Sinds de overwinning op de Worlds 2020 en de heropgepikte status van dominante league in het ecosysteem van League of Legends, waren we benieuwd naar de veranderingen die zouden plaatsvinden in de LCK. Halverwege deze mercato blikken we terug op de belangrijkste transfers in de Zuid-Koreaanse competitie.

Khan gaat naar DAMWON Gaming

Na de overwinning van DAMWON in de finale van de Worlds 2020 werd verwacht dat het team, waarvan de progressiecurve de meest ervaren teams de afgelopen twee jaar heeft doen huiveren, een groot deel van de spelerscontracten zou vernieuwen. Tot ieders verbazing kondigde DAMWON echter enkele weken na de competitie aan dat het afscheid zou nemen van zijn toplaner Nuguri en support Beryl. De prestaties van beide spelers werden nochtans geprezen door alle waarnemers binnen de scene.

Op 27 november kondigde de wereldkampioen officieel de aanwerving aan van twee nieuwe toplaners: Khan (voorheen onder contract bij SKT Telecom T1 en Funplus Phoenix) en Chasy. Hoewel Beryl’s contractverlenging onlangs toch werd aangekondigd, met daarbovenop zijn benoeming tot kapitein, lijkt de terugkeer van Nuguri in het team minder waarschijnlijk. Temeer daar Khan officieel werd aangekondigd als titularis in het LCK-team.

Chovy vervoegt Deft bij Hanwha Life Esports

In de ochtend van 24 november kondigde Hanwha Life Esports de transfers van twee nieuwe spelers aan om het team te versterken: Kim “Deft” Hyuk-kyu, een voormalig lid van DragonX, en Park “Arthur” Mir (voorheen Mir). Terwijl de community dacht dat het die dag bij die twee aankondigingen zou blijven, was de verrassing groot toen het Koreaanse management op het eind van de dag de komst van midlaner Jeong “Chovy” Ji-hoon aankondigde als titularis.

Chovy, die wereldwijd al lang wordt beschouwd als een van de beste spelers op zijn positie, sluit zich aan bij zijn voormalige DRX-teamgenoot en ADC Deft.

Gorilla gaat op pensioen

Hij was na een seizoen bij Misfits Gaming teruggekeerd naar Korea om zijn geluk te beproeven in het team van SANDBOX Gaming, dat toen werd geherstructureerd. Op 16 november kondigde de organisatie aan dat het had ingestemd met de beëindiging van het contract tussen de club en de Koreaanse speler, waardoor hij een vrije speler werd. We hadden sindsdien niets meer van de speler gehoord.

Maar gisteren sprak Gorilla eindelijk via een TwitLonger om zijn pensioen aan te kondigen. Hij zei: “Als speler heb ik altijd alles gegeven. Ik vraag me echter af of ik in dit proces niet nalatig ben geweest voor mezelf als persoon – als Kang Beom-Hyun. […] Vanaf nu wil ik echter niet meer investeren in mezelf als speler, maar in mijn toekomstige zelf. Dit zal de laatste keer zijn dat ik in contact met u ben als professionele speler. Maar ik zal jullie opnieuw ontmoeten via andere opportuniteiten.” Luiden de laatste woorden van de ex-support een terugkeer in als analist of staflid? De tijd zal het leren.

DAMWON trekt de grote Kkoma aan

Na zijn fel besproken vertrek uit SKT T1, waarvan hij een van de oprichters was, trok de zeer gerespecteerde Kkoma naar China en Vici Gaming. Daar bekleedde hij de functie van Head Coach gedurende slechts minder dan een seizoen vanwege persoonlijke redenen die hem dwongen om in Zuid-Korea gevestigd te zijn. Het lijkt er echter op dat de roep om trofeeën en prestaties onweerstaanbaar is voor de man die een grote rol heeft gespeeld in de SKT T1-dynastie. Kkoma neemt daarom het stokje over van Zefa, die samen met zijn assistent-coach Daeny het schip verlaat. De bestemming van de twee wereldkampioenscoaches? SKT T1! De wereld is klein.

Midlaner Kuro trekt zich terug

Sinds het begin van de mercato zijn er veel spelers op pensioen gegaan, vooral in de LCK. Na de aankondigingen van Lee “Crown” Min-ho en support Kang “GorillA” Beom-hyun is het de beurt aan een legendarische speler om afscheid te nemen van de professionele esportswereld. Lee “Kuro” Seo-haeng heeft aangekondigd zijn toetsenbord op te bergen, zeven jaar na de start van zijn carrière in 2013 met Incredible Miracle 2. De speler speelde verder voor ROX Tigers, Afreeca Freecs, en tenslotte kt Rolster, om er maar een paar te noemen.

In zijn aankondiging legde de speler aan zijn fans uit hoe moeilijk de laatste jaren voor hem zijn geweest. Hij vertelde hen ook dat hij de scene en de competitie reeds vele malen had willen verlaten, maar dat de liefde van zijn fans en zijn familie hem altijd had ondersteund en hem de mogelijkheid gaf zijn grenzen te verleggen. De speler liet echter weten dat hij de wereld van Riot Games’ MOBA niet volledig zal verlaten. Hij zou regelmatig blijven streamen op het spel, een opsteker voor zijn fans. Hij heeft ook interesse getoond om terug te keren naar de scene als coach, eenmaal zijn militaire dienstplicht voorbij is.

Als je goed hebt opgelet, zal je merken dat we nog een van de vier grote competities te doorlopen hebben, en niet de minste. We komen snel terug met nieuws van de LPL, de Chinese competitie, en zijn transfers.

Copyright afbeelding: Riot Games