Het tv-kruim van 2020: dit waren de beste tv-programma’s (deel 1)

Series | 2020 was dan wel geen grand cru-jaar, er was wel heel wat moois te zien op het scherm. De fijnproevers van Proximus Pickx maakten een bloemlezing van de meest memorabele programma’s die het voorbije jaar op je scherm passeerden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gentbrugge (Canvas)

‘Gentbrugge’ is een poëtische humaninterestreeks waarin Joris Hessels (‘Radio Gaga’, ‘De weekenden’) zich probeert te integreren in zijn nieuwe woonplaats. Begin juli 2019 verhuisde Joris met zijn nieuw samengesteld gezin naar Gentbrugge, een deelgemeente van Gent, begrensd door de Schelde en het viaduct van de E17. Er rijden treinen en trams, er zijn stadsparken en volkstuintjes, en je vindt er een mix van rijhuizen, koterijen, fermettes, Vlaamse villa’s en kleine kastelen.
 
Een camera filmde hoe Joris er op ontdekkingstocht ging. Hij bracht de kinderen naar school, deed  boodschappen, speelde petanque, wandelde in het park of rustte uit op een bankje bij de Schelde. En ondertussen ontmoette hij zijn dorpsgenoten. Hij luisterde naar hen, probeerde hen te leren kennen en vergezelde hen tijdens een stukje van hun dagelijkse leven. Om hen vervolgens opnieuw en opnieuw tegen te komen. Zo kreeg hij voeling met het sociale weefsel in zijn dorp, dat hij met veel enthousiasme omhelsde.
 
Humo prees het tv-programma van Hessels uitvoerig: “Een alchemisch wondertje dat metaal in goud verandert, of toch minstens cynisme in poëzie, in een bruisende joie de vivre.” Ook andere Vlaamse media waren enthousiast.

Durf te vragen (Eén)

Het tweede seizoen van dit humaninterestprogramma van productiehuis Roses Are Blue verscheen dit jaar op antenne, en was zowaar nog verrukkelijker dan het eerste. Het speelt in op de voyeuristische en nieuwsgierige aard van de Vlaming, en geeft antwoorden op de stoutste vragen.

Met ‘Durf te vragen’ verruimde presentatrice Siska Schoeters alweer enkele weken onze blik over HIV, overgewicht, Joden, vluchtelingen, adel… Al die vragen waar je al jaren mee rondloopt maar nog nooit durfde stellen, worden beantwoord in het programma. Er is trouwens goed nieuws voor de fans van 'Durf te vragen', want er komt een derde seizoen!
 
En toch een eervolle vermelding voor ‘Het Journaal’ op Eén, ons baken van informatie in dit woelige jaar. En in het bijzonder de uitzending waarin anker Martine Tanghe werd uitgezwaaid: een emotioneel afscheid dat naar de keel greep.

The Masked Singer (VTM)

Welke zingende celebrity zit verstopt achter het masker? Die vraag leek dit jaar heel Vlaanderen in de ban te houden – naast de vraag met welke trui Marc Van Ranst deze keer in ‘Het Journaal’ zou zitten. VTM bracht de internationale tv-hit ‘The Masked Singer’ naar Vlaanderen en dat bleek een gouden zet, want ook Vlaanderen viel als een blok voor de show. Achter de personages Wolf, Libelle, Koningin, Duiveltje, Duiker, Aap, Otter en Monster schuilden mysterieuze BV's, en het was aan panelleden Julie Van den Steen, Karen Damen en Jens Dendoncker om te raden wie ze waren.
 
Het originele format van de music game show komt uit Zuid-Korea en brak heel wat kijkcijferrecords in onder andere de VS, Australië, Nederland en Frankrijk. En ook bij ons, want de finale van 'The Masked Singer' is het best bekeken VTM-programma ooit. Met 2.110.316 kijkers (live+uitgesteld) is er geen enkel programma sinds de start van VTM in 1989 dat beter scoorde. De finale werd overigens gewonnen door Sandra Kim. "The Masked Singer vraagt duidelijk om een tweede seizoen en dat komt er ook", luidde het na afloop bij VTM.

Ooit Vrij (VIER)

Het eerste seizoen verscheen in het najaar van 2019 op de buis, maar de kleurrijke personages uit het tweede seizoen slaagden er alweer in om ons hart te veroveren met persoonlijke levensverhalen die vaak bol stonden van ellende en tegenslag. In de documentairereeks kreeg de kijker een inkijk in vijf Belgische gevangenissen. De camera volgde zowel gedetineerden als geïnterneerden binnen én buiten de muren van de gevangenissen van Leuven, Oudenaarde, Ruiselede, Brugge en Wortel.
 
Het programma toont aan hoe gedetineerden zich voorbereiden op hun langverwachte terugkeer naar de maatschappij. Die weg is een lang proces van vallen en opstaan, en dat was ook het geval voor de opnames. Die gebeurden immers deels in volle coronacrisis en de deuren werden gesloten. De programmamakers konden met de hulp van het gevangenispersoneel en kleine handcamera’s toch exclusieve beelden maken. Plots veranderde ook hun wereld helemaal en sloop corona inzake ziekte en mentale impact binnen in de gevangenis.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top