#IDPWD: Deze personen met een handicap schitterden op het televisiescherm

Drie december staat bekend als de internationale dag voor personen met een handicap. Dat leven met een beperking niet altijd gelijk moet staan aan een beperkt leven, hebben reeds heel wat mensen aangetoond. In deze films, series of televisieprogramma’s schitterden alvast personen met een beperking.

Down the road, Cupido Ofzo, Tytgat Chocolat, …

Beginnen doen we met een aantal Vlaamse voorbeelden, zoals ‘Down the road’. In dit Eén-programma maakt presentator Dieter Coppens telkens een uitdagende reis met zes mensen die het syndroom van Down hebben. Momenteel draait seizoen vier waarbij de deelnemers uit de eerste lichting opnieuw werden opgetrommeld.

Maar ‘Down the road’ is niet het enige tv-programma dat zich de voorbije jaren focuste op mensen met een beperking. Zo loopt sinds eind vorige maand op VTM het datingprogramma Cupido Ofzo’. Hierbij gaan Ruth Beeckmans en Karen Damen onder het motto “Iedereen heeft recht op en nood aan liefde” op zoek naar een partner voor acht singles met een beperking.

Tot slot wisten ook in fictieve series mensen met een beperking het beste van hunzelf te geven. Zo had je ooit ‘Tytgat Chocolat’, waar de cast bestond uit acteurs van Theater STAP, een theatergezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een mentale handicap. Een van de acteurs, Els Laenen, kreeg ooit een rol in de Woestijnvisreeks ‘Met Man en Macht’. In de populaire serie ‘Thuis’ tot slot had ooit Kwinten Van Heden een rol. Van Heden, die een handicap heeft als gevolg van een hersenverlamming, vertolkte ooit de broer van Jens (gespeeld door Jelle Cleymans).

Gaten Matarazzo in Stranger Things

Ook in de razend populaire Netflix Original-serie ‘Stranger Things’ speelt een acteur met een handicap. Gaten Matarazzo, die in de serie de rol van Dustin Henderson speelt, heeft een zeldzame genetische afwijking die een invloed heeft op de ontwikkeling van botten en tanden. De jonge acteur lijdt aan cleidocraniale dysplasie en heeft daardoor bijvoorbeeld geen sleutelbeenderen en geen tanden. Dankzij de serie en de bekendheid die Matarazzo hierdoor heeft, probeert de acteur enige bewustwording rond deze aandoening te creëren.

Pascal Duquenne in Le Huitième Jour

In dit artikel kunnen we natuurlijk niet rond Pascal Duquenne heen, die in 1996 een glansrol vertolkte in ‘Le Huitième Jour’ van Jaco Van Dormael. ‘Le Huitième Jour’ gaat over de ongewone vriendschap tussen Harry en George. Harry (Daniel Auteuil) is een drukke zakenman, die problemen heeft met zijn vrouw en kinderen. George, gespeeld door Duquenne, is een jongeman die lijdt aan het syndroom van Down. Hij ontsnapt uit zijn tehuis en gaat op zoek naar zijn moeder. Toevallig loopt hij Harry tegen het lijf. In eerste instantie wil Harry niks van hem weten, maar helpt George uiteindelijk toch om zijn moeder te zoeken. Harry ontdekt dat hij nog veel kan leren van zijn nieuwe copain. Beide acteurs kregen voor hun prestatie een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

RJ Mitte in Breaking Bad

Roy Frank "RJ" Mitte III is een Amerikaans acteur, producer en model. Mitte figureerde reeds in de Disney-serie ‘Hannah Montana’, maar we kennen hem vooral voor zijn rol als Walter "Flynn" White Jr. in Breaking Bad. Net als zijn personage in de serie lijdt Mitte aan cerebrale paresie of hersenverlamming. De acteur heeft naar verluidt een mildere vorm van de aandoening dan zijn personage in de serie. Sinds zijn opkomst als acteur is hij door de Screen Actors Guild, de Amerikaanse vakbond voor film- en televisieacteurs, als vertegenwoordiger aangesteld voor acteurs met een handicap.

Peter Dinklage in Game of Thrones

Afsluiten doen we met nog zo’n gigantische hitserie: ‘Game of Thrones’. Een van de meest bekende koppen van dit succes is Peter Dinklage, die in de serie op voortreffelijke wijze de rol van Tyrion Lannister vertolkt. Voor die rol ontving hij al een Emmy en Golden Globe. Ook op het witte doek kende hij al gesmaakte passages zoals onder meer in het bekroonde ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’. Dinklage lijdt aan achondroplasie, een algemene vorm van dwerggroei.

Ook Vlaanderen heeft trouwens een bekende dwergacteur met Chris Willemsen. Hij vergaarde hier de nodige bekendheid dankzij rollen in 'Red Sonja', 'De Ronde' (denk aan de scène met het varkensmasker) en 'Crimi Clowns' (waarin hij slechterik Mike speelt).

Series

Bekijk alles
Top