EA Sports heeft opnieuw een rechtszaak aan zijn been voor het hof in Californië. Drie spelers klagen de uitgever van FIFA aan omdat ze scripts zouden gebruiken om het spel op een illegale manier moeilijker te maken in de hoop zo de verkoop van packs voor Ultimate Team te boosten.

Electronic Arts wordt aangeklaagd door drie spelers: Jason Zajonc, Danyael Williams en Pranko Lozano. De drie hebben de verschillende feiten voorgelegd aan de Californische rechtbank en die kunnen worden samengevat door ‘het gebruik van bedrieglijke praktijken en valse reclame’ om de verkoop in de Ultimate Team-modus te verhogen. Het gaat om de games NHL, Madden en FIFA.

Er worden verschillende geavanceerde technologieën door de spelers aangeduid die het spel in staat zou stellen om de moeilijkheidsgraad op een andere en dynamische manier aan te passen naargelang de speler, de gespeelde wedstrijden, de gekochte kaarten, enz. De aanklagers verduidelijken dat naast de aanwezigheid van dergelijke scripts in het spel, als deze bewezen worden, EA hier niet over heeft gecommuniceerd. Zo staat te lezen: “Zonder kennis van velen… maakt EA gebruik van technologieën zoals ‘Dynamic Difficulty Adjustment’ en ‘Adaptive Difficulty’.”

Deze software wordt regelmatig gebruikt in videogames. Zo kan de uitgever de moeilijkheidsgraad van de game eenvoudig aanpassen zonder daarvoor de hele game om te gooien. Het probleem is natuurlijk dat deze software gebruikt zou worden in een spelmodus waar de spelers een duidelijk en afgelijnd niveau moeten hebben.

In FUT hoort een speler met een rating van 90 dus te spelen als een speler met een rating van 90. Met deze software zou EA dus spelers onder hun niveau kunnen laten presteren.

“Meer nog, omdat de moeilijkheidsgraad gemanipuleerd wordt, zouden gamers meer packs kopen terwijl ze dat anders niet zouden doen.” Hoe hoger het niveau van de spelers in de modus Ultimate Team, hoe hoe groter het geloof is bij gamers dat ze wedstrijden kunnen winnen.

Volgens hetzelfde proces-verbaal en volgens de aanklagers, zouden spelers aangespoord worden om loot boxes aan te kopen in de hoop betere spelerskaarten te ontvangen. Het bedrijf wordt dus ook aangeklaagd wegens ‘valse reclame en misleidende praktijken’.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de uitgever wordt aangeklaagd voor het systeem van loot boxes in FUT. Zo klaagde de Belgische staat enkele jaren geleden EA nog aan omwille van de ingame microtransacties.

Copyright visuals : EA Sports