Bekijk de loting van de WK-kwalificatie (video)

WK 2022 | De Rode Duivels zullen maandag hun tegenstanders kennen op weg naar het WK 2022. Vanaf 18 uur vindt er in het Zwitserse Zürich een virtuele loting plaats voor het WK in Qatar. Als nummer één van de wereld is België reekshoofd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Om de zes potten voor de loting te bepalen, wordt gekeken naar de FIFA-ranking van november. Daarin staat België nog steeds aan de leiding. De Rode Duivels vermijden zo landen als Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Denemarken, Duitsland en Nederland. De vier deelnemers aan de Final Four van de Nations League in oktober 2021 in Italië (België, Frankrijk, Spanje en Italië) worden sowieso in een groep van vijf geplaatst.

Een hereniging met Wales?

In pot zitten Zwitserland, Wales, Polen, Zweden, Oostenrijk, Oekraïne, Servië, Turkije, Slowakije en Roemenië. Rusland, Hongarije, Ierland, Tsjechië, Noorwegen, Noord-Ierland, IJsland, Schotland, Griekenland en Finland vormen pot 3.

In pot 4 vinden we Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië, Bulgarije, Israël, Wit-Rusland, Georgië en Luxemburg terug. Armenië, Cyprus, Faeröer, Azerbeidzjan, Estland, Kosovo, Kazachstan, Litouwen, Letland en Andorra zitten in pot 5. Malta, Moldavië, Liechtenstein, Gibraltar en San Marino zijn de teams van pot 6.Qatar in het vizier

De FIFA heeft een aantal beperkingen vastgelegd, waardoor bepaalde teams niet in dezelfde groep kunnen zitten. Sommige landen zullen elkaar niet treffen wegens politieke spanningen. Daarnaast mogen er in één groep niet meer dan twee teams zitten waar er extreme weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld bijzonder veel sneeuwval, mogelijk zijn. Bovendien is de FIFA van mening dat een twintigtal landen aanzien worden als ‘verre reizen’, waardoor er slechts twee teams uit dergelijke landen samen in een groep mogen zitten.

Aan het einde van de kwalificaties, die worden afgewerkt met heen- en terugwedstrijden, plaatsen de tien groepswinnaars zich rechtstreeks voor het WK 2022, dat van 21 november tot 18 december zal plaatsvinden. De tien ploegen die als tweede eindigen spelen barragewedstrijden. Ze zullen worden vergezeld door de twee beste groepswinnaars van de Nations League die zich via de WK-kwalificatiereeks niet rechtstreeks plaatsten voor het WK 2022, noch voor de play-offs als nummer twee uit de groepen. De twaalf andere teams spelen in maart 2022 in drie groepen voor de laatste drie Europese tickets voor het WK.

Volg de loting via onderstaande video:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top