RWDM kondigde woensdag aan dat het Laurent Demol aan de kant heeft geschoven en dat Fred Stilmant vanaf heden de honneurs waarneemt als T1 van de Brusselse formatie.
De iets oudere voetbalkenner herinnert zich misschien nog wel de hoogtepunten uit de spelerscarrière van de voormalige middenvelder. De nu 41-jarige Stilmant was op het einde van de 90's en in de nillies een gerespecteerd speler bij onder meer KV Oostende, OH Leuven, AFC Tubize en Olympic Charleroi. Bij KVO speelde hij een half seizoen als titularis op het hoogste niveau, maar verkoos hij halfweg het seizoen toch om terug te zakken naar tweede klasse (Tubize).

Stilmant sloot zijn actieve voetballoopbaan af bij Heppignies-Lambusart waar hij als speler-coach het trainersvak leerde én zijn eerste kampioenstitel als T1 vierde. Daarop vertrok Stilmant naar Chatelet-Farciennes waarmee hij 2x kampioen werd. Toch werd hij er na vijf seizoenen en een iets minder jaar in de hoogste amateurklasse aan de deur gezet. RUS Rebecqoise bood Stilmant een nieuwe kans. Met succes, want Stilmant parkeerde de club op de vijfde plaats in de 2e amateurklasse.

Ongeslagen als T1 van RWDM

In 2019 plukte RWDM hem daar dan weg om in het Edmond Machtensstadion T2 te worden achter Frederik Vanderbiest. Toen Vanderbiest inging op een aanbod van KV Mechelen om daar zelf T2 te worden, nam Stilmant als luitenant tijdelijk het roer over. In die periode verloor RWDM geen enkele match (2x gewonnen, 4x gelijk) totdat Covid-19 begin dit jaar de competitie in de hoogste amateurliga stillegde.

Na de hele licentiesoap in 1B mochten de Brusselaars promoveren, maar omdat Stilmant bij de start van het seizoen nog niet over de nodige papieren beschikte om een profclub te leiden, werd Laurent Demol erbij gehaald als T1. Enkele maanden later moet Stilmant dus opnieuw inspringen als hoofdcoach. Stilmant volgt momenteel de cursus UEFA A-diploma, maar mede door Covid-19 is het nog wat koffiedik kijken wanneer hij effectief zijn profdiploma op zak kan steken én of hij dan mag aanblijven als T1 van RWDM.

Werkpunten

Op de officiële website van RWDM licht de 'nieuwe' T1 zijn nieuwe uitdaging toe. "Door mijn UEFA diploma heb ik een stap opzij moeten zetten maar voor mij primeert de club Molenbeek boven alles. Of het nu gaat om een post als T1, T2 of in een andere sportieve functie, ik moet me goed voelen op de plek waar ik werk en dat is het geval in Molenbeek. Vanaf nu heb ik wat meer verantwoordelijkheid als T1, maar voor mij verandert het niets aan de manier waarop ik met de spelersgroep werk. We zullen proberen te werken in alle sereniteit maar met de nodige ernst."

Qua speelstijl wil Stimant niet al te veel veranderen. Al wil hij zelf toch ook enkele accenten leggen. "Ik ga niet het hele systeem op zijn kop zetten, want ik denk dat het goed heeft gewerkt, maar er zijn natuurlijk wel wat aanpassingen nodig. Ik wil er wel voor zorgen dat de spelers niet naïef hoeven te spelen zoals in bepaalde wedstrijden. Het is belangrijk om de druk op de tegenstander te zetten maar ook door op bepaalde momenten een verdedigend blok te vormen. Dit is alleszins een groot werkpunt voor de volgende weken."