Jurylid Bouba Kalala: “Als caster mag je je niet enkel focussen op de gamingwereld”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Bouba Kalala kennen we natuurlijk allemaal na zijn deelname aan het televisieprogramma “De Mol”. Maar wist je dat hij ook een fervent gamer is?

Hallo Bouba. Zou je je eerst even kunnen voorstellen aan onze lezers?

Ik ben Bouba, ik ben 23 jaar. Ik heb drie jaar voor Studio Brussel gewerkt. Ik heb er op de radio gepresenteerd, filmpjes gemaakt op festivals en in het laatste jaar heb ik ook een gamingprogramma gemaakt met o.a. William Boeva. Dat heette Gamelab. Wij behandelden het laatste gamenieuws en testten de laatste games uit.

Verder weet ik alles over vliegtuigen en helikopters en ik heb een hond. Momenteel werk ik op de communicatiedienst van de sp.a.

Ben je een beetje thuis in de wereld van esports?

Ik speel zelf heel veel FIFA met mijn vrienden. Toen het dodelijke virus er nog niet was, speelden wij telkens een paar uur FIFA vooraleer we uitgingen. Dat was een soort van opwarming. Ook op katerdagen speelden wij de hele dag door toernooitjes FIFA.

Voor Studio Brussel heb ik ook op een paar gamebeurzen gestaan. Daar ben ik voor de eerste keer echt in contact gekomen met esports. Daar heb ik veel wedstrijden gezien en zag ik ook wat casters precies doen. Ik speel wel nog altijd liever games in plaats van ernaar te kijken.

Wat was je eerste gamingervaring?

Ik denk dat mijn eerste gamingervaring GTA San Andreas was. Dat heb ik echt enorm lang gespeeld. Ik heb er zelfs twee of drie PlayStation 2’s mee doorgejaagd en heb zeker tien cd’s van de game moeten kopen. Ik speelde de game zoveel dat de cd’s het na een tijdje begaven. Ik had ook een hele map met codes voor mij liggen die ik dan gebruikte om vals te spelen.

Op mijn zestiende ben ik even verslaafd geweest aan Call of Duty: Modern Warfare 2. Ik zat toen in een echte clan (een vaste groep van spelers; red.). Met mensen die ik niet kende, uit bijvoorbeeld Nederland, zat ik dan in een Skyperoom en speelden wij samen soms 22 uur aan een stuk door. Dat is de game die ik het langste heb gespeeld.

Ik heb ook heel lang Flight Simulator gespeeld, maar nu heb ik een laptop en die kan de game niet aan. Eenmaal ik wat verdiend heb, zal ik een mooie set-up kopen om Flight Simulator te spelen.

Heb je dit jaar meer gegamed dan anders door de lockdowns?

Minder eigenlijk. Voor mij is gamen een sociaal gebeuren. Tijdens de twee lockdowns heb ik dan geen vrienden kunnen uitnodigen en heb ik eigenlijk veel minder gegamed.

Voor Studio Brussel presenteerde je dus Gamelab, samen met William Boeva en Eva Mundorff. Kan je daar wat meer over vertellen?

Net als veel bedrijven wou Studio Brussel zich wat focussen op de gamewereld, waar je tegenwoordig niet meer kunt naast kijken. Die wereld is voor iedereen interessant. Op de redactie was ik de enige persoon die al wat gegamed had. Wij hebben dan heel lang samengezeten met de vraag wat we zouden brengen en voor wie. Op die manier is William Boeva er ook in betrokken, omdat we wisten dat hij de wereld ook wat kent. Ook Eva Mundorff is er dan nog bijgekomen en dan hebben wij een tiental afleveringen gemaakt. Dat ging van eigen kledij ontwerpen in games tot FIFA spelen met bekende voetballers. Soms was het serieuze content, maar we gebruikten de wereld van gaming vooral om iets grappigs te brengen, om daar wat experimentele dingen mee te doen.

Hoe zie jij de esportsscene in België?

Vanaf dat je je een beetje verdiept in de wereld, merk je dat die eigenlijk gigantisch is. Maar op de een of andere manier blijft die toch ook underground. Voor gamers zelf is dat leuk, denk ik, omdat niet te veel mensen zich komen moeien in jouw wereld. Maar anderzijds vind ik het wat jammer dat de gamingwereld moeilijk opengetrokken wordt naar de rest van het land. Er is zoveel mee te doen. Het blijft een niche, heb ik het gevoel. Maar o.a. door “Be The Next Caster” zou dat wel kunnen veranderen. We zijn op de goede weg, maar we hebben nog een lange weg te gaan.

Waar zal esports in België volgens jou binnen enkele jaren staan?

Ik zie het wel nog gebeuren dat grote wedstrijden op televisie uitgezonden worden. De grote gamers zullen niet alleen bekend zijn in de gamingwereld, ze zullen ook echte bekende Vlamingen worden, denk ik. Er is momenteel nog iets nodig om dat in gang te steken, maar dat komt er wel.

Over de competitie zelf dan, wat waren jouw verwachtingen vooraf?

Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten, dus ik ben er vrij open minded naartoe gegaan. Ik wilde wel iemand zien met een goede kennis, die weet waarover hij/zij praat, maar die niet te technisch gaat. Iemand die het ijs kan breken voor het brede publiek.

Soe Nsuki vertelde dat ze de kandidaten beoordeelt op alles waar zij goed in is, namelijk mopjes, enthousiasme, presentatie. Waar kijk jij naar?

Wat ik geleerd heb tijdens het maken van radio is dat faken heel doorzichtig is. Daar heb ik wel echt naar gekeken. Je zet soms iets op papier als voorbereiding omdat je weet dat dat goed klinkt. Maar je moet het ook echt menen, anders komt dat totaal niet goed over en verlies je heel veel van je geloofwaardigheid. Voorbereiden kan, maar je moet je ook aanpassen aan wat er gebeurt.

Zijn er nog andere kwaliteiten die een goede caster nodig heeft?

Een eigen stijl hebben, vind ik ook wel belangrijk. Daardoor kan je je onderscheiden van de rest. Een eigen vibe is een heel leuk extra iets.

Welk advies geef je aan mensen die in de esportswereld willen terechtkomen en die er volop in willen investeren?

Als je een echte caster wil worden, mag je je focus niet enkel richten op de gamingwereld. Kijk eens naar Ketnet-wrappers, kijk eens naar iemand die op Klara of Radio 1 presenteert. Met van overal iets op te pikken, heb je sowieso een streepje voor. Maak een collage van zoveel mogelijk beelden, zodat jij ook je wereld in verschillende beelden kunt verspreiden.

Is het de eerste keer dat je jureert?

Dit was inderdaad de eerste keer. En ik vond het eerlijk gezegd wat moeilijk omdat ik iedereen alles gun. Soms was het pijnlijk om iemand wat mindere feedback te moeten geven. De positieve punten benadrukken deed ik veel liever. Die mindere feedback vond ik de minder leuke kant van het jureren. Ik ga nooit een professioneel jurylid worden.

En als je de vraag krijgt, zou je het dan nog eens doen?

Voor dit soort uitzendingen zou ik het sowieso nog eens doen. Je leert nieuwe mensen kennen en je komt in een andere wereld terecht. Ik vond het superfijn om te doen.

De laatste aflevering van Be The Next Caster, deze maandag om 18:00 op Pickx Live en hier, op Pickx.be

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top