Een goed jaar voor Vandoorne in de Formule E?

Sport | Het Formule E-kampioenschap van 2021 wordt hervat met twee races in Saudi-Arabië met de Diriyah e-prijs op 26 en 27 februari. Terwijl sommige fabrikanten hun vertrek uit het kampioenschap voor elektrische auto's hebben aangekondigd, zet het Mercedes-team van Stoffel Vandoorne het avontuur voort. Zal het de Belg lukken om van de tweede naar de eerste plaats te klimmen in het eindklassement?  

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Formule E is al aan zijn 7e seizoen begonnen en heeft ondertussen het publiek weten te veroveren, ook al is de populariteit nog steeds veel lager dan in de Formule 1. Voor dit nieuwe seizoen zijn er nog veel onzekerheden, te beginnen met de kalender die nog altijd niet vastligt omwille van de coronapandemie. Een maand voor de hervatting van de competitie kennen we alleen de eerste vier wedstrijden van het seizoen.
 
Na het seizoen van 2020, dat volledig verstoord werd door de coronacrisis, hoeven de ABB FIA Formula E 2020-21, de Formule E en de FIA alleen nog maar de kalender te actualiseren. De eerste raceserie bestaat uit twee dubbele races in Diriyah, Saudi-Arabië. Op dat laatste circuit vinden de races 's nachts plaats, op een circuit dat wordt verlicht door energiezuinige LED-technologie en dat volledig wordt gevoed door hernieuwbare energie. Bij Formule E is dat een must.

Daarna, in april en mei, volgen Rome, Valencia en Monaco, alvorens naar Marrakech te trekken. De twee races die oorspronkelijk in januari in Santiago in Chili waren gepland, zijn uitgesteld tot juni. Parijs zal dit seizoen niet op de kalender staan, terwijl Seoul en Sanya nog op zoek zijn naar een datum. 

Een toekomst om over na te denken
 
In de laatste dagen van het laagseizoen zijn er twee aankondigingen gedaan: de terugtrekking van BMW en Audi uit de Formule E. Voor Audi is de terugtrekking onmiddellijk, al zal het merk wel motoren aan de teams blijven leveren. Voor BMW zal het seizoen 2021 het laatste zijn, aangezien het bedrijf beweert "de mogelijkheden voor deze vorm van technologieoverdracht in de competitie van de Formule E uitgeput te hebben".
 
De vertrekken zullen zeker een impact hebben op de competitie. Het is nu aan de autoriteiten om de beslissingen te analyseren alvorens te reageren. Maar het goede nieuws is dat McLaren Racing in 2022-2023 aan het Formule E-kampioenschap zou kunnen deelnemen. 
 
Gaat Vandoorne voor de titel?
 
In 2020 werd het kampioenschap gewonnen door Antonio Félix da Costa, die voor het team van DS Techeetah rijdt, dat ook wereldkampioen onder de constructeurs werd.
 
Ver achter de Portugees in het eindklassement vinden we de Belg Stoffel Vandoorne. Hij wist alsnog naar de tweede plaats op te schuiven dankzij zijn (eerste) grote succes tijdens de laatste ronde in Berlijn.
 
De coureur van het Mercedes-Benz EQ Formule E-team is een van de mannen die je in de gaten moet houden volgend jaar. Nog op Belgisch niveau heeft Jérôme d'Ambrosio besloten om een punt te zetten achter zijn racecarrière.

Nog dit: het Formule E-kampioenschapvoor wordt dit jaar voor het eerst een FIA wereldkampioenschap.
 
Volg de start van het kampioenschap van de Formule E op 26 en 27 februari op Eurosport 2, beschikbaar in de All Sports Optie van Proximus Pickx. Andermaal, in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top