Is Silas Wamangituka ook tegen Dortmund aan het feest?

Bundesliga | De kans is groot dat de naam Silas Wamangituka jou tot vorig weekend niets zei. Met een opgemerkte actie in de gewonnen wedstrijd tegen Werder Bremen slaagde de 21-jarige Congolees er echter in om alle schijnwerpers op zich te laten richten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Laat ons de fase eerst nog even haarfijn voor de geest halen. In de 91ste minuut gaan verdediger Ömer Toprak en doelman Jiri Pavlenka gruwelijk in de fout op een lange bal. Toprak probeert de bal met de borst terug te leggen op zijn doelman, maar Stuttgart-aanvaller Silas Wamangituka is er als de kippen bij. De Congolees, die eerder op de avond al een strafschop had omgezet, tjokt daarna tergend traag richting doel, waarna hij wacht totdat Pavlenka komt opzetten om de bal met de tip van de schoen in het net te deponeren.

De Werder-spelers en vele voetballiefhebbers waren niet te spreken over de onsportieve actie van de Congolees, die door Bild-Zeitung zelfs omschreven werd als "de meest onsportieve goal van het seizoen". Wamangituka was zich echter van geen kwaad bewust. "Ik wou gewoon zoveel mogelijk tijd winnen voor mijn team. Het was niet mijn bedoeling om de keeper en mijn tegenstander uit te dagen", schreef de matchwinnaar op Instagram. De actie kwam hem zelfs op een gele kaart te staan, niet voor het doelpunt op zich, maar omdat hij na de treffer hoofd aan hoofd kwam te staan met Werder-spits David Selkie, die enkele minuten later de aansluitingstreffer scoorde.

Sensatie seizoensbegin

Wamangituka is bij promovendus VFB Stuttgart de sensatie van het seizoensbegin, met 5 treffers en 2 assists in 10 wedstrijden. De nog altijd maar 21-jarige Congolees kwam in de zomer van 2019 voor de som van 8 miljoen euro over van tweedeklasser Paris FC, waar hij zijn stagecontract razendsnel mocht inruilen voor een definitieve overeenkomst. Omwille van vragen omtrent zijn werkelijke leeftijd werd hij nog niet opgeroepen voor de Luipaarden.

De Congolees uit Kinshasa werd trouwens pas op 12-jarige leeftijd voor het eerst gespot, waarna hij zich mocht ontwikkelen in de jeugdacademie van Black Mountain Sport, waar Nicolas Anelka aan de knoppen draait. Via de Congolese competitie en de vijfde klasse in Frankrijk maakt hij nu dus het mooie weer in de Bundesliga.

Dortmund op zoek naar driepunter

Tegenstander zaterdagnamiddag is Borussia Dortmund, dat na een 2 op 6 moet aanknopen met een driepunter om de voeling met Bayern München niet helemaal te verliezen. Haast op automatische piloot verzekerden de Borussen zich deze week van de leidersplaats in hun Champions League-poule en het bijhorende ticket voor de volgende ronde.

Lucien Favre zal het wel nog steeds zonder zijn fenomeen Erling Haaland moeten stellen. Die ligt nog tot het eind van het jaar in de lappenmand met een spierscheur. Misschien de ideale gelegenheid voor Youssoufa Moukoko, die met zijn 16 jaar en 18 dagen afgelopen dinsdag de jongste CL-speler ooit werd, om zijn eerste treffer bij de profs aan te tekenen. Of is Wamangituka  zaterdag andermaal aan het feest?

Volg Borussia Dortmund - VFB Stuttgart op zaterdag 12 december vanaf 15u30 live op Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Het volledige programma van de 11de speeldag van de Bundesliga:

Zaterdag:
  • Borussia Dortmund - VFB Stuttgart: vanaf 15u30 op Eleven Sports 1
  • Borussia Mönchengladbach - Hertha Berlijn: vanaf 15u30 op Eleven Sports 2
  • Union Berlin - Bayern München: vanaf 18u30 op Eleven Sports 1
Zondag:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top