SP Gavere: wat wordt het Van der Poel-effect?

Sport | Een week na de overwinning van Eli Iserbyt in Boom is Gavere zondag de plaats van afspraak voor de zesde van acht proeven van de Superprestige. De rivalen van de beste veldrijder van het seizoen en de huidige leider in het algemene klassement zullen alles uit de kast moeten halen als ze nog een kans op de eindoverwinning willen maken. En wat wordt de invloed van Mathieu van der Poel die Gavere in zijn programma heeft opgenomen?

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In de Superprestige zijn er nog drie proeven te rijden: zondag in Gavere, daarna nog in Heusden-Zolder (26/12) en aan het einde van het seizoen in Middelkerke (2 februari 2021).
 
In het huidige algemene klassement staat Eli Iserbyt aan de leiding met 72 punten, dankzij twee overwinningen. Na hem volgen drie andere Belgen: Toon Aerts (67), Laurens Sweeck (61) en Michael Vanthourenhout (59) die tot nu toe elk een Superprestigewedstrijd wonnen.
 
Kracht en tempo
 
Gavere is een klassieker op de kalender en is al toe aan zijn 43e editie. De omloop is getekend rond het Kasteel Grenier, op het militaire domein in de gemeente aan de Schelde, ten zuiden van Gent.
 
Het bochtige parcours zorgt altijd voor spanning. De omloop lijkt eerder te passen bij krachtige renners, zoals Aerts en Sweeck, en minder bij veldrijders met een kleinere gestalte, zoals Iserbyt. Veldrijders die kracht en een regelmatig tempo kunnen combineren, maken de meeste kans op de zege. Omdat op het militaire domein weinig mensen komen, kan het parcours bij regen zwaar uitvallen, met alle mogelijke verwikkelingen en ontwikkelingen in het koersverloop tot gevolg.
 
Voor Eli Iserbyt, Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout wordt het uitkijken wat de invloed wordt van Mathieu van der Poel op dat koersverloop. De dag voor Gavere treedt de Nederlandse wereldkampioen voor het eerst in het veld, voor de Scheldecross in Antwerpen. Hij maakt er meteen een dubbel weekend van, want hij besloot om Gavere aan zijn programma toe te voegen.
 
En de dames…
 
Bij de dames staan Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado met gelijke punten aan de leiding van het tussenklassement (71 punten), maar Brand heeft tot nu toe wel drie manches gewonnen, tegenover twee voor Alvarado. Annemarie Worst (63) en Denise Betsema (60) staan al een eind achterop in het klassement.
 
Vorig jaar won Yara Kastelijn in Gavere voor Alice Maria Arzuffi et Alvarado. Bij de heren won Iserbyt voor Van der Haar en Sweeck.
 
Zesde manche van de Superprestige in Gavere, zondag 13 december live te volgen vanaf 13 uur op Pickx Live NL en PXS Sports 1. 
 
Dames vanaf 13.40 uur
Heren vanaf 15.00 uur

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top