Back into time: Wedden, dat…? nog steeds best bekeken VTM-programma ooit

Begin vorige maand liet de commerciële zender VTM weten dat de finale van ‘The Masked Singer’ het best bekeken VTM-programma ooit was. Maar de telling zou later niet blijken te kloppen. Met 2.048.800 kijkers bleef de TMS-finale nipt onder het record. Dat blijft op deze manier op naam staan van een aflevering van ‘Wedden, dat…?’ uit 1989. Wie herinnert zich dit programma nog? Tijd om in de teletijdmachine te kruipen.

Het concept van het televisieprogramma ‘Wedden, dat…?’ kwam in de jaren 80 vanuit Duitsland en Nederland overgewaaid. Wanneer de Duitse ZDF het programma introduceert, ziet de Nederlandse AVRO hier ook graten in. Onder de presentatie van Jos Brink scheerde ‘Wedden, dat…?’ ongeziene hoge toppen. Tijdens de topperiode lokte het programma elke week maar liefst 4,5 miljoen kijkers.

Dat ontging ook VTM niet, dat vanaf het ontstaan in 1989 op een andere manier televisie wou maken dan wat de toenmalige BRT serveerde. Samen met RTL4 blies VTM ‘Wedden, dat…?’ nieuw leven in. Aan de zijde van Jos Brink kwam de Vlaamse Marlène de Wouters te staan.

Naast Jos Brink stond nog een andere factor garant voor ‘Wedden, dat…?’. Zo werd de show steevast geïntroduceerd met een heus dansfestijn.

Straffe weddenschappen

Met ‘Wedden, dat…?’ bracht VTM wat het beloofde bij zijn opstart: spektakel en entertainment. Het programma draaide dan ook rond opmerkelijke weddenschappen. Waaghalzen stelden de programmamakers de gekste, strafste of meest intrigerende weddenschappen voor, die zij binnen enkele minuten moesten uitvoeren. De presentatoren werden hierbij vergezeld van bekende (internationale) vedetten die een gokje mochten wagen.

En spektakel werd het zeker. Honderd bierkratten op iemands kin laten balanceren, met neuswielen van een vliegtuig tussen champagneglazen rijden en 120 kinderen die tegelijk aan het touwtjespringen waren. Het is maar een kleine greep uit het rijke archief van ‘Wedden, dat…?’.

Dat het programma ook razend populair was in België, tonen enkele cijfers. Op 17 december 1989 keken namelijk 2.092.000 mensen naar de toenmalige aflevering van ‘Wedden, dat…?’. Dat record leek even verbroken te worden door de finale van ‘The Masked Singer’, maar het aantal geregistreerde kijkers werd van 2.120.000 naar 2.048.800 teruggeschroefd.

Remake met Koen Wauters

Tien jaar na de eerste reeks met Jos Brink en Marlène de Wouters zou VTM ‘Wedden, dat…?’ nog eens van onder het stof halen. De eigen versie zou gepresenteerd worden door Koen Wauters. “Het programma is tijdloos. Kijk naar Duitsland. Sinds jaren is het er het best bekeken programma. Waarom zou dat in Vlaanderen niet kunnen? ‘Wedden dat…?’ is gewoon een klassieker”, klonk het toen.

Een van de meest bekende weddenschappen toen was er eentje voor Daisy Van Cauwenbergh. Zij moest tijdens de duur van het programma een single opnemen. Het leverde het liedje ‘Rijbewijs’ op, het enige nummer dat Van Cauwenbergh ooit opnam.

Films

Bekijk alles
Top