Waarom leverde de Clasico een pover resultaat op?

Sport |

Zondag eindigde de wedstrijd tussen Anderlecht en Standard doelpuntenloos na een robbertje pover voetbal die eerder saai dan spectaculair was. Proximus Pickx analyseert de kleurloze wedstrijd.

Waar de ploegen in eerdere duels voor intensiteit, passie en goals zorgden, zagen we dit weekend geen van deze eigenschappen. De match eindigde op 0-0 en toonde slecht voetbal en weinig ritme, kortom, een van de minste Classico’s van de laatste jaren.

0-0 is een score die de match tussen beide ploegen nog niet vaak opleverde, dat gebeurde namelijk laatst op 29 januari 2017. De laatste keer voor dié match, zagen we een doelpuntenloze score op 6 april 2013. De zeldzaamheid van deze score is er evenwel geen om trots op te zijn, maar hoe kunnen we het spektakelloze spel van beide ploegen verklaren?

Europees overwinteren?

In principe was het aan de paarse brigade om het verschil te maken. Standard had namelijk een betere uitgangspositie gezien hun positie in het klassement van de Pro League. Anderzijds speelde Anderlecht thuis, wat ook een voordeel kon opleveren.

Vorige donderdag, vier dagen voor de Classico, kon Standard ook al niet uitblinken in een duel voor de Europa League. Tegen Lech Poznan moesten de troepen van Philippe Montanier na de eerste helft met tien verder. Het was met een gelukje dat Lafis de winst in de 94e minuut kon binnenhalen. Enkel met winst bij de Rangers en thuis tegen Benfica heeft Standard nog een waterkansje op Europese overwintering

Onhandig Anderlecht

De paarse verdediging nam zijn verantwoordelijkheid en domineerde het spel: veel balbezit, het won de meeste duels en voerde de forcing. Ondanks het offensief van de Brusselaars, konden ze de Luikenaars nooit in gevaar brengen. Dussenne, Bokadi, Laifis of Fai leverden een goede prestaties waardoor hun keeper weinig werk had.

Aan de kant van de aanval vlotte het spel niet echt. De aanvallers van Kompany raakten amper aan de zestien en buiten een afgekeurd doelpunt van Vlap kon na een saaie eerste helft, ook de tweede helft weinig spektakel opleveren.

Ook de afwezigheid van publiek mag niet over het hoofd worden gezien. In zo'n ontmoeting kunnen ze het spel in vuur en vlam zetten door hun mannen te dragen en druk uit te oefenen op de tegenstanders. Spanning die we in de 90 minuten van deze wedstrijd nooit hebben gevonden.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de Elf Pro League-kanalen, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

De Proximus Pickx-dienst biedt een nieuwe “interactieve” modus aan op zijn app (Android & iOS) en op het web. Dankzij deze nieuwe functie kun je bij uitzendingen van verschillende wedstrijden de teamcomposities ontdekken, de wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de ontmoetingen tussen de twee clubs vinden met enkele kliks. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Dankzij deze nieuwe functies ervaar je de prestaties van je favoriete team zoals nergens anders.