De vijf ingrediënten voor een topdrama

Een drama neemt je mee op levenswandel met de personages. Het genre bestaat in alle geuren en kleuren, maar toch zijn er een paar elementen die je niet kan missen. Welke ingrediënten zijn er precies nodig om een drama te doen slagen? Proximus Pickx zocht het uit.

Conflict

Een conflict dwingt het hoofdpersonage uit zijn comfortzone. Alles staat of valt met de beslissingen die het personage tijdens zijn of haar reis neemt. De reactie van de protagonist bepaalt hoe het verhaal zal lopen en elke beslissing laat hem een nieuwe zijweg inslaan. In een drama zijn het overigens meestal de slechte beslissingen die het verhaal maken.
 
Bijvoorbeeld in ‘No Country For Old Men’, wanneer Llewelyn Moss tijdens de jacht het tafereel aantreft van een foutgelopen drugsdeal. Op dat moment wordt hij geconfronteerd met een keuze: neemt hij het geld mee of niet? Als Llewelyn Moss dat geld nooit had genomen, dan zou hij geen conflict hebben en dus ook geen verhaal om te vertellen.

Kwetsbaarheid

De meest gedenkwaardige personages zijn zij met wie de kijker een diepere connectie voelt vanwege hun kwetsbaarheid. Om mee te leven met een personage moet het publiek empathie kunnen voelen voor die persoon. Zelfs grote schurken kunnen op die manier het hart van de kijker voor zich winnen, door zich gevoelig en kwetsbaar te tonen.  
 
Joker is bekend als de slechterik bij uitstek van de Batman-franchise. Maar in de gelijknamige film uit 2019 legt Joaquin Phoenix een kant van het iconische karakter bloot waar veel kijkers nooit bij hadden stilgestaan. Het achtergrondverhaal van de beruchte schurk doet het publiek houden van de man die al zijn hele leven worstelt met mentale problemen.

Persoonlijke groei

Personages kunnen niet blijven stilstaan. Ze moeten zich op een bepaald moment realiseren wat hun gebreken zijn en zich inspannen om die te overwinnen. Sommige personages maken echt doorheen de film een duidelijke groei door, terwijl anderen blijven haperen. Het is net die discrepantie die het verhaal interessant maakt.  
 
Denk aan de twee personages in ‘A Star is Born’, Ally en Jackson Maine. Na het ontdekken van Ally's talent in een bar wordt countryzanger Jackson Maine verliefd op haar. Maar hoe meer Ally’s carrière groeit, hoe harder Jackson wegzinkt in middelenverslaving. De zangeres zal uiteindelijk de keuze moeten maken om haar carrière op de eerste plaats te zetten, zodat ze niet samen wet hem de ondergang ingaat.

Relevantie

Historische verhalen, biopics en andere waargebeurde verhalen blijven populaire subgenres van drama omdat ze betrekking hebben op gebeurtenissen en figuren die al bekend zijn bij het publiek. Net daarom hebben die films de mogelijkheid om enkel te focussen op hun onderwerp. Wat de datum of locatie van je scenario ook is, alle kunst is een weerspiegeling van de tijd waarin ze tot stand komt. Waarom dit? Waarom nu?
 
Onze favoriete ongelukkige held Forrest Gump is hier een voorbeeld van. ‘Forrest Gump’ werd in 1994 aan het eind van het millennium uitgebracht. Het was een tijd waarin mensen nostalgisch terugkeken naar vorige tijdperken en subculturen. Forrest slingerde zich door de grootste mijlpalen uit de recente Amerikaanse geschiedenis en vertelde het coming-of-ageverhaal van een hele generatie.
 

Diversiteit aan emoties

Het vermogen om de emoties van een publiek te manipuleren, van lachen tot tranen en dan weer terug naar lachen, is essentieel wanneer je een verhaal wil vertellen. Goede dramafilms kunnen een heleboel verschillende gevoelens opwekken bij de kijker. Als iemand op de gepaste momenten schrikt, huilt of lacht, is een scenario goed geschreven.
 
Een ongelooflijke weergave van emoties is te vinden in de serie ‘Fleabag’ van Phoebe Waller-Bridge. In het eerste seizoen rouwt een jonge vrouw om de dood van haar beste vriendin. Dat doet ze door met zo veel mogelijk verschillende mannen te slapen. De oppervlakkige manier waarmee omgegaan wordt met de dood van haar vrienden, wekt verwarring op bij de kijker. Het lachwekkende copingmechanisme van het hoofdpersonage, is namelijk net datgene is dat je ook zal doen huilen.

Films

Bekijk alles
Top