‘The Pelican Brief’ op ZES: de beste verfilmingen van het werk van John Grisham

Vanavond zendt ZES de thriller ‘The Pelican Brief’ uit, gebaseerd op het boek uit 1992 van John Grisham, dé auteur bij uitstek van juridisch drama. Een klein dozijn van zijn boeken werd verfilmd, Proximus Pickx selecteerde de beste filmbewerkingen.

The Firm (1993)

Dit rechtbankdrama van regisseur Sydney Pollack met Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Gene Hackman, Ed Harris, Holly Hunter, Hal Holbrook en David Strathairn werd genomineerd voor Oscars voor beste vrouwelijke bijrol (Holly Hunter) en beste originele filmmuziek.
 
De plot: alle grote advocatenkantoren proberen de pas afgestudeerde Mitch McDeere (Tom Cruise) binnen te halen. Ondanks hun lucratieve voorstellen kiest hij voor een klein maar gerenommeerd kantoor in Memphis. Mitch is amper enkele weken in dienst wanneer twee collega-advocaten tijdens een duiktrip op de Kaaimaneilanden om het leven komen. Eerst gelooft hij dat het om een ongeval gaat, maar als een paar FBI-agenten hem benaderen ruikt hij onraad…
 

The Pelican Brief (1993)

Twee magistraten van het Hooggerechtshof worden kort na elkaar vermoord. De CIA en de FBI staan voor een raadsel: de twee slachtoffers hadden niets met elkaar gemeen, maar werden blijkbaar om het hoekje geholpen door dezelfde dader. Rechtsgeleerde Thomas wil er het fijne van weten. Wanneer hij voor de ogen van zijn studente en minnares Darby Shaw (Julia Roberts) wordt vermoord, gaat zij alleen op onderzoek uit.
 
Deze rechtbankthriller onder regie van wijlen Alan J. Pakula (‘All the President’s Men’, ‘Sophie’s Choice’) is een klassieker in het genre, gedragen door de uitstekende acteerprestaties van Julia Roberts en Denzel Washington.
 

The Rainmaker (1997)

Deze thriller van de gelauwerde regisseur Francis Ford Coppola betekende de doorbraak van steracteur Matt Damon. In 1987 was Damon voor het eerst te zien in een cameorolletje in de komedie ‘Chasing Amy’, een jaar later had hij een kleine rol in 'Mystic Pizza'. Het duurde nog tot 1996 vooraleer Damon bekend raakte bij het grote publiek. Toen vertolkte hij in 'Courage Under Fire' de rol van een soldaat die zichzelf de schuld gaf voor een incident tijdens de Golfoorlog. Hij bracht voor die rol zijn eigen gezondheid in gevaar door enorm veel af te vallen, maar werd dan ook wel zodanig de hemel ingeprezen dat Francis Ford Coppola hem vroeg voor een rol in 'The Rainmaker'.
 
De plot: Rudy Baylor (Damon) is een beginnende advocaat die in een opvallende, zware rechtszaak verzeild raakt. Zijn tegenstanders: een legertje door de wol geverfde gehaaide juristen. Zijn medestanders: Deck Shifflet, een nogal opvliegende media-advocaat die steeds zakt voor zijn rechtbankexamen. Rudy's kansen zijn miniem, tot hij een spoor van corruptie ontdekt dat hem kan leiden naar z'n enige kans om deze zaak te winnen: de waarheid.
 
Jon Voight werd genomineerd voor een Golden Globe voor zijn bijrol in deze spannende rechtbankthriller, die voorts nog Danny DeVito en Claire Danes opvoert.
 

Films

Bekijk alles
Top