Leeds United is een Engelse traditieclub die jarenlang zwarte sneeuw zag. De club zakte zelfs naar het derde niveau in Engeland, maar de komst van trainer Marcelo Bielsa veranderde alles. Proximus Sports zendt de achtdelige voetbalserie "Take Us Home: Leeds United" uit, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus. Een voorproefje.
In de Amazon-documentaire volgt men de club wanneer Marcelo Bielsa er neerstrijkt in de zomer van 2018. De trainer, die door zijn bezetenheid van het spelletje ook wel 'El Loco' wordt genoemd, komt naar de club en dat was een gouden zet van het bestuur.

"Take Us Home: Leeds United" vanaf 21/12, elke maandag om 20u exclusief en in première op Proximus Sports 1

Vijftien jaar in de woestijn

Leeds United is een slapende reus en de club smacht naar een terugkeer naar de Premier League. Sinds 2017 is de Italiaan Andrea Radrizzani de grote baas en hij wil Leeds United naar de top loodsen. Het vertoefde immers al vijftien jaar in de lagere reeksen en op een bepaald moment leek de club zelfs failliet te gaan.

Bielsa moet de club weer naar succes loodsen en daarin slaagt hij. Toch was het een proces van vallen en opstaan, wat in de serie goed aan bod komt. In de documentaire zien we de passie en kunde van Bielsa, die van zijn team een echte machine maakt. ‘El Loco’ vecht met Leeds United tijdens de opnames van 'Take Us Home' voor de titel in de Championship, een strijd op ‘leven en dood’.

Spygate

Dat de coach ‘gek’ is en de controverse niet schuwt, bewijst hij met ‘Spygate’. Bielsa stuurde zelfs spionnen naar de trainingen van rivaal Derby County. ‘Take Us Home’ is een meeslepende documentaire en een must see voor elke voetbalfan. Met in de hoofdrol de gekke maar o zo geniale Marcelo Bielsa. De serie was alvast een succes en de fans mogen zich al opmaken voor een vervolg.

Leeds United promoveerde afgelopen zomer (twee jaar na zijn komst) naar de Premier League en de Chileense coach is ondertussen een 'God' op Elland Road. Na de promotie kreeg de man zelfs een eigen straat in Leeds: de Marcelo Bielsa Way.

De laatste jaren zijn er regelmatig van deze verhalen terug te vinden. Voor de fans is het een mooie kans om te zien hoe het er achter de schermen aan toegaat. Zo is er onder meer de documentaire 'Man in the Middle', waar we meer komen te weten over de manier van werken van de topscheidsrechters.

De documentaire is beschikbaar voor alle klanten van Movies & Series. Wie geen klant is, kan de documentaire streamen voor € 0,99 per aflevering.