Deze Vlaamse films zijn verplicht kijkvoer!

Films | Deze iconische films zou iedereen eigenlijk al gezien moeten hebben. En als jij ze niet gezien hebt, dan hebben je vrienden je ongetwijfeld al aangespoord om te kijken. Geen beter moment dan nu om er enkele van je watchlist te kunnen schrappen!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De zaak Alzheimer

De jacht van politieduo Vincke en Verstuyft op de huurmoordenaar Angelo Ledda, die geen goed geheugen heeft, maar wel een geweten, werd eerst neergepend door de Vlaamse misdaadschrijver Jef Geeraerts in 1985. In 2003 herwerkte Erik Van Looy het boek tot een filmscenario, dat hij zelf inblikte. ‘De zaak Alzheimer’ werd de derde langspeelfilm van Erik Van Looy, die daarna zijn eerste stappen richting Hollywood zette, al zou hij zijn project daar afblazen om in Vlaanderen ‘Loft’ te komen draaien.
 
De cast van de zaak Alzheimer staat bol van de toptalenten van eigen bodem. Koen De Bouw en Werner De Smedt portretteren het rechercheursduo en Jan Decleir kruipt in de huid van de huurmoordenaar met Alzheimer. Daarnaast zien we onder anderen Dirk Roofthooft, Lucas Van den Eynde en Hilde De Baerdemaeker aan het werk. Genoeg redenen om deze van onder het stof te halen, want haar staat er nog zeker niet op.

De helaasheid der dingen

“Het wonder is geschied”, Roy Orbison op de tv zien bij de buren, fietsen in adamskostuum… de verhalen van de marginale familie Strobbe in het fictieve Reetveerdegem zijn intussen legendarisch geworden. Auteur Dimitri Verhulst baseerde zich deels op zijn eigen jeugd toen hij het boek ‘De helaasheid der dingen’ schreef. De roman smeekte om een verfilming, en die kwam er van de hand van Felix Van Groeningen. Hoofdrollen waren voor Koen De Graeve, Johan Heldenbergh en Wouter Hendrickx.
 
Op het Filmfestival van Oostende won de film de prijzen voor Beste Film, Beste Scenario, drie acteursprijzen en de publieksprijs. Ook internationaal gooide Van Groeningen hoge ogen, want op het Filmfestival van Cannes kreeg hij in de selectie Quinzaine des Réalisateurs de Prix Art et Essai en op het Hamptons International Film Festival in New York werd de prent uitgeroepen tot de beste film. De film ging dus de wereld rond. Geen excuses om hem niet gezien te hebben.

The Broken Circle Breakdown

Ook de volgende worp van Felix Van Groeningen is een absolute must see in het Vlaamse canon. ‘The Broken Circle Breakdown’ greep naast de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, maar viel wel in de prijzen in Berlijn, Tribeca (New York), Kopenhagen, Parijs en uiteraard het Filmfestival van Oostende, waar maar liefst negen Ensors binnengehaald werden.
 
De film verhaalt over cowboy Didier en tattoo-artieste Elisa, die elkaar leren kennen als fans van bluegrass. Ze spelen samen in een band en krijgen een dochtertje, maar verliezen haar aan kanker op zesjarige leeftijd. De twee gaan op een compleet verschillende manier om met het verlies, en dat dreigt een onoverbrugbare kloof te slaan.

Hector

Of je nu fan bent van Urbanus of niet, ‘Hector’ moet je gewoon gezien hebben. Hector werd voor 35 jaar achtergelaten in een weeshuis, tot zijn tante uiteindelijk opduikt om hem even bij haar te laten logeren. Hij is nog kinds, maar eindeloos inventief en charmant. Hij gooit zijn uitvindingen in de strijd om zijn neefje te helpen in zijn droom om wielerkampioen te worden.
 
‘Hector’ is zonder enige twijfel het hoogtepunt in de lange carrière van Urbanus. De komiek maakte in 1987 samen met regisseur Stijn Coninx de toenmalige meest bekeken Vlaamse film ooit, enkel om drie jaar later zijn eigen record te breken met ‘Koko Flanel’, ook al een niet te missen klassieker. Schenk jezelf een groot glas choco uit en geniet van deze hilarische komedie.

Rundskop

‘Rundskop’ was de eerste langspeelfilm van Michaël R. Roskam, en al meteen werd hij genomineerd voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Het misdaaddrama dat zich afspeelt in het Limburgse hormonenmilieu heeft een absolute glansrol voor Matthias Schoenaerts weggelegd. Zowel Schoenaerts als Roskam hebben sindsdien hun weg naar Tinseltown gevonden, Roskam maakte in 2014 ‘The Drop’ met Tom Hardy en James Gandolfini.
 
Als bewijs dat een Limburgs maffiaverhaal niet moet onderdoen voor een Italiaans of een Amerikaans, is ‘Rundskop’ een echte must see. De film viel dan ook internationaal in de prijzen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top