Films die jou meer kunnen leren over transgenders

Series | Begin deze week sprak Elliot Page de wereld aan via zijn Instagramaccount om te laten weten dat hij door het leven gaat als transman. Elliots verhaal haalde het nieuws en hij werd meteen door velen gezien als rolmodel. Bij Proximus Pickx maakten we alvast een selectie van films en series die jij kan bekijken om meer te leren over het leven van transmannen en -vrouwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pose

Pose speelt zich af in het New York City van de jaren tachtig. Een New York onder de leiding van de homofobe burgemeester Ed Koch, die de LGBTQ+-gemeenschap ziet als een smet op zijn metropool. De aids-epidemie woedt alsmaar harder, maar de gemeenschap is volledig op zichzelf aangewezen. Toch worden ze niet overal bespot en vernederd, want voor warmte en veiligheid komen ze samen in ‘houses’. Samen met hun houses vechten ze voor emancipatie en erkenning.

Girl

In dit verpletterende debuut van Belgisch regisseur Lukas Dhont maken we kennis met jonge transvrouw Lara Verhaegen. Lara wordt op haar 15de toegelaten tot de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en daarbovenop mag ze eindelijk starten met hormonen. Haar lichaam evolueert echter niet zo snel als ze gehoopt had en haar klasgenoten deinzen er niet voor terug om haar daarop te wijzen. De wanhoop nabij neemt de jonge vrouw dan maar het heft in eigen handen.  

Euphoria

Deze taboedoorbrekende serie vertelt het verhaal van Rue, een 17-jarige die na een overdosis haar zomer doorbrengt in een afkickcentrum. Eens ze terug naar school kan, lijkt ze volledig vervreemd van iedereen rond haar en lukt het haar ook amper om clean te blijven. Tot ze vrienden wordt met Jules, een transgender meisje dat net naar de stad verhuisd is. De twee krijgen een onbeschrijfelijke band die vooral Rue helemaal overdondert.

The Danish Girl

In de jaren 20 van vorige eeuw vraagt portretschilderes Gerda Wegener aan haar man, de populaire landschapskunstenaar Einar Wegener, om in te vallen voor een vrouwelijk model dat te laat is om te poseren voor een schilderij waar ze aan werkt. Het poseren als vrouw onthult Einars levenslange genderidentiteit als vrouw, Lili Ellbe. Dit moment zet een evolutie in gang waarbij Lili bereid is haar identiteit als Einar voor goed achter haar te laten. Ze gaat de geschiedenis in als een van de eerste personenen die een geslachtsveranderingsoperatie ondergaat.

Boys Don’t Cry

De jonge transman Brandon Teena verlaat zijn thuisstad wanneer hij doodsbedreigingen ontvangt als de broer van zijn ex-vriendin ontdekt dat hij biologisch vrouwelijk is. Hij vestigt zich in het kleine stadje Falls City en wordt verliefd op Lana, een aspirant-zangeres. De twee beginnen hun toekomst te plannen samen, maar wanneer twee vrienden van Lana het geheim van Bradon ontdekken, verandert alles plots heel snel.  

Voor meer films over de LGBTQ+-gemeenschap kan je terecht in het menu 'Pride & Love' in de Proximus VOD catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top