Is Sébastien Ogier op weg om zich bij Sébastien Loeb aan te sluiten?

Sport | De Fransman Sébastien Ogier (Toyota) claimde vandaag zijn zevende titel in de World Rally Championship door de Monza Rally te winnen, de zevende en laatste ronde van het seizoen in het World Rally Championship. Hij is nu slechts twee titels verwijderd van de negen zeges van zijn landgenoot Sébastien Loeb.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Formule 1 heeft Lewis Hamilton en WRC heeft Sébastien Ogier! Net als de Brit kan de Franse coureur er nu prat op gaan zeven keer wereldkampioen te zijn in zijn discipline. De weg naar de titel lag open voor Ogier en zijn trouwe copiloot Julien Ingrassia, want zijn Britse teamgenoot Elfyn Evans, de kampioenschapsleider aan het begin van de Rallye de Monza, had gisteren de handdoek in de ring gegooid. De Fransman, die aan het begin van de dag als eerste aan de beurt was, heeft alles gedaan om de eindoverwinning in deze laatste ronde veilig te stellen. Hij wordt gevolgd door Dani Sordo en Ott Tänak.
 
In het finale kampioenschapsklassement staat Ogier aan kop met 122 punten, acht meer dan Evans. Tänak (105) is derde. De Belg Thierry Neuville (87) werd vierde. Hyundai (241 punten) wint het fabrikantenkampioenschap voor Toyota (236).
 
Gezegend met drie fabrikanten
 
Met zijn 36 jaar is Ogier de eerste coureur die wereldkampioen is geworden met drie verschillende fabrikanten sinds de Finse Juha Kankkunen. Na de Volkswagen en Ford jaren, is het nu met Toyota dat hij opnieuw de wereldtitel wint. Tussen 2013 en 2018 won hij zes opeenvolgende titels, maar in 2019 onderbrak Tänak zijn serie.
 
Met zeven titels op zijn naam staat Ogier nu nog dichter bij zijn landgenoot Sébastien Loeb, die met negen wereldzeges het record in de discipline heeft. Kan hij zijn voormalige mentor inhalen?
 
De op één na succesvolste coureur in de geschiedenis heeft er publiekelijk nooit een doel van gemaakt om zo vaak te willen winnen. In 2018 verklaarde hij zelfs dat zijn contract met Citroën, dat tot eind 2020 loopt, waarschijnlijk het laatste zou zijn. "Zelfs als ik twee perfecte seizoenen bereik, zullen dat maar acht titels zijn”, legde hij destijds uit. "Het is nog niet stopgezet, maar dit is het carrièreplan dat ik mezelf heb opgelegd." De Fransman vertelde toen dat hij meer tijd met zijn familie wilde doorbrengen.
 
Uitgesteld pensioen
 
Maar ondertussen ligt die uitspraak al ver in het verleden. Eind vorig seizoen verbrak Ogier zijn contract met Citroën om zich bij Toyota aan te sluiten, waarmee hij terugkeerde naar de top. Dat was genoeg om zijn toenmalige plannen te veranderen. In ieder geval onthulde de coureur een paar weken geleden dat 2020 niet zijn laatste seizoen zou zijn, en kondigde hij zijn verlenging van een jaar met de Japanse fabrikant aan.
 
"Ik wilde niet dat dit verkorte seizoen mijn laatste in WRC zou zijn. De Yaris presteert nog steeds goed, dus ik wil met het team blijven werken en volgend jaar weer voor de titel vechten", legde hij uit. En wat als een achtste titel volgend seizoen zijn pensioenplannen weer een beetje verder duwt, met het vooruitzicht op het ongelooflijke record van zijn rivaal uit de Elzas evenaren?
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top