Olivier Giroud schrijft Chelsea-geschiedenis met zijn vier doelpunten in de Champions League

Sport | Olivier Giroud was ongetwijfeld de meest opmerkelijke speler van de vijfde speeldag in de Champions League. Hij scoorde woensdag vier keer tegen Sevilla, waardoor Chelsea zich verzekerde van de eerste plaats in Groep E. De Fransman werd ook de eerste speler ooit die in de Champions League vier keer in één wedstrijd scoorde voor The Blues.

Sinds zijn transfer naar Chelsea, en nog meer sinds de komst van Frank Lampard, moet Giroud vrede nemen met een plaats op de invallersbank. Sevilla moest echter de prijs betalen. Chelsea won met 0-4 en door die zege is het zeker van de eerste plaats in de groep. Giroud zorgde op zijn eentje voor die prestatie door zijn klasse te tonen en vier keer raak te treffen.

Giroud imiteert Lampard

Giroud scoorde dus vier keer (in de 8ste, 54ste, 74ste en 82ste minuut) en geen enkele Chelsea-speler deed hem dat ooit voor in de Champions League. De laatste keer dat een speler in één wedstrijd vier keer scoorde voor Chelsea was geleden van maart 2010 en dat werd gerealiseerd door… Frank Lampard.

De huidige trainer was uiteraard lovend over Giroud. "Hij is de ultieme professional, en ik denk dat hij dat al zijn hele carrière heeft bewezen. Daarom zie je dergelijke cijfers bij Frankrijk (44 goals in 105 wedstrijden) en in de Champions League. Hij was geen basispion toen ik hier arriveerde, maar sinds mijn komst voelde ik zijn positivisme, zijn wil om te trainen, hoe hij andere mensen meetrekt, of hij nu start of niet."

Frank Lampard benadrukte zijn positieve impact op de jongeren en gaf ook aan dat de keuzes in de aanval moeilijk zullen worden tussen Timo Werner, Tammy Abraham en Olivier Giroud. "Ja, dat is wat je vraagt als je negen wissels doorvoert. Ik probeert altijd het beste team te kiezen voor een wedstrijd en heb geen favorieten. Als ze dan zoals tegen Sevilla spelen, dan krijg je positieve problemen als coach."

Eerder op de avond verzekerde Krasnodar  zich van de derde plaats door met 1-0 te winnen van Stade Rennes. Zelfs als de Fransen op de laatste speeldag winnen van Sevilla, zijn Jérémy Doku & co uitgeschakeld voor Europese overwintering.

PSG doet bijzonder goede zaak

In Groep H wordt alles beslist op de laatste speeldag. PSG won met 1-3 bij Manchester United en Leipzig deed hetzelfde bij Basaksehir (3-4). Opeens staan er drie teams met 9 punten: Manchester United, PSG en Leipzig. Basaksehir (3 punten) is uitgeschakeld voor Europese overwintering. Op 8 december ontvangt Leipzig Manchester United.

PSG begon sterk op Old Trafford, waar Neymar na 6 minuten al raak trof. Vervolgens kroop de Franse topclub meer en meer terug en maakte Marcus Rashford in de 33ste minuut de gelijkmaker. Na de rust trof Edinson Cavani de lat vooraleer Marquinhos in de 69ste minuut de 1-2 scoorde. Het ging van kwaad naar erger voor Man Utd, dat Fred verloor met een rode kaart. In de 91ste minuut besliste Neymar de partij met de 1-3.

In Groep G wonnen FC Barcelona en Juventus zeer makkelijk hun partij. Barça speelde bij Ferençvaros zonder Lionel Messi. Antoine Griezmann (14e minuut), Martin Braithwite (21ste minuut) en Ousmane Dembélé (27ste minuut) legden nog voor de rust de 0-3 eindstand vast. Juventus won ook vlot van Dynamo Kiev. Federico Chiesa (21ste minuut), Cristiano Ronaldo (54ste minuut) en Alvaro Morata (66ste minuut) zorgden voor de 3-0.

Op 8 december strijden Ferençvaros en Dynamo Kiev, die beiden één punt hebben na de 2-2 uit de heenwedstrijd, om de derde plaats.

Volg de Champions League volledig op de Proximus Sports-kanalen, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!