Bjergsen wordt coach, Perkz treedt toe tot Cloud9, SwordArt en Alphari zijn nieuw bij respectievelijk TSM en Team Liquid… Het minste wat we kunnen zeggen is dat er beweging is in LCS.

Halverwege de mercato is een klein overzicht over de grote transfers van dit tussenseizoen wel handig. Nadat we met het LEC zijn begonnen, gaan we verder met de Noord-Amerikaanse competitie, de LCS!

Bjergsen gaat TSM coachen

Het was een van de eerste aankondigingen die viel, nog voor de start van de mercato. Na een rampzalige run op de Worlds, waar hij en zijn teamgenoten er niet in slaagden om in zes wedstrijden één enkele overwinning te behalen, kondigde de legendarische midlaner op 24 oktober zijn afscheid aan als speler. In een YouTube-video die op sociale media werd gepost, legt de speler uit dat hij als veteraan vaak enkele van de minder doorgewinterde spelers in zijn team coachte. Hij legt ook uit dat hij plezier heeft in een rol als coach en dat hij het wil proberen met een echte verantwoordelijkheid en een aangepast schema. De speler neemt dus de plaats in van Parth, de voormalige hoofdcoach van het League of Legends-team.


Doublelift gaat met pensioen

We hebben het over een van de aankondigingen die de Noord-Amerikaanse scene het meest heeft geschokt. Yiliang “Doublelift” Peng gaat na tien jaar als professionele speler met pensioen. Door velen beschouwd als een van de beste ADC’s ter wereld en door sommigen als een moeilijke teamgenoot, bezit de speler een van de meest indrukwekkende erelijsten op de westerse scene: acht regionale titels in LCS, acht Worlds-optredens, twee MSI-optredens en meer dan 2.098 kills in 486 LCS-wedstrijden. Volgens zijn laatste uitspraken richt hij zich op een mogelijke conversie naar streamer en contentproducent.


SwordArt vervangt Biofrost bij TSM voor $3 miljoen per jaar

Met SwordArt, de support van de ongelukkige Worlds-finalist 2020 Suning, is het mogelijk dat TSM de beste transfer in de Noord-Amerikaanse competitie heeft gerealiseerd. Volgens zijn eigen woorden was de contractverlenging van ADC Doublelift afhankelijk van de aanwerving van een support van wereldklasse, een die indien mogelijk Engelstalig was. De laatstgenoemde was op de hoogte gebracht van de mogelijke overstap van SwordArt, maar helaas werd dit met name vanwege visumredenen zo lang uitgesteld dat de overstap na verloop van tijd volledig in twijfel werd getrokken. De naam van Palette, support van het Taiwanese Team Flash, doemde op. Helaas, en hoewel onder de indruk van het niveau van de speler, wilde de ADC een echte synergie tot stand brengen met een speler die het Engels beheerst, een eigenschap waarin Palette niet zo goed is als SwordArt. Uiteindelijk kondigde Doublelift op 25 november zijn pensioen aan, terwijl de deal met Suning werd bevestigd en aangekondigd op 26 november. Een zeer ongelukkige timing, om het zacht uit te drukken, als je weet dat de ADC met supports van wereldklasse wil spelen. SwordArt zal dus minstens één seizoen in het shirt van TSM spelen, voor een jaarsalaris van 3 miljoen dollar, een recordbedrag.


Cloud9 verwelkomt Perkz

Zoals vermeld in ons artikel en onlangs aangekondigd door de Amerikaanse organisatie, zal Luca “Perkz” Perkovic zich aansluiten bij Cloud9 na het vertrek van de jonge Belg “Nisqy“. Hoewel de jonge speler een paar jaar geleden had verklaard dat hij nooit naar de LCS zou gaan, lijkt het erop dat de Kroaat op zijn woorden is teruggekomen. Zijn wens om terug te keren naar de midlane zal zijn beslissing hebben beïnvloed, maar het krankzinnige salaris dat Cloud9 biedt zal ongetwijfeld ook hebben doorgewogen. Geruchten spreken over een jaarsalaris van 2,7 miljoen dollar per jaar. Met zo’n bedrag zou de speler SwordArt op de voet volgen, die onlangs door TSM werd aangeworven.

Alphari tekent bij Team Liquid

En hier is een nieuwe Europese import in het Noord-Amerikaanse circuit. Barney “Alphari” Morris verlaat het Origen-team na twee jaar. De Engelsman, die wordt beschouwd als een van de beste toplaners van de competitie, leek moeite te hebben om een gepast team te vinden. Ondanks het verlies van zo’n speler die naar een andere league trekt, hopen we hem succesvol te zien presteren met zijn nieuwe team. Omringd door spelers als Jensen, Tactical of CoreJJ lijkt de speler zich in een goede omgeving te bevinden om zijn skills te tonen.

Hoewel alle grote mutaties vandaag al hebben plaatsgevonden, zullen we je natuurlijk op de hoogte houden van alle andere transfers die het vermelden waard zijn. Aanstaande dinsdag gaan we verder met de competitie die vaak beschouwd wordt als de koningin van het internationale circuit, de LCK!

Copyright afbeelding: LoL Esports