Siamese tweelingen inspireren regisseurs voor originele films

Films |
Vanavond om 22.35 uur zendt VTM3 de komedie 'Stuck On You' uit, met Matt Damon en Greg Kinnear in de hoofdrol van een Siamese tweeling die aan elkaar zijn verbonden met hun heupen. Deze zeldzame aandoening vormt de inspiratie voor een diverse reeks van films, van horrorfilms tot cultfilms of zelfs komedies. Hier volgen enkele van de meest opmerkelijke films over Siamese tweelingen.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

A Zed & Two Noughts

'A Zed & Two Noughts' van de Britse regisseur Peter Greenaway mijmert over de betekenis van het leven en de dood, over liefde en seks. Twee zoölogen (waar de titel naar verwijst) verliezen hun vrouw bij een auto-ongeluk, alleen hun vriendin Alba overleeft de tragedie. De broers raken na dit ongeluk steeds meer gefascineerd door het vergankelijke van het leven. Ze bestuderen rottende kadavers en raken geobsedeerd door de dood. Daarbij komt Alba opnieuw in het vizier van de broers; ze knopen een relatie met haar aan en besluiten haar te vragen of ze haar overlijden mag filmen. 
 
Filmkenners waren verdeeld over deze film. Sommigen lauwerden de gelaagdheid van de film terwijl anderen, bijvoorbeeld Vincent Canby in New York Times, de film beschouwden als tijdverspilling. "Zo saai als het weerbericht", klonk het bij die laatste. De muziek van Michael Nyman, die enkele jaren later de populaire filmmuziek voor 'The Piano' zou schrijven, is een extra reden om deze film te bekijken.
 

Sisters

Deze horrorprent uit 1972 is in meerdere opzichten opmerkelijk. 'Sisters' is niet alleen een film over twee zussen die aan de heup verbonden zijn en verdacht worden van een gruwelijke moord, maar het is tevens de eerste thriller van regisseur Brian de Palma. Als een van de weinige films over Siamese tweelingen is dit ook de enige waar één actrice, Margot Kidder, de rol van beide vrouwen vertolkt. 
 
'Sisters' werd door zijn beeldtaal al gauw een begrip onder filmkenners. De Palma experimenteerde hier voor het eerst met gespleten beelden, een stijlfiguur die hij veelvuldig in latere films zoals 'Carrie' zou gebruiken. Recensenten konden de talrijke hommages aan Hitchcockfilms als 'Psycho' en 'Rear Window' ook smaken. 'Sisters' werd ook geselecteerd voor het filmfestival van Venetië in 1975.
 

Twin Falls Idaho

'Twin Falls Idaho' wordt soms de ultieme film over Siamese tweelingen genoemd omdat de film de hechte relatie tussen de broers Blake en Francis Falls bestudeert. De twee verlegen broers zijn sinds hun geboorte onafscheidelijk aan elkaar verbonden. Met hulp van de excentrieke prostituée Penny hopen de broers wat meer van de wereld te zien, maar dat plan wordt al gauw de kop ingedrukt wanneer Francis ziek wordt. Uiteindelijk gaat de gezondheid van Francis zo hard achteruit dat een scheidingsoperatie zich opdringt.
 
De film was een bescheiden succes: in de bioscopen bracht de film meer dan het dubbele van het budget op. Op het filmfestival van Athene en Deauville won 'Twin Falls Idaho' een reeks prijzen.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top