De eerste wereldkampioenschappen e-cycling vinden vandaag plaats

Esports | De e-sport wint stelselmatig terrein en breidt zich uit naar alsmaar meer disciplines. Fietsen vormt hierop geen uitzondering, met dat verschil dat ook de atleten zelf hier meer dan hun mannetje staan. Deze woensdag vinden de eerste UCI-wereldkampioenschappen e-cycling plaats.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is een mooi bewijs van de erkenning voor de discipline. Misschien wel het allermooiste. Het e-cyclisme krijgt namelijk haar eigen wereldkampioenschappen, onder de vlag van het UCI, de internationale wielerfederatie. Op het spel staat de fameuze regenboogtrui die alle wielrenners wereldwijd laat watertanden.

Woensdag omstreeks 15 uur wordt de race virtueel op gang geschoten. 77 mannen en 53 vrouwen uit respectievelijk 21 en 19 landen verschijnen aan de start van deze historische race. En met 9 renners vaardigt België het grootste contingent renners bij de mannen af. Bij de vrouwen moet Mieke Dockx dan weer de vaderlandse eer hoog houden.

Amateurs en profs van velerlei pluimage

Het leuke van het e-cycling is dat amateurs kunnen wedijveren met de profs. Maar ook renners uit het mountainbiken en het veldrijden kunnen hun prestaties op het virtuele asfalt testen. De enige vereisten zijn een minimaal tactisch inzicht en enorme fysieke capaciteiten.

De Belgische delegatie verschijnt aan de start met 7 profs (De Gendt, Campenaerts, Vanhoucke, Iserbyt, Schuermans, Picoux en Van den Brande) en 2 amateurs: Teugels en Vujasin. Die laatste, Belgische kampioen in de discipline, is meteen ook een van de topfavorieten voor de virtuele race over 50 kilometer.

Naast de Belgen komen nog enkele grote namen uit het wielerwereldje aan de start: Jordan Sarrou (wereldkampioen mountainbike), Lionel Sanders (Ironman), Thomas Pidcock (5de op het afgelopen WK op de weg) of nog Domenico Pozzovivo, Rigoberto Uran en Edvald Boasson Hagen bij de mannen en Anna Van der Breggen, Annemiek Van Vleuten, Elinor Baker en Kirsten Wild, allen meervoudige kampioenen, bij de vrouwen.

Ieder strijdt met dezelfde wapens

De beproeving, die zich zal afspelen op het onlineplatform Zwift, verloopt volgens heel strikte regels. Om te beginnen beschikt iedere deelnemer over hetzelfde materiaal. Het zullen dus wel degelijk de fysieke en niet de materiële eigenschappen zijn die het verschil zullen maken.

Daarnaast hebben de wielrenners zich moeten onderwerpen aan een dopingtest. Dat is niet vlekkeloos verlopen voor de amateurs, die in tegenstelling tot de profs, niet gewend zijn aan dergelijke controles. Daardoor moesten verschillende renners verstek laten gaan, omdat ze zich niet hebben kunnen onderwerpen aan de test.

Je kan de wedstrijd vanaf 15u live volgen op Sporza op Canvas of via de site van de UCI.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top