Veldrijden - Overzicht november: een maand met een bijzondere saus

Sport |
De maand november werd volledig gedomineerd door een trio van de ploeg Pauwels Sauzen- Bingoal dat alle belangrijkste wedstrijden van de afgelopen weken won. Eli Iserbyt mocht de trui van Europese kampioen aantrekken en won de Urban Cross van Kortrijk in eigen streek. Zijn ploegmaat Laurens Sweeck pakte twee zeges op 4 dagen tijd, met overwinningen in de Superprestige in Niel en in de Ethias Cross in Leuven. De derde renner die echter het meeste indruk maakte was Michael Vanthourenhout die in een week tijd de twee grootste successen uit zijn carrière pakte, met zijn eerste zeges in klassementscrossen: de Superprestigecross in Merksplas en de eerste proef van de Wereldbeker van dit seizoen in het Tsjechische Tabor. 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Heren: Pauwels Sauzen-Bingoal aan het feest
 
Op dezelfde dag dat Primoz Roglic zich in de straten van Madrid kon kronen tot winnaar van de Ronde van Spanje, streden de veldrijders in het eerste weekend van november in het Nederlandse 's Hertogenbosch om de Europese titel (8/11). Eli Iserbyt bevestigde er de goede vorm die hij al in oktober toonde en won voor zijn landgenoot en ploegmaat Michael Vanthourenhout en Nederlander Lars van der Haar. Iserbyt zou moeten wachten tot het einde van de maand november voor hij nogmaals als eerste over de finish kon komen, in de Urban Cross van Kortrijk (28/11). Met 5 zeges is Iserbyt voorlopig de zegekoning van het veldrijden.
 
Half november gaf Iserbyt de fakkel door aan zijn ploegmaat bij Pauwel Sauzen-Bingoal, met twee zeges op vier dagen tijd voor Laurens Sweeck, in de Jaarmarktcross van Niel (Superprestige, 11/11) en in de Ethias Cross in Leuven (14/11). Daarna bleef de ploeg van manager Jurgen Mettepenningen aan het feest: na eerdere podiumplaatsen op het EK (2e) en Leuven (3e) was Michael Vanthourenhout tweemaal aan het feest. De 26-jarige veldrijder won zijn eerste klassementscrossen, met de Superprestigewedstrijd in Merksplas (22/11) en de Wereldbekermanche in Tabor (29/11).
 
Eind november trok Wout van Aert ook opnieuw het veld in en hoe! In Kortrijk en Tabor, het eerste dubbelweekend van het seizoen, toonde hij meteen dat hij het veldrijden nog niet is verleerd: hij werd twee keer derde. Het belooft voor de rest van het seizoen, vooral als ook Mathieu van der Poel opnieuw het veld induikt. De twee grote sterren van het veld staan voor het eerst samen aan de start van een cross op 20 december, op de Wereldbekercross in Namen.
 
Dames: niemand opgewassen tegen de Nederlandse armada
 
Bij de dames blijft het Oranje boven: Ceylin del Carmen Alvarado pakte in november twee zeges, op het EK (7/11) en in de Ethias Cross in Leuven (14/11). Dé veldrijdster van november is echter zonder enige twijfel Lucinda Brand, de 31-jarige wielrenster van Telenet Baloise. Zij pakte maar liefst 4 zeges: in Niel (11/11), Merksplas (22/11), Kortrijk (28/11) en Tabor (29/11), wat haar seizoenstotaal op 5 stuks brengt.
 
De Belgische dames kregen in november in de media heel wat kritiek te slikken, want zij blijken dit seizoen niet opgewassen tegen het Nederlandse geweld. Op het EK was Sanne Cant eerste Belgische op een 7e plaats, in de Superprestigecross in Merksplas reed een geprikkelde Belgische kampioene naar een 5e plaats. Met een 6e plaats in Niel en een 8e plaats in Kortrijk blijft Cant de meeste regelmaat van alle Belgische rensters tonen. Alleen Laura Verdonschot (10e in Leuven en 7e in Tabor) wist in november in een cross vóór Cant als eerste Belgische te eindigen.
 
Een bijzondere vermelding verdient ook Kata Blanka Vas, de piepjonge renster (ze is pas 19!) in Belgische loondienst bij Doltcini-Van Eyck Sport. Ze won minder sterk bezette crossen in Tsjechië (Rymarov, 17/11) en in Polen (Gosciecin, 22/11), maar toonde zich ook op het EK bij de U23 waar ze zilver pakte en in Tabor viel ze maar net naast het podium. In Niel werd ze 8e, in Leuven 7e.
 
Elders...
 
In deze coronatijden worden maar weinig crossen georganiseerd. Als we de bekende crossen in de klassementen en in de Lage Landen buiten beschouwing laten, vielen nog twee zeges van Lander Loockx op: de 23-jarige crosser van de ploeg Group Hens-Maes Containers won eind november twee crossen in Slowakije, in Trnava (28/11) en Podbrezova (29/11). Michael Boros (ex-Pauwels Sauzen en ex-Creafin) won de manche van de Toi Toi Cup in Rymarov (17/11). 
 
Vooruitblik
 
In december is het uitkijken naar de volgende crossen:
 
zaterdag 12/12: Scheldecross in Antwerpen (X²O-trofee)
zondag 13/12: Gavere (Superprestige)
zondag 20/12: Citadelcross in Namen (Wereldbeker)
dinsdag 22/12: Essen (Ethias Cross)
woensdag 23/12: Herentals (X²O-trofee)
zaterdag 26/12: Heusden-Zolder (Superprestige)
zondag 27/12: Dendermonde (Wereldbeker)
woensdag 30/12: Bredene (Ethias Cross)
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top