'Lara Croft: Tomb Raider', welke actrice deed het beter?

Vanavond kan je nog eens voor de buis kruipen met een avontuurlijke actiefilm die je niet kon missen in 2001: ‘Lara Croft: Tomb Raider’. Angelina Jolie kruipt er in de huid van de Britse archeoloog Lara Croft, die de wereld rondreist op zoek naar verloren voorwerpen en infiltreert in gevaarlijke graven en ruïnes. Twee jaar geleden nam Alicia Vikander de rol van haar over, maar welke Croft was de beste? Proximus Pickx zocht de verschillen uit.

De twee actrices die het beroemdste videogame- en filmpersonage neerzetten op het witte doek hebben alvast een paar dingen gemeen. Vikander en Jolie zijn beiden Oscarwinnende actrices en ironisch genoeg is geen van beiden Brits; Jolie is Amerikaans en Vikander Zweeds. Toch hebben beiden iconische prestaties neergezet als Croft. Hun benaderingen van het hoofdpersonage zijn echter erg verschillend, wat zowel afhangt van de regie en kostumering als van de individuele sterktes van de actrices.


De outfit

Jolies cartooneske korte broek en bodysuits, die gebaseerd waren op het originele Tomb Raider videospel uit 1996, maken in 2018 plaats voor een normale top en een kaki gevechtsbroek. Sommige mensen zullen rouwen om de extra stof, maar Vikander is blij met de evolutie die haar personage heeft doorgemaakt op vlak van kleding. Waar Lara Croft in 2001 een duidelijk sekssymbool was, wordt haar jongere versie in de prequel van 2018 geloofwaardiger neergezet. Dat heeft vooral te maken met hoe de wereld en de rol van vrouwen in het algemeen veranderd zijn.
 
Zo reageerde Vikander: "Als je jongens en meisjes op straat zou vragen wat ze inspirerend, aantrekkelijk of zelfs sexy vinden, zal je vandaag een volledig ander antwoord krijgen dan toen de game uitkwam in 1996.” Een punt voor Vikander.

Sterrencast
 
Tomb Raider met Angelina Jolie barstte van het testosteron en dat was te danken aan de sterrencast door wie ze omringd was. Bijna alle grote mannelijke acteurs van het moment, of zij die daarna zouden doorbreken, waren aanwezig op de set begin jaren 2000. Voordat Daniel Craig James Bond werd, speelde hij een oud-archeoloog en Lara's vroegere minnaar. Vervolgens werd hij vervangen door Gerard Butler. Deze krijgt Angelina Jolie.
 

Geloofwaardige achtergrond
 
Jolie's Tomb Raider toonde Croft aan de top van de aristocratie, wonend in de geweldige Croft Manor. Maar Vikanders versie is een worstelende Oost-Londense fietsboodschapper die niet geïnteresseerd is in veel geld. We zien haar als student die nog geen weet heeft van het avontuur waarin ze terecht zal komen en dat haar zal maken tot de superheldin die we kennen uit de eerste film. Omdat Vikanders Croft bereikbaarder is kunnen meer mensen zich herkennen in haar verhaal en hebben kijkers dus meer voeling met het verhaal. Opnieuw een streepje achter Vikanders naam.
 
Iconisch
 
Hoe goed de Lara Croft van Vikander ook was, niets kan op tegen hoe iconisch Angelina Jolie was in de rol. Jolie was de perfecte belichaming van de verleidelijke, geweerhoudende heldin uit de Tomb Raider video games van de jaren 90. Ze was op het hoogtepunt van haar roem toen ze werd gecast en haar intense filmster charisma kwam de rol enkel maar ten goede. De fans vinden nog steeds dat Alicia niet straalde zoals Angelina dat deed en dat ook nooit zal kunnen, hoewel dat ook te maken heeft met het feit dat sterren minder aanbeden worden nu dan toen. In een tijd waar ze zo bereikbaar lijken door sociale media, is het mysterieuze er snel van af. Maar zoals je ziet, maakt Angelina de gelijkstand. 
 
Wil je zelf beslissen welke prestatie je het beste vindt? Bekijk dan zeker op zondag 6 december ‘Lara Croft, Tomb Raider’ om 18u40 op VTM3.

Films

Bekijk alles
Top