De laatste dag van een onsterfelijke zanger

Muziek | Het is vandaag exact veertig jaar geleden dat ex-Beatle John Lennon voor zijn deur in New York werd neergeschoten. Verschillende nieuwe boeken verhalen over de laatst uren, dagen, weken en jaren van de legendarische zanger die lang worstelde om pen op papier te krijgen. Dit is hoe Lennon die fatale dag beleefde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Beatles gingen in het jaar 1970 elk hun eigen weg op. Voor de solocarrière van groepsleider John Lennon lagen de verwachtingen erg hoog. Maar in de jaren voorafgaand aan 1980 leek de Beatle wat uitgeblust te zijn. Hij genoot samen met zijn vrouw Yoko Ono en zijn 5-jarige zoontje Sean van een eerder teruggetrokken leven. Hij bleef veelal binnen, om opdringerige fans en papparazzi te mijden. Hij bakte brood. Van muziek schrijven kwam er lang niet veel in huis, want hij was zijn muze verloren. Yoko Ono boekte daarentegen wel muzikale successen.
 
Tot hij, volgens intimi, gemotiveerd werd door het solosucces van Paul McCartney. Lang deed Lennon smalend over zijn gewezen Beatlescollega, maar diens single ‘Coming Up’ zou toch iets losgemaakt hebben. De verleiding om weer op wereldtournee te trekken, motiveerde hem om de plaat ‘Double Fantasy’ in te blikken. Daarmee richtte hij zich niet tot een schare jonge fans, maar tot de luisteraars van weleer. Hij had zijn werk- en levenslust gevonden en een comeback lag in het verschiet.

Twee fotografen

Op 8 december 1980 ligt ‘Double Fantasy’ drie weken in de rekken. Het is winter in New York, maar de vrieskou blijft uit. Integendeel, het kwik toont de ongewoon zachte temperatuur van 18 graden Celcius aan. Lennon en Ono ontbijten in een diner vlakbij hun huis aan Central Park, het Italiaanse café La Fortuna. Lennon laat nadien zijn haar knippen. Later die dag verwachten ze namelijk de fotograaf Annie Leibowitz. Zij fotografeert Lennon en Ono voor het magazine Rolling Stone – Lennon poseert naakt naast een aangeklede Ono.
 
De zanger en zijn vrouw trekken naar de RKO radiostudio, waar hij een geanimeerd interview geeft. Wanneer hij weer buiten komt, wordt hij niet opgewacht door de gebruikelijke uitzinnige fans of de persfotografen. Slechts twee ietwat schlemielerige jongemannen staan aan de deur. “Waar zijn mijn fans?”, merkt de zanger nog laconiek op. De eerste in het duo is een amateurfotograaf die Lennon in al zijn doen en laten volgt. Hij neemt daar zijn laatste foto van de zanger, en die van de andere fan: een jongeman met een bril die Lennon een exemplaar van ‘Double Fantasy’ geeft om te signeren.

Vijf schoten, vier raak

Lennon en Ono werken in de studio Hit Factory aan ‘Walking on Thin Ice’, een nieuwe single van Ono. ’s Avonds gaan ze weer naar huis, naar hun zoontje Sean. Lennon stapt uit zijn limousine met een hoop demobandjes in zijn armen. Voor de deur van zijn huis staat de fan die hem eerder een plaat liet tekenen hem op te wachten met in zijn hand een revolver, kaliber .38. De jongeman schiet de Beatle twee keer in de rug, waardoor die zich omdraait. De volgende twee schoten belanden in zijn linkerschouder. Een vijfde kogel raakt een raam van de woning. Lennon zijgt neer, hevig bloedend. De politie is eerst ter plaatse, en zij besluiten vanwege de ernst van de situatie niet te aarzelen. Ze leggen Lennon in hun politiewagen voor de ambulance ter plaatse komt en voeren de rockster naar het ziekenhuis Mt. Sinai West. Daar wordt hij enkele minuten later dood verklaard.
 
De dood van Lennon beroert tot op vandaag talloze fans. Vooral de zinloosheid van de daad, en de levenslust die Lennon in de aanloop naar zijn dood toonde, blijven rouwende fans bij. Yoko Ono strooide de as van Lennon uit in Central Park, op een plaats waar later het Strawberry Fields memorial ingericht zou worden. Als ultieme eerbetoon aan de legendarische liedjesschrijver, kan je nog steeds op elk uur van de dag aan het memorial fans vinden die met gitaren in de hand sereen de muziek van Lennon zingen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top