Een vijftiende speeldag met 9 wedstrijden, 24 goals, 3 gelijke spelen, 5 thuiszeges, 1 overwinning voor de bezoekers, 4 cleansheets. Geen al te bijzondere cijfers dus, maar toch was deze speeldag opnieuw goed voor enkele opmerkelijke vaststellingen.
 

Waasland-Beveren is een van de grote winnaars van het weekend of zelfs van de week, want op 8 dagen tijd pakten de Waaslanders 7 op 9, goed voor een grote stap weg uit van de gevarenzone. De club uit de Freethiel leek al bijna veroordeeld tot degradatie, maar nu zit ze comfortabel in het midden van het klassement, op slechts één punt van AA Gent. Een opmerkelijke prestatie voor een club die sinds begin januari nog maar 11 punten had gepakt.
 
Genk is niet te stuiten
 
De andere grote winnaar van de voorbije twee weken is KRC Genk. De Limburgers kenden een moeilijk seizoensbegin en daarvoor betaalde Hannes Wolf, de Duitse trainer, het gelag: hij werd vervangen door Jess Thorup. Onder de Deense trainer pakte Racing Genk 11 op 15, maar toen pakte de Deen zijn biezen. De motor van de Limburgse fusieclub was echter aangeslagen en sindsdien pakten de Genkenaars 15 op 15, goed voor de leiding in de Jupiler Pro League sinds twee speeldagen. De voorbije drie speeldagen wordt de club geleid door John van den Brom en in die 270 minuten scoorde Racing 13 keer.
 
Club Brugge presteert, ondanks een helse kalender
 
Het kostte enige moeite, maar Club Brugge won afgelopen weekend wel van STVV. De drie punten pakken was het enige wat telde in deze wedstrijd die geprangd zat tussen twee belangrijke wedstrijden in de Champions League. In de eigen competitie zitten de troepen van Philippe Clement aan een reeks van vijf wedstrijden zonder nederlaag en een puntentotaal van 11 op 15. Ook opmerkelijk: zaterdag bracht Club 6 Belgen tussen de lijnen, van wie drie uit de eigen opleiding komen: Mechele, De Ketelaere en Van der Brempt. 
 
RSC Anderlecht, de koning van de gelijke spelen
 
Anderlecht staat op slechts 2 punten van de top 4. Toch blijft de ploeg van Vincent Kompany de voorbije weken hangen, want uit de laatste vier wedstrijden werd maar 3 op 12 gehaald. In Waregem zat paars-wit al aan zijn 8e gelijke spel van het seizoen in de JPL (op 15 wedstrijden). Samen met Eupen is Anderlecht daarmee de koning van het gelijke spel. Al zes keer stond Anderlecht op voorsprong, maar zag het de tegenstander langszij komen.
 
Charleroi scoort niet meer
 
Na een 19 op 21 zit Charleroi nu aan een 5 op 24. Erger nog: in de laatste vier wedstrijden pakte Charleroi maar 1 op 12 en scoorde het maar 1 keer in 360 minuten. Als we een klassement zouden opmaken voor de laatste 8 wedstrijden in de Jupiler Pro League, zouden de Zebra's nu de rode lantaarn zijn met 5 punten, achter STVV (6), KV Mechelen (7) en Moeskroen (7). De ploeg van Karim Belhocine zit dus duidelijk in een crisis.
 
De onmacht van AA Gent
 
Voor het seizoen werd AA Gent naar voren geschoven als een van de titelkandidaten, maar na een nieuwe nederlaag in Oostende (2-1), wordt het bijzonder moeilijk voor de Buffalo's om zich nog in de top 4 te spelen. Gent staat momenteel 13e, met 16 op 45, en moet dus vooral achter zich kijken, met STVV en Moeskroen, de twee ploegen die momenteel op de degradatieplaats staan, op amper 5 en 6 punten. Ook in de Ghelamco Arena is het dus crisis: sinds het begin van het seizoen namen al vier verschillende hoofdtrainers plaats in de dug-out (Thorup, Bölöni, De Decker en Vanhaezebrouck). 
 
Een onverzadigbare Onuachu
 
Met opnieuw twee doelpunten dit weekend tegen Antwerp vergroot Paul Onuachu zijn voorsprong in het klassement van de topschutters van de JPL. De Nigeriaan zit nu al aan 14 doelpunten uit de 14 wedstrijden die hij dit seizoen speelde, goed dus voor een mooi gemiddelde van 1 doelpunt per wedstrijd. In de top 10 van de topschutters staan twee spelers van Racing Genk (Onuachu en Bongonda), twee spelers van Beerschot (Holzhauser en Tissoudali), twee spelers van OHL (Henry en Sowah), een speler van Kortrijk (Mboyo), een speler van Cercle (Ugbo), een speler van AA Gent (Yaremchuk) en een speler van Zulte-Waregem (Bruno). Club Brugge en Antwerp, twee ploegen uit de huidige top 4, hebben dus geen enkele speler in deze top 10!