Zet van den Brom ex-ploeg Anderlecht een hak?

Jupiler Pro League | Vrijdagavond om 20u45 kijkt John van den Brom zijn ex-ploeg RSC Anderlecht in de ogen. De Genkenaren zijn de fiere competitieleider, terwijl de troepen van Vincent Kompany week na week in hetzelfde bedje ziek blijven. Benieuwd of de 54-jarige Nederlander zijn ex-ploeg een hak kan zetten en zo de Limburgse club een achtste opeenvolgende zege kan schenken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

9 april 2014 zal voor altijd een dag met een wrange nasmaak blijven voor John van den Brom. Ondanks de derde plaats en nog uitzicht op de landstitel moet de Nederlander plaats ruimen voor zijn assistent Besnik Hasi. Voor het eerst in zijn trainerscarrière krijgt van den Brom zijn C4. "Ik kreeg er een stevige tik, omdat het de eerste keer was dat het me overkwam. We stonden twee wedstrijden van het einde van het reguliere seizoen op de derde plaats, ik had het gevoel dat we het tij nog konden doen keren. Maar in België worden coaches veel sneller ontslagen dan in Nederland. Ik begrijp dat niet", blikte hij recent nog eens terug in Het Nieuwsblad.

Vrijdagavond om 20u45 keert hij met Racing Genk voor het eerst terug naar het Astridpark - ondertussen omgedoopt tot het Lotto Park. De Genkenaren prijken met 31 punten en een zegereeks van zeven wedstrijden helemaal bovenaan, terwijl Anderlecht na een 3 op 12 stilaan de voeling met de top dreigt te verliezen.

Champagnevoetbal

Wie het huis kent, weet dat er bij Anderlecht steevast gezweerd wordt bij één adagium: champagnevoetbal. En de realiteit gebiedt ons te zeggen dat er voor het laatst champagnevoetbal geserveerd werd onder leiding van ... John van den Brom. Zo was er bijvoorbeel de 6-1 demonstratie tegen Club Brugge, waarin blauw-zwart echt niet wist van welk hout pijlen te maken.

Champagnevoetbal is ook wat hij de laatste weken brengt bij Genk. Met een dodelijke aanvallende drietand Onuachu-Bongonda-Ito en een stevige driemansdefensie met Bryan Heynen als de lijm, kan de voormalige voetballer van Ajax en Vitesse een perfect rapport voorleggen. Drie opeenvolgende overwinningen, met een doelsaldo van 13-4. En een nieuw clubrecord van zeven opeenvolgende zeges dat hij tegen zijn voormalige werkgever maar al te graag wil aanscherpen. "Als een achtste opeenvolgende zege (en dus een verbetering van het clubrecord, red.) zou lukken op Anderlecht zou dat extra mooi zijn voor mij", liet hij zich ontvallen in het praatprogramma Extra Time.

The process error

Bij Anderlecht luidt het adagium reeds sinds de komst van Vincent Kompany 'trust the process'. Alleen blijkt na iets meer dan anderhalf jaar dat dat nog steeds aardig wat kinderziektes vertoont, die losstaan van de financiële malaise in de bestuurskamer.

Acht gelijke spelen op 15 speeldagen, waarbij vaak de voorsprong in de slotfase te grabbel werd gegooid, is gewoon veel te veel voor een club als Anderlecht. Het excuus dat het om jeugdzonden gaat is ondertussen voorbijgestreefd, waardoor Kompany na een 3 op 12 toch ook voor het eerst wat onder druk komt te staan. Toch weet Wouter Vandenhautte dat het clubcoryfee voorlopig het enige is wat de supporters weghoudt van een openlijke revolte - dat en de coronamaatregelen natuurlijk. Misschien kunnen de supporters zich vrijdagavond nog eens verwarmen aan champagnevoetbal, al is de kans groot dat dat door de spelers in het blauwe tenue geserveerd zal worden...

Volg Anderlecht - Racing Genk op vrijdag 11 december om 20u45 op Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top