Vanaf 14/12 op Proximus Sports: ‘Man In The Middle’ duikt in de wereld van de arbitrage

Sport | Voetbal is niets zonder spelers, een bal en supporters. Maar minstens even cruciaal is een man/vrouw die alles in goede banen moet leiden: de scheidsrechter. De UEFA-documentaire ’Man in the Middle’ zoomt in op de persoon met het fluitje. Vanaf maandag 14 december is de docu te bewonderen op Proximus Sports 1, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens de wedstrijd afgelopen dinsdag tussen PSG en Basaksehir kwam één man in het brandpunt van de aandacht te staan: de vierde ref. Zijn onhandige en onfatsoenlijke uitspraak deed de gemoederen verhitten, waardoor alle 22 spelers het veld verlieten.

Het is niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst dat de arbitrage onder vuur komt te liggen, zelfs al vond dit incident plaats in de marge van het sportieve gebeuren op het veld. De scheidsrechterstiel is een moeilijk vak, des te meer omdat alle beslissingen tot in de kleinste details onder de loep genomen worden door analisten, waardoor er niet de kleinste ruimte is voor fouten of interpretatie.
 
Een documentaire die tot meer begrip moet leiden
 
Op het hoogste toneel, waarbij de inzet astronomisch hoog is, wordt de druk daardoor schier onmenselijk. In de Champions League bijvoorbeeld, waar gebikkeld wordt om miljoenen, kan de kleinste fout enorme gevolgen hebben voor de betrokken clubs. De UEFA besloot om zijn aandacht te richten op zij die doorgaans anoniem wensen te blijven tijdens een match, zij die waken over het goede verloop van de match, in de meest prestigieuze Europese competities.
 
We krijgen een unieke inkijk in het reilen en zeilen van 16 toparbiters uit 11 verschillende landen, zowel in hun werkomgeving als privé, in gezinsverband. Want achter deze topscheidsrechters gaan uiteraard ook mensen van vlees en bloed schuil.
 
Vier afleveringen op Proximus Sports
 
De reeks bestaat uit vier afleveringen, die elke maandag uitgezonden zullen worden vanaf 14 december, steeds om 22u op Proximus Sports 1. De docu toont dat topscheidsrechters even professioneel te werk gaan in hun vak als de voetballers zelf.
 
Volgende toprefs worden opgevoerd in de serie: Clément Turpin (Frankrijk), Cüneyt Çakir (Turkije), Willie Collum, Bobby Madden (Schotland), Carlos del Cerro Grande, Antonio Mateu Lahoz (Spanje), Ovidiu Hategan (Roemenië), Björn Kuipers, Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Michael Oliver, Anthony Taylor (Engeland), Daniele Orsato, Gianluca Rocchi (Italië), Damir Skomina (Slovenië) en Felix Zwayer (Duitsland).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top