan haar 39 andere toe te voegen. Met haar 39 jaar is Williams nog steeds één van de beste spelers in het circuit en zal dat ongetwijfeld opnieuw bewijzen in 2021.

Lewis Hamilton - Formule 1

Met zijn 7 wereldkampioentitels, waarvan hij er 6 behaalde tussen 2014 en 2020 is Lewis Hamilton dé F1-piloot van het afgelopen decennium. En de Brit stopt niet met het breken van records. Hij is de recordhouder op vlak van pole positions, podiumplaatsen en punten. Hij is ook de enige F1-piloot met 95 overwinningen, het hoogste aantal ooit. In 2020, op z’n vijfendertigste, vergezelt hij Michael Schumacher met 7 wereldtitels. Als zijn rivalen het komende jaar hun mouwen niet opstropen, is het perfect denkbaar dat hij in 2021 zijn achtste wereldtitel in de wacht zal slepen.

Lindsey Vonn - Ski

De skister werd in 2010 de eerste Amerikaanse Olympische kampioen afdaling in Vancouver. Ze heeft ook twee gouden medailles van het Wereldkampioenschap op haar naam staan en behaalde 20 globes of overwinningen op de wereldbekerranglijst, zowel in de afdaling, Super G of gecombineerd. Doorheen haar carrière behaalde ze een record van 82 WK-zeges. Ze is lid van de exclusieve club van vrouwenskiërs die in elk van de alpine skidisciplines minstens één overwinning hebben behaald. Lindsey Vonn heeft altijd veel vastberadenheid getoond in haar carrière, die werd gekenmerkt door ernstige blessures. Vonn bleeft altijd doorgaan, tot 2019, toen ze besloot om met pensioen te gaan.

Usain Bolt - Atletiek

Hij blijft tot op de dag van vandaag de snelste man ter wereld! Usain Bolt won in de afgelopen tien jaar 6 Olympische titels en slaagde erin zijn titels te behouden tussen 2012 en 2016. Dat kan uitgebreid worden naar 2008 als we enkel kijken naar de 100m en 200m. De persoonlijkheid van de Jamaicaan maakt hem, net als zijn prestaties en wereldrecords, tot een uitmuntende sporter. Maar in 2017 kreeg hij niet bepaald het afscheid dat hij verdiende. Eerst verloor hij zijn titel in de 4X100m-klasse die hij behaalde op de Olympische Spelen van 2008 nadat één van zijn teamgenoten positief werd getest. Vervolgens won hij niets tijdens zijn laatste sportwedstrijd, het wereldkampioenschap in Londen. Hij eindigde als derde in de 100m en raakte zelfs geblesseerd in zijn laatste wedstrijd, de 4x100m.
 
 
 

Katie Ledecky - Zwemmen

Ze is de jongste in onze selectie, maar op haar 23ste heeft Katie Ledecky reeds alles gewonnen wat er te winnen valt.  In 2012, op 15-jarige leeftijd, won ze haar eerste Olympische titel in de 800m vrije slag in Londen. 4 jaar later in Rio verbaasde ze vriend en vijand door de titels te winnen in de 200m, 400m en 800m vrije slag. Ze won zilver in de 4x100m vrije slag maar ging voor goud in de 4x200m vrije slag. Ze heeft al 5 Olympische titels gewonnen en is 15 keer wereldkampioen. Haar bijnaam is dan ook niet voor niets 'De vrouwelijke Michael Phelps'. Op de Olympische Spelen van 2021 zal ze aantreden als dé grote favoriet. 
 
 

Basketbal

Bekijk alles
Top